September 13, 2011

MINI OPEN HOUSE

Assalamualaikum wbkt....

Bertemu lagi hari ini....smlm ‘tuan umah’ bercuti kepenatan...hehehhhh...

Alhamdulillah...hari ni dah hilang sikit rasa sakit2 pinggang n lenguh2 badan,kejang2 kaki...huuu..knp lah tu agaknya ekkk...sampai sakit segalanya.....

Sbb ni lah...meh tgk gmbo dulu....

~ mini open house....ringkas jer , x sempat nak buat kuih or kek pun..nak order pun x sempat dahhh...~

~ soto mamamya...ecehhhh!!! ~

~ kentang n nugget ni yg licin dulu...sampai x cukup2....huuuu ~

~ mee rebus tulang rusuk....aku dah buat awal sehari masa menjamu sahabat lama yg bertandang ke rumah.... (next n3 aku cerita....) ~

~ air mata kucing.... ~

~ jiha....anak pak sdra en.suami.....tetamu yg ke-2 ~

sbnrnya acara makan2 ni x plan pun...tetiba ari sabtu ptg tu kawan2 en.suami kata nak dtg beraya...awalnya cuma 2 family tp aku ckp kat en.suami alang2 nak menjamu kawan2..eloklah jemput semua or sesapa kawan2 dia yg dtg & saudara mara belah en.suami yg dok kat area Kota Tinggi....senang nak masak2 sekali...maklum aje lah aku ni ‘meriah’ dengan ragam anak2....klu ada ‘pembantu’ x per juga....ini sorang2 nak b’pencak silat jat dapur tuh haduiiii...tu yg jadi sakit urat semuanya.....

Masa bincang2 menu apa nak buat tu aku mmg dah x fikir panjang dah...aku mmg terus pilih SOTO sbb pada aku itu yg paling ringkas n mudah...w’pun nak buat ‘aksesori’nya tu nampak remeh tp klu blh disediakan lbh awal semuanya akan jd lebih mudah cth:kentang utk b’gedil aku dah siap2 kopek mlm tu,petik ekor tauge,grg kcg tanah & so’on,buat sambal kicap & buat rempah utk sup... jd,bgn pagi je aku terus buat kuahnya (sup) dulu..pastu grg kentang utk dibuat bergedil.....

Tp buat keje kat dapur sndri + ragam anak2...t/hari juga lah baru settle semuanya...itu pun masa mak usu en.suami smpi aku x sempat nak salin ‘uniform keje’ huuuuu.....belasah je lah...sdra sndiri kan x per lerrr...klu dibuatnya kawan en.suami yg smpi dulu n tgk aku mcm tu...mau aku lari dok bawah meje....kikikiiiiii.....

Tetamu yg t’akhir balik pukul 10.45mlm....alhamdulillah w’pun penat tp lega sbb ramai yg kata soto aku sedap...ececehhhhh...nak juga publish kat sini....kuikuikuiiii...... (masuk lif tekan sendiri yerk...)

Lps semua para tetamu balik baru perasan perut ni b’lagu pilu minta di isi....sibuk dok menjamu org lupa nak menjamu diri sendiri......

~ anak dara ni masa org ramai2 dtg di tido kat bilik..sampailah semua tetamu balik ptg tu baru dia bgn....lama sgt tido sampai sembab mata....bgn2 tido perut lapo.....join makan dgn mama ~

~ yg kiri tu fiqa pnya..peminat tegar sup kaki ayam..... ^_________^ yg kanan mama punyer ler......... ~

pukul 1 pagi baru siap kemas 100%, mmg melengkung pinggang ni dibuatnya...x blh nak tegak!! ini baru buat mini open house klu buat keje kawin anak nnti macamana lah gamaknya...masu tu plak umur dah 50++ ntah2 dah pakai tongkat kot....huaaaaaaaaaaaa.......






p.s:plan asalnya nak buat open house 16hb ni sbb cuti 1Malaysia...tp nampak gaya dah x jadi nak buat sbb hampir semua rakan taulan n sdra mara dah dtg umah....tp w'pn aku x jadi buat open house besar2an...kawan2 yg lain still blh dtg umah aku....kehadiran anda semua di alu2kan...b'tau lah awal sehari...blh la aku grg2 kan mee grg mamak ker....klu dtg main terjah je mmg dapat makan kuih keras lah jawabnya...huuuuu............




13 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

hehehhee meriah kan...aku nk tgu next n3

dieya said... Reply To This Comment

sampai ati tak jemput kita.. merajuk laa nih

kak jaja.. ooo kak jaja.. jom merajuk sama2..





hehehe kidding! :-p

lieyalatif said... Reply To This Comment

wah meriah menu lia sediakan..tabik spring lieya tau...dgn anak2 kecik boleh masak macam2......syabas beteh ehehehehehe.....

kalo lieya sah2 goreng mee jek tu heheheehe tu jek laa senang ....

fiqa sebijik mcm mija...suke mkn kaki ayam....suke noo hongges kaki ayam....kalo mia tak suke...siap buat muke geli nak muntah bile lieya bagi kaki ayam ahahahaaha.....bandar noo la kononnyer tuuuu wakakakaakak.....

zaidah said... Reply To This Comment

klu zai gie air tawar on the way balik tu blehlah singgah rumah liakan...cuma tak tahu alamat.....bleh bagi tak...hehehe

wahida said... Reply To This Comment

kalau aku dekat ngan ko, mmg dah lama aku terjah umah ko nok...terliur aku tgk soto ko ni tau!!!

weh, anak ko suka kaki ayam ye...sama mcm aku la nok...peminat tegar sup kaki ayam..tapi laki aku tak suka, dia asyik ckp yg kaki ayam tu korek tanah pas tu kambus taik dia sendiri..ckp la mcm mana pun, aku tetap suka gak kat kaki ayam...feveret woooo...

AnneRaini said... Reply To This Comment

samelah..sy pun buat soto jek utk open house..hehe

chichi said... Reply To This Comment

sedapnye soto dengan mee rebus..emmmm

MamaEma said... Reply To This Comment

lama ema tak bertandang kat sini

Selamat hari raya mamamya

sedapnya tgk makanan kat situ

akiratoriza said... Reply To This Comment

la tak jemput pun... huhuhu.... dlm hati mmg dh niat lau akak wat open house sy nk dtg uma akak tp tak kesampaian plak.. xperlah taun dpn plak lah yerk...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

dieya: akak tak bleh merajuk sebab dah tau..hehehhe..
kak lieya, menyesal plak tgk gambo soto time tengah lapar ni..dan2 perut ku bergeloraaaaa

kayrul-shah said... Reply To This Comment

mini open house pun macam2 ada..kalau macam nie sampai ke malam kenyangnya..

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaah meriah wlupun mini2 je..hee~

eina bakal sibuk jumaat sabtu ni, jumaat kwn2 nk dtg. sabtu sedara plak..hu~ sorang2 kena uruskan nih..hope semua berjln lancar..^_^

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak.. esok free tak??? hehehe