June 19, 2012

masak-masak hujung minggu....

Assalamualaikum......

hari ni nak share menu yg di masak hujung minggu aritu...weekend kami biasa2 ajer, xder yg special pun w'pun sana sini semua org citer ttg father's day... ^____^ kami santai2 je kat umah cuma ptg ahad je keluar ke Tesco bawa anak2 jalan n hiburkan hati.....


~ sarapan pagi sabtu... kek chiffon pisang,sbnrnya buat ptg jumaat.pg sabtu tu ada lah balance sikit blh lah buat sarapan ~


~ ini menu makan t/hari ari sabtu.... telur itik masak lemak cili api,kerabu kacang botol,tempe grg yg t'rentung hehehheeee (dok sibuk publish status kat fb habis rentung tempe.... moral of the story sambil masak sila jgn on9....hahhahaaaaa), ikan cencaru grg cuma sekor sbb atas p'mintaan damya....skrg ni asyik nak mkan ikan cencaru grg jer.... & telur itik tu 1st time aku masak sejak 10 tahun b'gelar isteri kpd en.suami tersayang ^_____^ ntah mcmana tetiba blh muncul topik nak masak telur itik.....dek kerana x penah masak gigih le m'google resepi pada hal x der lah beza apa pun masak cili api nih... huhuuuu sbnrnya ada 1 lg menu t'tinggal, sup ayam kampung...lupa plak nak disertakan sekali.... ~



~ alhamdulillah dapat di masak dgn jayanya ^____^ masak 6 biji, yg biji tu en.suami yg cuba pecahkan namun gagal hahhhaaaa....b'derai2 kuningnya (tangan x bedung ke ba.... kikikiiiii jgn marah...guwauu jerkk!!! ) nasib baik lah I yg terror nih b'jaya dgn cemerlang memecahkan telur yg lagi 4 biji....molek je t'letak (bangga ler tuh...... :p )


~ kerabu kacang botol yg aku hentam taram m'ikut apa sajer bahan yg ada dalam esbok....sbnrnya nak m'habiskan stok kacang botol yg aku beli masa balik dr kg tu....dah nak lisut kat dalam peti ais. syg klu t'buang mcm tu..... ~

yg ni plak kisah ari ahad...klu ikutkan pagi ahad tu aku sarapan mihun grg atas permintaan afiqah.tp disebabkan pagi ahad tu ada "tragedi" yg membuatkan hati jd celaru aku x sempat pun ambik gmbr....sempat ambik menu utk makan t/hari jer itu pun slps "tragedi" yg menimpa pagi td dapat diselsaikan....alhamdulillah lega.....


~ menu simple sempena hari bapa... ^____^ telur dadar,ikan keli b'lado & sayur campur (bayam+lobak merah+bunga kobis+ tauge) masak air & ulam kegemaran en.suami tomato masak ranum! alhamdulillah kenyang smpi petang..... ~

malam ahad makan kat luar...layankan permintaan anak2 yg nak makan roti canai......



















p/s: skrg ni cepat btl rasa letih n lenguh2 badan...bila pagi buat keje lbh sikit (xder lah lebih sgt pun) pukul 3 jer dah rasa penat sgt mcm nak baring jer....tp selalunya mesti x jd sbb baru nak letak kepala kat bantal yg empuk tu t'ingat plak kain baju angkat lah @ dah sebakul baju x b'lipat lah @ x check lagi keje sekolah anak2 lah....udahnya gagah juga bangun siapkan semua keje........ vitamin apa yg bagus yer utk ibu mengandung m'cergaskan diri???? any suggestion.....


11 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

heheh...lisut? layu yek..first time dengar penggunaan perkataan lisut...

jaja skang ni teringin nak buat kerabu la kak..nak berguru dengan kak zah la..kerabu dia sedap...kerabu kerang ngan taugeh ke..uish..sedap..

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Akak semenjak bekerja & lepas tu mengandung pulak mmg dah jarang masak. Selalu tapau rumah mak .. hehe

Kakzakie said... Reply To This Comment

Semakin dekat hari nak bersalin memang semakin cepat rasa penat. Ditambah lagi Lia rajin kat dapur masak macam-macam lagi...

Tak apa bagus utk exercise dan nanti baby keluar pun rajin macam mama dia.:)

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

Rajin sgguh mama nih :) hihihi... Kena masak kerap la kan kalau en.asben ade kat umah, anak pun ramai :)

Asfaliza Mohd Yatim said... Reply To This Comment

ok kak. org johor cakap peti ais = esbok. so kita sume mmg ckp esbok walau pun kita duduk kat negeri lain

Dee said... Reply To This Comment

wah..sedap2nya menu tuh..dee xleh nak masak telur itik tu..suami tak mkn..tp dee suka je..

LYAfrina said... Reply To This Comment

rindu nk masak2.. tp xde kesempatan..sebulan sekali mujur kalo leh masah..
sedap2 la menu ni..

ainnoraini said... Reply To This Comment

Sedap semuanya tuu..
Lagi nk dekat bersalin lg la mcm2 sakit terasakann dan semakin memberat...

mamalieyna said... Reply To This Comment

sedapnyee....masak lomak telur..sukee...kerabu..lagi sukee...^_^

*baru perasan, lama tak snap2 gambar makanan..hee` almaklum skrg masak asal boleh jer..sogan nak interframe..hehe~

herm..taktau la pulak vitamin tuk ibu mengandung ni, sian...dpt bayangkan..ambil masa tuk berehat tau~TC

Izan Ishak said... Reply To This Comment

sedapnya sume lauk2 yg akak masak tu. izan pun seumur hidup tak pernah lagi makan telur itik masak lemak cili api tu. cam best je....

samalah kita kak.. lately kerap rasa letih bila buat kerja sikit. jalan pun slow2 aje. sampai kena perli ngan en hubby.. tulah ummi takmo eksesais. huhu...

AnneRaini said... Reply To This Comment

kak, smlm sy mc..kepala berdenyut2..harini baru nak jengah blog akak..winduuu..hikhik