June 23, 2012

Mango Mousse

Assalamualaikum.....

selamat b'hujung minggu...jgn pelik tetiba hari sabtu ada n3 kat blog "KAUDIHATIKU" ^_____^  semenjak line internet kat umah ni ok rasa semangat plak nak b'update blog....tp utk hujung minggu ni aku masukkan n3 masak2 je lah.... lg pun x lama lg kan bulan Ramadhan,jd menu yg ada ni (mana yg b'kenan di hati) nnti blh lah dijadikan idea utk dijadikan menu b'buka puasa....

maklumlah kdg kita ni bila masuk dapur rasa blurrr jer...x tau nak masak apa sedangkan peti ais dah penuh sendat dgn ikan,ayam,sotong,udang n mcm2 sayur....tp xder idea nak masak apa... tu yg setiap kali tiba bulan Ramadahan aku merajinkan diri buat list menu utk b'buka/sahur.... (blh tgk kat SINI)

cuma tahun ni rasanya aku x buat terus utk sebulan....aku kan buat list utk mingguan,bukan apa bila ada list menu ni memudahkan kita utk b'belanja n mengurangkan pembaziran sbb kita mmg dah ada target n tau nak masak apa.....masuk je dapur terus capai apa yg patut,idok ler t'menung kat depan peti ais tu kan.... ^_____^

aihhhh...mcm dah lari tajuk je nih....huhuhuuuu... sbnrnya nak citer pasal mango mousse yg enak banget nih..ambik resepi dr blog kak nor,sbnrnya byk juga m'google sana sini...tp aku rasa resepi kak nor ni yg paling senang n cepat....



~ sejuk m'goda qalbu...huhuuuu bekas yg aku letak mango mousse ni 1st time aku guna setelah 10 tahun berlalu....elok jer dia dok dalam kotak.dapat hadiah masa kawin dulu....dr sapa pun aku dah lupa....~


MANGO MOUSSE


10g(2tbsp) gelatin
100ml air panas
200g strawberry
70g gula
200ml fresh cream/whipping cream
1 sudu besar lemon jus
 

sesuai dijadikan dessert masa b'buka puasa nnti..... ~

Campurkan gelatin dengan air panas. Kacau biar gelatin tak nampak ketul-ketul. Boleh juga panaskan dengan microwave.
Buang tangkai strawberry. Dengan mixer/blander kisar strawberry, gula, fresh cream sehingga semua sebati .
Masukkan pula gelatin dan s lemon. Mix sekejap. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.


*** resepi blh juga ditukar dgn buah2an yg lain.m'ikut kesuaian n citarasa masing2....





















p/s: iklan Hari Raya sudah ada di mana2....klu b'sembang pun asyik2 citer pasal baju raya,kasut raya,tudung raya (adik aku sibuk nak beli tudung fareeda...kan kak??? huhuhuuu) kuih raya..... aku raya dalam pantang uhuhuuuu....





8 cerita dari hati:

Asfaliza Mohd Yatim said... Reply To This Comment

sedap nya kak....

mamalieyna said... Reply To This Comment

sedappp..rajin lieya, bila eina nk rajin ni..hehe..

bahang raya dh terasa eh..hehe~

Izan Ishak said... Reply To This Comment

sedapnya kak lia...

gelatin ngan fresh cream tu akak biasa guna brand apa ye? mana tau terajin nak buat bila2 nnti...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

wah mmg sungguh menggoda...papa mifz dah tergoda dah nih....

ainnoraini said... Reply To This Comment

Mmg nnpk sedapppp...
Tengok pun dah tau...

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

adoi... mesti anak-anak Lia suka, buat mesti banyak nikan..

AnneRaini said... Reply To This Comment

nampak menggoda sungguh itu mousse..

Rohah said... Reply To This Comment

salam ukhuwaah,
sedap mango buat camni,dah buat ari tu, mmg tak puas makan....teringat-ingat lg ni..