June 13, 2012

Putu Bambu Special Juriah, Ayer Hitam

Assalamualaikum.....

bagi yg pernah pegi ke Ayer Hitam mesti penah jumpa Putu Bambu Special Juriah ni.... putu bambu yg mmg terkenal kat situ...rugi klu ke Ayer Hitam x merasa keenakkan putu bambu ni.... rasa sekli pasti nak lagi dan lagi dan lagi.... ecehhhh...promote nampak...huhuhuuuu.....tolong menolong sesama saudara apa salahnya kan....

masa otw nak balik ke kampung aritu sempat ayah singgah ke sini (skrg dia mmg wajib beli klu balik kg kat B.Pahat) walaupun sbnrnya bila singgah ke sini bermakna ayah mesti kene patah balik sbb haluan sbnrnya ke arah Kluang (nak balik Mersing), suatu ketika dulu... (erkkk....mcm buku citer plak...heheheee) ayah penah jual putu bambu kat pasar malam kat kampung...klu x silap masa tu umur aku baru 4-5 tahun,tp aku dah blh ingat situasi ayah b'niaga putu bambu ni....

aku penah tanya ayah "ayah ingat lagi x resepi buat putu bambu ni...?" dia kata " mestilah ingat lagi...." (tp kan aku plak yg dah lupa resepi yg ayah cakap....ahahaaa...pd hal baru 2 minggu lps sembang2 dgn ayah....adoiiiii lah dah kertu!!! dah jd pelupa plak daaa....) tp yg aku ingat ayah kata tepung yg diguna utk buat putu bambu ni kene kukus 2x sebelum dibuat putu bambu.....caranya lbh kurang mcm buat putu piring juga.....


~ gambar ni ehsan dari Google... aritu aku x sempat nak ambik gmbr masa putu bambu ni dalam bungkusan terup ngap3...jerk...heheheee  sebungkus putu bambu ni ada 6 btg RM2.50 ~


~ yg ni pulak gambar ehsan dari blog Ayu CR... dulu ayah ada periuk b'lubang2 mcm ni,masa mula2 pindah felda dulu periuk ni ada lagi tp lps tu ayah kata dah kene curi dgn org (cisssss...sapa lah gerangan yg yg tergamak curi periuk ayah aku tuh....!! ) udah ler periuk ni kene tempah...syg sgt sbb klu x aku plak blh jual putu bambu.... (ececeehhhhh...kononnnnnnn!! ) ~

gambar2 yg bawah ni je lah yg sempat aku ambik sebab masa tu aku x turun pun.....


~ x sampai hati nak kejutkan firas tido lena mcm ni.....aku tunggu kat dalam kete je pastu ayah belikan 4 bungkus putu bambu n sebungkus cendol ~


~ aku tgk pekerja kat sini mmg sentiasa sibuk....lps kukus 1 periuk kukus lagi yg kt sebelahnya pulak...sekejapan jerk dah habis...customer yg dtg membeli plg sikit beli 2 bungkus ~


~ kat sblh ni ada jual cendol tapai pulut...blh tahan juga lah sedapnya....lbh2 lg klu cuaca panas terik mmg nyaman jer lalu kat tekak.... ~


~ selain putu bambu kat sini pun ada jual pelbagai jenis pau n kacang rebus,tp masa tu aku x beli pun...cuma beli putu bambu n cendol jer ~



mak sdra aku penah b'tau Sultan Johor klu pi Ayer Hitam mesti singgah beli putu bambu kat sini......korang klu pi Ayer Hitam (dah dekat raya ni mesti ramai yg ke sana nak memborong bunga2an) jgn lupa singgah sini....


























p/s: arini xder wordless.... ^_______^

13 cerita dari hati:

pena rozie said... Reply To This Comment

bestnyer putu bambu. Dah lame tak makan...

Zana Md Nordin said... Reply To This Comment

betul tu kak..
putu bambu ayer hitammm
mmg femes amous....
kalau balik kampung hubby zana...mmmg menyinggah beli putu bambu kat situ
dulu pau situ sedap
tp sekarang dah kurang dah...

dulu susah nak parking kat situ...coz' gerai dia betul2 tepi jalan...la nie dah pindah ke bangunan baru...so, depan tu byk parking....kira ok ler...

AnneRaini said... Reply To This Comment

errr sy tak pernah taupun pasal putu bambu ni?? padahal byk kali dah pergi sana..

Anje a.k.a Mama_Balqis said... Reply To This Comment

kita suka putu bambu, makan time panas2 then pekena teh panas sedapni

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

kampung saya ni... promote promote.

mcm saya takde la addict sgt kak. tapi kalau skrg ni balik aitam, suami saya mesti nak beli n makan putu bambu ni tau. dia mmg suka sgt. kalau beli sampai 5 bungkus.

lieyalatif said... Reply To This Comment

lieyapun dah rase...ari tu la bace kat blog sape ntah, tu gigih pi cari mase balik johor ari tu....terus borong 5 bekas hah hahaahahaah...2 bekas jek sekali hadap.....boleh laa, rasenye sedap....lagi2 di alas daun pisang so wangi die lain mcm cikit laaaaa....

ainnoraini said... Reply To This Comment

tak pernah rasa putu bambo kat situ..
tapi kalau gi pasar malam mesti beli putu bambo ni..sedapkann..

eB said... Reply To This Comment

putu bambu tuh nmpk besttttttttttttttttttttt sgt. hu3

mamalieyna said... Reply To This Comment

tak pernah rasa, pernah sekali ke ayer hitam...itu pun p time sedang bertunang...pg mencari brg, tak la lama, ada masa kena ke sana ni...pekena..hehe~

Izan Ishak said... Reply To This Comment

akak ni buat izan terliur je. selalu je pegi a.hitam ni tapi hajat nak menyinggah beli putu bambu tak pernahnya kesampaian... alahaiii... rasa2nya sblm puasa nak kena cari juga ni!

Mrs. Norrie said... Reply To This Comment

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa
(sungguh terliur disaat ini)

Jln2 mengunakan jemari..
salam ukhwah

Papa-NtiQ said... Reply To This Comment

saya baru je upload pics kat blog masa gi makan putu bambu juriah. Kebetulan shopping2 kat Air Hitam. Rasa putu dia memang the best!!
Senang2 tu singgah la yer blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topik sini pasal makan, makan dan makan...tak de topik lain.
Dan kalu sudi tu follow ye blog saya TQ TQ

anney said... Reply To This Comment

kemarin pg kami dr tg sedeli,nk balik ke penang..sempat sggh kat ayer itam. terpndang ler gerai tu .
bestt sgt putu bambu tu, 4bgks xcukup laa..dah sejuk pn masih lembutt.