November 24, 2012

durian crepe again...

Assalamualaikum....

alhamdulillah hari ini 10 Muharram...mesti ramai sahabat2 saya yg b'puasa sunat semalam,hari ini & esok....

“Puasa yang paling utama setelah (puasa) Ramadhan adalah puasa pada bulan Allah - Muharram. Sementara solat yang paling utama setelah solat wajib adalah solat malam.” [HR Muslim no. 1163, dari Abu Hurairah].
selamat berpuasa... ^____^
okey hari ni nak citer ttg durian crepe lagi...1st time saya buat di SINI, masa tu mmg x terror lah nak m'lenggang adunan utk buat kulit crepe ni.. ada yg tebal ada yg nipis tp x senipis yg saya buat kali ini... alhamdulillah kali ni mmg puas hati sgt dgn tahap kenipisan kulit durian crepe.. ye lah ada kawan saya b'tau durian crepe yg dia beli kulitnya senipis kulit dalam isi durian.. 

utk buat adunan kulit durian crepe ni mmg ada b'mcm versi...b'mcm jenis penggunaan tepung.. ada yg guna smpi 7 jenis tepung! (tp sya blm jumpa resepi yg guna 7 jenis tepung ni....sya tahu dr cerita kawan2.. ) ada adunan ni simpan dulu dalam peti ais baru blh guna..ada juga yg blh terus di lenggang....

sya nak kongsi sedikit tips utk mendapatkan kulit durian crepe yg tipis, ini dari pengalaman saya sendiri yer.. bukan lah terror sgt smpi nak bagi2 tips ni.. tp apa salahnya b'kongsi ilmu kan.. sbb ramai2 kawan2 yg b'tanya...
TIPS BUAT KULIT DURIAN CREPE:
1st : pastikan pan btl2 panas...bukan panas yg maksima tau..karang rentung plak ehehee.. agak2 lah,sederhana jer. adunan yg pertama letak myk sikit je pastu x payah letak dah... klu pan/kuali tu sejuk @ kurang panas bila kita lenggang adunan x akan melekat,dah mcm 'mencurah air ke daun keladi' plak ^____^
2nd: ada kawan2 yg b'tanya "ea..brp besar senduk yg ko guna yer lia? kecik kah...besar kah? " ok utk yg kali ni x yah ssh2 hati nak guna senduk beso mana yer...guna je lah mana yg ada kat dapur tu senduk nasi pun x per :) jgn kecik sgt sudah... tuang 1 senduk adunan kat atas pan n terus lenggang cepat2..adunan yg lebih tuang semula kat dalam mangkuk.. bila pan panas adunan ni akan terus melekat..jd tinggalkan yg nipis tu..

3rd : jgn biarkan lama2 yer..sbb kulit durian crepe ni nipis je..x smpi 2 minit dah blh angkat,agak2 tgk tepi2 tu dah mcm mengeras terus angkat n t'balikkan kat atas plastik.

itu je pun tips nyer.. ^___^ jgn takut utk m'cuba yer...insya'allah mesti menjadi... mungkin adunan yg pertama tu x brp nak cantik tp yg seterusnya mesti ok... 

2 kali saya buat durian crepe..secara peribadinya (hamboiii...peribadi gitew... hehehee ) saya lbh suka filling yg cuma guna whipping cream sajer... saya dah cuba dua2 & anak2 pun lbh suka yg xder kastard... itu citarasa saya lah... t'pulang pada masing2 yer...



~ untuk dapat durian crepe yg montok mcm ni,kulit kene btl2 nipis yer & whipping cream pun kene btl2 soft peak baru gebu gebass.... makan 1 mesti x cukup ^____^ ~


~ utk adunan semalam saya dapat 19 keping tp yg lagik 3 keping reject.. heheee.. dok t'kejar2 dgn harraz masa buat kulitnye,kejap je tinggal dah rentung huhuhuuu... dah jd mcm kopok plak ekekeee... jd dapat lah 16 biji,itu pun damya kata x cukup suruh buat lagi... ~


DURIAN CREPE

sumber : DAPUR KAK ZU @ semanis gula

BAHAN BAHAN

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan

CARA CARA

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ,  sebatikan dan tapis
Lengserkan kuali dengan butter.
Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
Masak menggunakan api yang kecil
Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.

FILLING
200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
Isi durian secukupnye.

atau

FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Satukan campuran B hingga sebati.
Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan  menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream  tuu mencair )
Putar whipping hingga kental.
Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.

CARA MENGGULUNG.
Ambil sekeping crepe
Letak filling
Letak isi durian
Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.



















p/s: saya mcm nak try buat mille crepe yg kak azlita buat tp mcm takut2 plak...huhuuu






9 cerita dari hati:

izan mama mia said... Reply To This Comment

cantik..pandai laa buat tuu..saya xpernah rasa lagi

Kakzakie said... Reply To This Comment

Dlm fridge kakak banyak durian dah kakak bekukan sebab tak tehabis makan tapi nak buat durian crepe macam lecah je kakak tengok. Buat lempeng cecah gula durian aje lagi senang hihi... (ini kes org malas jgn ikut)

Lelord said... Reply To This Comment

uwaaa kerajinan masih tak sampai lg..doyan dh ada

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

Ok, dh beli non stick pan..semata2 crepe haha!
Tp.whipping.cream.tu xjumpe huhu!

AnneRaini said... Reply To This Comment

nak buat tp mood rajin tak nak mari pulak..huhuhu

Ibu Lala said... Reply To This Comment

Saya beli jecrepe ni sbb x rajin nk buat

lynn azlinawati said... Reply To This Comment

saya da buat memang sedap..tp sy tak pakai filling kastard pakai fresh cream ngan durian jer..tu pun sedap..hihi

Anonymous said... Reply To This Comment

Tq for sharing... sangat puas hati dengan hasilnya. Kulit nipis dan sedap!

Anonymous said... Reply To This Comment

Tq for sharing... sangat puas hati dengan hasilnya. Kulit nipis dan sedap!