September 08, 2011

BBQ di hari raya....

Assalamualaikum..selamat pagi & selamat hari raya............

ceritera hari raya lagik....huuuuu...byknya citer di hari raya kan....kali ni nak kongsi citer ttg majlis open house ayahanda tersayang, awal2 mmg ayah dah b'tau nak buat majlis BBQ nie...memandang masa raya aritu kami meraikan hari raya hanya bersama adik2 perempuan shj sbb 2 org adik lelaki x dapat bercuti...sorang nun jauh di Sarawak n sorang lagi w'pun dekat cuma di Gelang Patah,JB tp tahun ni giliran dia bekerja di hari raya pertama....raya ke-3 baru start cuti. Jd, selepas beraya di Batu Pahat kami sekeluarga bergegas pulang semula ke rumah ayahanda/bonda tersayang....

menu utk majlis ni ringkas sjer.....ayah kata jemputan dalam 20 org, dalam hati "arghhhh...20 org..sikit je tuh.." huuuu...b'lagak kan.....pagi tu kami blh b'santai2 lagik.....udahnya sampai ke maghrib baru settle semuanya...itu pun kelam kalibut b'gilir mandi...

baru tau kan....nampak je mudah sbb menu mlm tu, main menu dah tentu lah Kambing Boer golek2..hikhikhikkk....yg ni kami dah selamat siapkan malam sblm majlis...pastu mihun grg, kentang grg, sos lada hitam, nasi impit,kuah kacang, coslow, limau n air oren....mudah kan???? yg perlu di tumis2 cuma utk buat mihun,kuah kacang n sos lada hitam jer...yg lain2 tu cuma grg2 n potong2 sajor....tp benonya remeh juga nak siapkan sbb kami start masak2 pun dah lewat ptg...dalam pukul 4 mcm tu lah baru nak start segalanya....hambik ko....sampai ke mlm baru siap....

apa pun alhamdulillah segala juadah sempat di siapkan sblm tetamu dtg.....ok lah tu....

~ org kuat di dapur.....dr kiri: adik ipar tersayang, adik no.3 mak buyung yg blm nampak buyungnya huuuu..... n x perlu diperkenalkan lagi lah yg ni kan...wajahnya ada di mana2 di blog ini....ngeeeeeeee.... org yg plg xcited sepanjang majlis.... ~

~ kambing panggang....gigih en.suami n adik membuat tempat utk memanggang kambing nih....sampai sakit2 mata sbb welding besi x guna cermin mata yg sepatutnya...adik siap dapat MC lagik sbb sakit mata....huuuuu.... ~

~ terbalik plak...nak bagi masak sama rata........ ~

~ yg ni penonton setia...tahun ni dia blh tgk jer...maklum lah blm 'dapat kaki' tahun depan dia lah yg paling ligat berlari keliling kambing tu...heeee... ~

~ tangan siapakah ini....????? bersungguh dia menyiapkan deko utk meja tetamu.... ~

~ control ayu anak dara wak leman nih..... ^_______^ huuuu...jgn marah ea cu...nnti dah x manis lagik klu marah....hikhikhikkkk....masa ni aku x sempat dah nak snap gmbr segala juadah yg ada..... ~

~ yg ni je dpt tunjuk...itu pun ehsan dr fb kawan adik yg dtg mlm tu..... ~

~ cu manis n fatin (sepupu aku anak adk mak yg bongsu) ~

~ dek kerana kesibukkan mlm tu...ini jer yg sempat masuk ke dalam perut...yg lain2 mmg dah x sempat dah....sibuk dgn tetamu yg dtg n melayan ragam anak2.....firas mlm tu mood x baik plak..sepanjang majlis menangis...haduiii lah.... ~

~ lasttttt...kambing yg dah tinggal tulang.... tulang kambing ni en.suami cincang kecik2 n aku buat sup esok paginya....huaaa..kambing lagik!! tp kan kambing boer ni x pening pun klu makan byk sbb kambing ni non-kolestrol...x der bau kambing pun...mmg sedap!!! ~

walaupun letin n penat tp seronok...sesekali berkumpul bila hari raya mmg meriah...


p.s: t'ingin nak jumpa kawan2 lama bila hari raya tp bila dah berkeluarga ni masa utk bertemu rakan2 agak terhad sbb masa lbh byk dihabiskan utk nak ziarah sdra mara dua2 belah pihak.....


8 cerita dari hati:

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaah raya2 sempat berpanggang kambing tu..bestnye..meriah! ^_^

itulah kan, sejak berkeluarga, susah nk plan nk jumpa kwn2 lama..ziarah sanak saudara je dh makan hari..huu~

AnneRaini said... Reply To This Comment

pergh kambing golek tu....mengancam betul!

adarnadzmie said... Reply To This Comment

wahhh.. sedapnyer kambin golek...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

huh! sakit jek rasa hati tengok kambing tergolek2 tu..itu la hajat jaja dah lama nak makan kambing yang dibakar golek2 depan mata..ni asyik dok makan kambing beli kat ginat jek..hehhe...seronok kan bbq ramai2....

akiratoriza said... Reply To This Comment

erm sedap nyer kambing golek tu... sy memang suka makan daging kambing.. memang terliur sungguh bila melihat kambing atas api tu...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak.............
kambing tu mmg terbaik.. aduh!!!
melelq air liurku

samlah situasi kita.. banyak saudara mara yang perlu diziarah....

dieya said... Reply To This Comment

bila nak wat open house kat jb.. nak kambing golek.. nak.. nak..
kesian sampai sakit mata pasal welding besi. bahaya juga kan, organ penting tu. hopefully takde apa2 kat mata diorg.
firas dah pandai senyum time ambil gambar yek. comel!

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kenpalah Lia tak koling-koling kakak. Kalau tak mesti kena tumbang seekor lagi kambing golek...