November 29, 2011

serampang 2 mata PART I

Assalamualaikum.....

selamat tahun baru buat semua sahabat2.....sekejap je kan masa berlalu & hari ini dah pun 3 Muharram....

bila sebut ttg masa ni mmg sgt m'getarkan jiwa sbb misi mencari rumah sewa minggu lps x membuahkan hasil...sepatutnya kami stay kat melaka smpi hari isnin tp atas sebab2 yg x dapat dielakkan ari ahad ptg kita org dah balik ke Kota Tinggi semula...

kdg2 mmg rasa agak stress jg lah bila tgk kalendar...tarikh makin hampir tp umah masih x der, sbnrnya masa kami pusing2 cari umah tu ada jumpa byk umah kosong tp sayangnya xder 1 pun yg tulis "UNTUK DISEWA", taman2 baru kat melaka skrg mmg byk...kat mana2 je ada tp tu la xder pulak yg nak sewakan sbb mungkin nak duduk sendiri umah baru tu...xper lah...dugaan untuk kami agaknya.kene bykkan b'sabar.....

ok lah...b'balik pada tajuk n3 "serampang 2 mata",sebenarnya tujuan utama ke melaka mmg nak cari umah sewa n settlekan sekolah anak2 sambil tu aku ada jemputan kahwin jiran lama dulu ( sdra aku jugalah ni... ) & nak mneghiburkan hati anak2...maklum lah cuti sekolah ni x bawa dia org pi jalan ke mana2 pun...x sempat lah..

mcm biasalah kan.... klu ada sessi jalan2 wajib ada gambar kan..moh le layan gambar....


~ pose sebelum b'gerak ke melaka...kami bertolak dari umah pukul 10 pagi... ~

~ hero ni skrg klu kat dalam kete mmg x reti dok diam...b'pusing2..semua benda dia nak tekan n nak pegang.... ini 1st time b'jalan long distance dgn firas, kejap dia ok kejap dia meragam,.penat agaknya dok dlm kete lama2... ~

~ sampai Tol Air Keroh pukul 12.30 t/hari.... mmg sesak lah tol ni...lorong touch n go pun kene baris panjang... ~

~ sebelum pi majlis kawin kami ke homestay dulu kat Taman Cempaka....letak segala macam barang2 yg di bawa. homestay kami ambik untuk 1 malam jer ( RM150 tp dapat promosi RM125) 3 bilik 1 bilik air/tandas. 2 bilik ada air-cond ~

~ ruang tamu ~

~ master bed room...kami pilih bilik ni (opsss..lupa nak b'tau aku stay kat sini bersama nenek n 2 org lagi makcik aku... ) ~

~ dapur...semua disediakan kecuali beras ^_________^ ~

~ ruang makan... ~

dah settle turunkan semua barang n tunggu makcik aku dari batu pahat sampai, dalam puluk 1 t/hari kami bertolak ke umah pengantin. 5 minit je dr homestay ni...

~ inilah pengantinnya...comel je kan. ^_____^ selamat pengantin baru kak tie n radin..kak long n family doakan semoga ikatan ini akan b'kekalan hingga ke hujung nyawa.... amin. x sempat pun nak gambar dgn pengantin sbb firas dah mula meragam (dah waktu dia tido) dan ditambah pula hujan renyai dah mula turun.... ~

~ hantaran dari pihak lelaki.... ~

~ aku makan btl2 kat depan umah sewa lama....dah lain n cantik umahnya skrg,maklumlah tuan umah yg duduk kan,dah full renovate.damya aysik b'tanya "kenapa umah kita dah lain? kenapa org lain yg duduk kat sini? nnti kita nak duduk kat mana? " alahai kakak...ini umah org lah sayang.... ^________^ ~

~ masa ni dah balik dr umah pengantin...en.suami tinggalkan kami kat sini n dia meneruskan misi mencari umah sewa...sampai maghrib baru sampai sini semula..kesian sgt tgk dia.klu aku ni pening dia lagi lah 10x lagi pening! dugaaaaannnnnn ~

~ malam tu ada acara bakor2 sate....best sgt! ni makcik aku yg kat BP tu sponsor...250 btg sate ayam,nasi impit n kuah kacang...mmg mabeles!! t'ubat jugalah rasa stress bila dapat makan sate..huhuuuu... tukang bakar sate as asual lah my en.suami.... ngeee ~

~ hero mata bolat wif mak fatin....bagus tau mak fatin ni sbb rajin jaga firas.... ^____^ ~

~ kak ngah klu jaga adik mmg ganas sikit...habis t'kepak2 si adik tu.. ~

~ esoknya pukul 11.45 pagi kami bersiap utk balik ke destinasi masing2...... ~

sebelum balik n meneruskan misi mencari umah sewa kami singgah dulu beriadah di.............


to be continue..............

11 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

heheh..cari umah sewa ni mmg mcm tu la kak..memang kena byk sabar..susah nak jumpa, tp kalau jumpa plak byk yg tak kena..nak kena puaskan hati mmg penat la..takpe kak..usaha lagi...

lieyalatif said... Reply To This Comment

ALAHAI..Sian lia tak jumpe lagi rumah sewa yeak...mmg slalu mcm tu le lia..time kite nak sgt2 time tu laa takde...kalo tak cari, jumpe belambak dpn mate...insyaallah ade tu....moga ade rezeki lia yeak.....

sonok haaa sampai bersate2 gitu...syok bakar sendiri ni...panas2 ngap masuk mulut....

lieya tegelak pic firas tekepak tu....keh keh keh ..same laa lia oiii...tu pasal takleh caye sgt kalo akak2 nye yg tgk2 kan adik....

adarnadzmie said... Reply To This Comment

harap2 dapat la cari rumah sewa secepat mungkin...

Izan Ishak said... Reply To This Comment

kena byk2 sabar ye kak nak cari umah ni... takpelah, mesti ada rezki utk family mama nnti...

sama cantik sama padan pengantin tu...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kalau kakak ada peluang jaga adik pun nak juga. Siapa tak nak. Dapat pegang/cium pipi gebus dia lagi hihi...

rasp said... Reply To This Comment

mmg rasa runsing jer bila tengok tarikh yg makin dekat nie kan sis...
sabar..insyaAllah akan dpt rumah sewa u nanti...

eB ezrin said... Reply To This Comment

alahai. xper, kiter doakan sekali yer :)

Cho Zila said... Reply To This Comment

ala kesiannyer... akak doakan yang terbaik... mungkinkah ramai orang suka buat rumah dia sebagai home stay dari bagi menyewa??? mungkinkah...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak...

hantaran pengantin ya ampun..ada ipad, mcm2 ko..

eh..
serampang 2 mata pulak..
hehehehhe

ayu tunggu entry seterusnya..
tak sabor nak tengok rumah sewa kak

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Memang kak, kat Ipoh ni pun sama.. Deme bleh buat homestay semua.. Bayangkan kalo budak2 U nak sewa bleh satu rumah harga dkt 700 or 800.. deme share2 le byr..

Dalila Hamid said... Reply To This Comment

harap dapat la cari rumah sewa yg berkenan di hati secepat mungkin..