November 05, 2012

mama juara masterchef...!!!!

Assalamualaikum.....

ya! ampunnnnnn.....statement perasan sungguh kat atas nun... (jgn ada yg geleng2 kepala sambil t'senyum2 simpul yer..hehehee) bukan saya yg melafazkannya yer.. tp anak2 dara saya yg comel kat umah ni....^____^

gara2 mengisi masa lapang masa raya haji lps ( cehhhh...citer dah basi ghupanya...hihihiii ~ ketawa sopan ), maklum lah kami kan x dapat balik kampung sebab en.suami t'ikat dgn tugas di pagi raya... mood nak masak2 lauk raya pun x der.jadinya saya ajak anak2 m'baking kek yg sedapnya sampai menjilat jari nih....

kek sweetie cheese cake...yg mmg lazat n berkrim, masa buat ni anak2 mmg x sabar nak makan..asyik dok ulang2 buka peti ais.. dulu saya penah buat sekali kat SINI,pastu dah lama x buat sampai lah baru2 saya nampak izah buat,hati jd m'gebu2 nak buat lagi.....

sbnrnya masa raya haji yg lps saya dah b'janji dgn seorg sahabat ( u know who u are dear.....) tp pada saat2 akhir saya x dapat menunaikan janji saya disebabkan kepenatan membantu adik yg b'pindah umah sehari sblm tu... insya'allah ada rezeki nnti kak long buatkan yer.... ^_____^

ok citer ttg tajuk kat atas tu...sedang saya sibuk membaking tetiba damya b'kata "mama.....dulu mama ni juara masterchef ker...???" klu lah masa tu saya tgk makan kepek ke kopok ke maruku ke...kompom menyembur sebab t'sedak dgn ayat damya nih....aduhai anak... mana lah mama layak nak jd juara masterchef..masak pun masih tgk resepi lagik....uhuhuhuuuuuu

saya tanya dia semula "kenapa kakak ckp mcm tu...???"

"sebab mama selalu masak..selalu buat kek..... "


heheheee....anak2 ni jujur kan.. dek kerana tgk mama selalu masak terus jd juara masterchef...so,damya berjaya membuat mama t'senyum2 sampai malam heheheheeee....



~ lansung xder bakat nak letak topping kan...huhuhuuu... saya letak dalam piping bag je nih sbb lepas ni nak tabur cheddar cheese plak.... ~



~ tadaaaaaaaaaaa.... dah nampak cantik kan..hehehee (masuk lif tekan sendiri...kikikiii ) sebenarnya kek ni dah t'penyek sikit sbb masa tabur cheese firas pun sibuk nak buat juga..ntah mcmana dia blh plak t'sungkur n tangan dia penyekkan sebelah kek ni.... huaaaaaaaaa...... nasib baik blh adjust semula tau! ~



~ kek yg sgt lembut n creamy...mmg x cukup makan sepotong.... siyes nih..x caya buatlah...klu yg dok area KL tu blh je tempah dgn izah... ^_____^  ~

 

~ sekelip mata licinnnn!!! en.suami bukan penggemar kek atau kuih2 manis...tp dia blh makan kek ni b'kali2... ^___^ mmg betul sedap lah tu... ~





















p/s: aritu buat rainbow cupcakes x jadik... heheheee... nnti saya share gmbrnya yer... x tahulah apa silapnya mungkin sebab kelam kabut agaknya.. citer pasal masterchef t'ingat aritu peserta yg dah t'singkir kene masak siput belalai...adusssssssssss.... gelinya!!!! klu saya lah kompom menangis kat situ sbb mmg geli nak pegang....








13 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Penyek kena tanagn firas pun licin juga Lia. Kalau dekat kakak nak tempah dgn Lia aje..

AnneRaini said... Reply To This Comment

sedapnye....

smlm sy teringin beno nak mkn kek coklat.. terus buat sbb mood rajin mari...hehe

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

Salam, Lia.. Akak tak pernah buat kek ni tapi slalu teringin nak buat, asal ingat malas, asal rajin lupa, hehehe

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Tahniah Lia ... nampak topping pun dah sedap.

*Alisah dah called akak. tq ye.

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

Saya tak penah rasa kek ni..
Tp bile tgk kek akak ni, trus teringin nk mkn..

Zana Md Nordin said... Reply To This Comment

pergghhh terbaiiieeekkk arr kak lia
tengok cheese kat atas tu..
rsa cam nak geget jer monitor nie tau..

anak2 jujur kan
tu yg syok tu.

Anonymous said... Reply To This Comment

kak long...rasa nak berderai air mata tgk sweetie cheese yg gebu ini...huhuhu -fini-

Lelord said... Reply To This Comment

nanti kalau aku wat lawatan kat umah ko buat ni ek

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Weihhhhhhh sis..
Teringin nak rasa...
Sorry kak lama x menyinggah sini..
Hari ni baru ler puas pulun BW hik3!!!

LYAfrina said... Reply To This Comment

terliurnyer tgk... wah..hebat la kak..skali tgk cam beli kedai.. untung la anak2 & suami sbb mama dia pndai masak

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

Aduhh.tringin tgk... :(

lieyalatif said... Reply To This Comment

betul latu lia...juara masterchef di hati baba, kakak2 n piyas n adik piyas heheheeheh....

nampak menggiurkan laa lia kek tu.....lagi2 bile ditabur cheese tu...gile laaaaa.....merembes2 air liur dibuatnyer hah

Izan Ishak said... Reply To This Comment

mmg betullah apa yg damya ckp tu kak.. akak juara masterchef di hati anak2!

izan yg tgk pun terliur kak... ada masa nak buat jugalah.. minta2lah jadi.