November 01, 2012

angan-angan puan lia....

Assalamualaikum......

jgn ada yg gelak guling2 yer baca tajuk n3 kat atas nun...huhuhuu... (saya gelak x per...hahahhaaa) sebenarnya saya x tahu dah nak letak tajuk apa kat n3 ni...tp mmg arini nak share angan2 saya... ^____^ (sian korang terpaksa melayan angan2 saya pepagi ni..huhu)

sejak balik dari umah adik ipar yg baru b'pindah kat umah baru tu...semakin kuat plak saya b'angan2, nasib baik b'angan2 sambil golek2 atas tilam klu berangan ala2 mat jenin atas pokok kompom kelengkung jatuh ke bawah macam nangka muahahhaaaaa....

impian saya nak ada umah sendiri...sapa yg x nak ada umah sendiri kan....saya pasti semua org ada impian nak ada umah sendiri.x kiralah yg dah berkahwin atau pun belum.... klu ikutkan saya dah beli umah tahun 2004 di Taman Politeknik,Port Dickson (ehhhh...betul ke eja PD mcm ni.... adehhh ) masa en.suami nak beli dulu mmg saya kurang setuju sbb jauh,saya lbh suka beli di johor atau melaka tp dia kata utk aset masa depan...so,saya ikutkan je lah... 

umah tu penah saya sewakan pada student Politeknik (depan taman ni jer) tp sayangnya penyewa x menyelenggara umah dgn baik sudahnya sekarang saya n suami melantik agen utk menjual umah tu.. so,mission skrg nak cari umah kat melaka (w'pn kami dua2 anak jati johor) memandangkan keje en.suami lbh lama di sini... klu posting ke mersing pun akan patah balik ke melaka juga.. tambah lagi adik2 en.suami pun pun menetap di melaka...

start melantik agen utk jual rumah tu lah saya mula b'angan2 nak rumah yg begitu....yg begini... huhuhuuu... saya impikan umah yg ada tanah...x byk sikit pun jadilah... saya suka tanam sendiri pokok bunga (jgn harap..hahhaaa..pokok orkid 4 pasu kat depan umah tu pun x terbela...) kunyit, cili, kari n ulam2....klu lah dapat umah yg tanahnya luas saya nak tanam pokok bunga kantan (kes geram sbb mahal sgt bunga kantan ni kat paso.... klu nak masak asam pedas atau laksa saya mampu beli 2-3 btg jer.... ~ lari tajuk plak dah ni...hehe )

klu boleh saya nak umah corner lot atau semi-D atau cluster (tp kebanyakkan cluster double storey...saya x suka...), minimum ada 4 bilik ( klu 5 bilik & ke atas of coz saya x mampu nak beli) sebab senang nak bagi2 bilik pada anak2.....



~ ini gambar dr google yer... klu blh nak yg mcm ni.. (tp sebolehnya saya nak elakkan beli umah double storey) anak2 blh main kat tepi2 tu... saya b'angan2 nak buat satu gazebo utk saya n family b'santai sambil minum ptg (ecececeeeehhhhhh.....tepuk pipi kanan kiri bagi sedau diri kejap muahahhaaa... b'angan2 sungguh ko lia!!!!) ~


dapur plak biarlah yg luas sikit sebab 3/4 masa saya mmg b'pusing2 kat dapur jer (caya x...sila lah percaya yer... ) td sesaja m'google design kabinet dapur.... adalah beberapa pattern yg mmg saya suka & insya'allah klu saya ada umah nnti saya nak buat design tu...




~ simple mcm ni je pun dah ok.. saya suka warna gelap hitam atau dark coklat ~


~ tapi suami saya suka yg dapur b'pulau mcm ni.... ^____^ klu nk buat cenggini memerlukan umah yg besar kan, klu harapkan umah yg keluasan standard dah tentu design ni akan hanya tinggal angan2 je lah... ~



~ erkkk...mamat ni bukan saya nak letak kat dapur saya tau!! hehee.. saya admire dgn dapur dia yg kemas tu...klu ada umah sendiri nnti saya nak buat satu store groceries mcm yg belakang dia tu.... senang kan... ^____^ alat2 nak masak/baking pun blh susun kat situ ~

itu lah antara angan2 puan lia ni.... hihhihiii....

mudah2an akan jd kenyataan.... ^_____^ amin... 






note: semua gambar2 diatas adalah ehsan dari google
 

10 cerita dari hati:

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

semua angan-angan Lia tu ada dalam batu jemala akak juga, lagilah bab dapur yang berpulau tu.. tapi sekarang ni hanya tinggal angan2 jerlahhh. Macam Lia belum beli rumah so angan2 tu masih mampu utk direalisasikan. Bagi akak, kenalah tunggu menang RM1 Juta baru dapat merasa kot, huhu.

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

Best kan kak kalu ada umah sendri..
Klu la ada tanah dan berpeluang reka umah sendri, mmg saya mintk kt hubby biar dapur sama besar ngan ruang tamu, hehehe...

ieja amieja said... Reply To This Comment

salam lia..
semua impian bermula dr angan2 lia..pas tu br lah pikir nak jdkan kenyataan ke tak..akk pun klu boleh nak cari umah yg ada tnh..x byk pun ckit memandangkan umah sekarg ni double story dan kedudukan dia kat tgh lak tuh..penat nak mengemas atas bwh nih..elok pikir betul2 dulu sebelum beli..

juliaakmal said... Reply To This Comment

okla tu kalau Lia beli rumah kat melaka....kat sana rumah lebih murah daripada di johor...lebih besar lagi....

AnneRaini said... Reply To This Comment

dari angan2lah jadi kenyataan...sape taknak umah besar dapur besar...saya pun nak..hehe

lieyalatif said... Reply To This Comment

TAKPE LIA...angan2 yg bakal jadi kenyataan mane tau kan...lagipun kat melaka umah murah lagi...kakak2 ipar semua dah beli kat area krubong tu...geram jek tgk....

hope semua yg diimpikan bakal jadi kenyataan okey...n lia mmg layak nak dapur mcm tu sbb lia suke masak....

Teratak Hami said... Reply To This Comment

insyaAllah... moga2 jadik kenyataan.

*Mood tengah sedih, baca pasal rumah & mersing, tiba2 jadik sensitif tak tentu pasal.

Aine Ainun said... Reply To This Comment

insyaallah....
satu hari nanti akan jadi kenyataan...saya doakan=-))

mamalieyna said... Reply To This Comment

Insyaallah.. Amin...

rasanya rata2x ibu2 impikan ini... hee~

Izan Ishak said... Reply To This Comment

mudah2an impian kak lia jadi kenyataan nanti...

suka jugak tgk mamat tu punya kitchen. kemas je kan!

izan kan kak... berangan nak tanam itu ini... maksudnya selain pokok bungalah. tapi tanah seciput ni hanya mampu tanam dlm pastu jelah. yg ada pun cuma pandan ngan serai je skrg. kalau nak tanam bunga kantan, kari mmg tak bolehlah... huhu...