November 21, 2011

JUMAAT 18hb november 2011

Assalamualaikum....


tajuk n3 bukan bersamaan dgn tarikh hari ini yer....dah x tahu nak letak tajuk apa2, t'kebil2 dr td dok mikir apalah tajuk sesuai untuk n3 nih....udahnya letak je tarikh kejadian peristiwa ini ^________^

dah lama b'angan2 nak buat set nasi beriani...exceli raya aritu dah penah buat sekali...tp masa pasangan pada nasi beriani ni ayam grg rempah beriani, dalca n rojak jelatah...kali ni buat daging beriani pulak sbb nak m'habiskan stok daging korban yg masih byk lagik kat peti ais...tulang rangka pun ada,ntah bila la nak buat sup tu.... kami ni mmg jarang makan daging,lbh2 lagi en.suami...dia mmg kurang gemar makan daging lembu. klu daging kambing mmg laju... ^____^

kebetulan ari jumaat adik aku a.k.a mak uda nak dtg sini, aritu dia dah belanja kami makan kat SINI kali ni dia dtg nak lah menjamu makan2 yg special sikit....

~ nasi ni sbnrnya terlebih rempah....warnanya jd gelap, nasib baik lah masih blh di makan,t'ingat masa 1st time buat ( baru2 kawin dulu... ) nasi beriani aku buat x masak...x tahu lah apa silapnya aku pun dah lupa...hehehee ~

~ yang ni sedap....! lenkali blh ikut resepi ni lagik (resepi lenkali citer yer...x sempat nak buat n3)..daging ni ada lebih n esok paginya (sabtu) aku buat sarapan lempeng.....yummy!! mmg mabeless.... ~

~ kali ke-2 buat paceri nenas sejak 9 tahun berkahwin...huuuu!! suka makan tp x berapa pandai nak buat...ini pun t'lbh kuah...klu makan kat umah org kawin tu sedap jer kan....buat sendiri mcm ada yg terkurang jer...rasa x cukup umphhh.... kene menuntut ilmu dgn ayah la nampaknya... ^________^ ~

untuk dessert aku buatkan kek karamel plak....sbnrnya diri sendiri yg t'ingin sgt2 nak makan kek nih (ehem...ehemm..ehemmmm ada apa2 kah...???? wink!!! ) aku rasa 'demam' kek karamel ni tgh naik semula la skrg...dulu dah penah 'panas' kek ni kat blog2 blogger masakan pastu senyap kejap & skrg da HOT semula....

kek ni sedap di makan sejuk....mmg nyaman jer rasanya!

~ yang ni 1st time buat....buat sikit guna loyang 7x7, b'rebut2 anak2 makan (woooo...aritu mama buat kek bantat sikit pun kamu x pandang yerk!!! ) sampai x cukup! damya siap sound mama lagik "kenapa mama habiskan kek kakak!! " waduh....sabar je lah ~

~ dengan gigihnya mama buatkan 1 lagik kek karamel ni...kali ni guna loyang lbh besar 8x8 klu x cukup juga x tahu lah....tp yg ni dah x buat kaler pelangi, guna 2 kaler jer plain n pink. yang pink tu letak paste strawberry sikit supaya ada rasa ~

klu sesiapa rajin tgk rancangan realiti TV masterchef mesti penah tgk iklan loan peribadi Hong Leong Bank yg suami dia buatkan loan RM35K utk buka bakery...aku penah cakap dgn en.suami "syoknya klu mama dapat mcm tu kan...tgh sidai kain tetiba baba bawa balik cek ribu2...!! " (verangan!! huhuhuuuuu....... ) en.suami sengih jer & x sangka anak2 pulak take note apa yg mama cakap n setiap kali iklan tu keluar kat TV t'jerit2 damya " mama!! mama!! ini iklan yg mama suka tu kan....baba bagilah mama duit mcm tu!" ngeeeeeeeeeeeeee.....makbul lah doa anak2 mama...amin.



p/s: semua org punya impian utk berjaya kan......aku ada impian utk mempunyai sebuah perniagaan yg blh dijadikan warisan untuk anak2.



11 cerita dari hati:

eB ezrin said... Reply To This Comment

kek caramael tuh bestnyer. suker sgt.

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kakak sehari dua ini tak ada specialnya memasak Lia. Tak sihat... abang kerja membeli ajelah buat mereka makan... kakak makan bubur dgn ikan bilis je...

Hari ini macam ok sikit sebab tengok caramel Lia dah macam teringin:)

lieyalatif said... Reply To This Comment

insyaallah semoga impian lia termakbul...lieya doakan semoga ia akan terlaksana suatu hari nanti....lagipun lia ade bakat dan minat.....insyallah boleh berjaya....

kek karamel tu mmg cantik dan unik...karamel di atas kek.....

nasi beriani tu mmg nampak sedap lia....mmg musim nasi beriani n nasi minyak skrang ni...kenduri kawin merate2 heheeheheh

JaJa'Z said... Reply To This Comment

amboi..angan2 tak bleh tahan tu..tapi takpe kak..mana tau kot2 menjadi kenytaan..dapat la akak buka bakery..jgn lupa jemput jaja untuk majlis perasmian ek..heheh

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Mak aihhhhh!!! Sedap tuh.. Nak cikit.. ;D

Lelord said... Reply To This Comment

Hehehehehe impian aku nk buat kek karamel lg
Insyaallah mudah2an tercapai impian tu

Fitri Senin said... Reply To This Comment

semua nampak sangat sedap!!

Papa Mifz said... Reply To This Comment

wah rajin nyer akak buat tuh semuo...dah lamo lak raso x mkn nasi beriyani...huhu

mamalieyna said... Reply To This Comment

Amin...eina aminkan utk P/s tu.,..hee..Insyaallah..

rajin betul lieya ni, eina teringin jgk nk rajin2 mencuba ni, tp tulah, ada je alasan..hee~

nmpk gaya bila dh jd suri rumah tangga sepenuh masa baru rajin nk cuba ituini kot..

menarik semua masakan lieya~

wahida said... Reply To This Comment

kalau aku dtg umah ko nnt, sila masakkan sedap2 utk aku..hehe..


aku doakan impian ko termakbul...aku pun pasang angan mcm ko...tapi lama terbantut sbb tak de modal...huhu...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak..
ayu salah masuk lah.. ingatkan blog chef..
hehhehe..
dah lah ayu diet..
terus lapor nie...

PS: nak gak kameral... cun gitu, insyallah.. impian yang murni pasti 1 hari tertunai..
kannn