November 22, 2011

KENANGAN ABADI

Assalamualaikum.....


bila cuti sekolah bermula, maka dapur kat umah ni akan sentiasa b'asap2 dari pagi ke t/hari sampai lah ke petang.... mcm2 menu yg di'order' oleh anak2...

pagi semalam buatkan damya pancake, dah lama dia minta sejak sebelum cuti sekolah lagi. Kebetulan aritu pi kedai depan ada jumpa fresh milk (utk makluman ssh betul nak dapatkan fresh milk kat sini...nak kene pi tesco/giant/smart/jusco baru lah dapat)

~ FLUFFY PANCAKE resepi dari blog kak nor@ secubit garam... dah lama copy baru semalam dapat buat kak....mmg fluffy tp lia punya x secantik molek yg kak nor buat tu 'twinkle2 little star' gitew ^________^ satu lagik warna brown kat pancake ni x sekata mcm kak nor punya....kene calling2 dgn kak nor lah klu nak buat lagik lenkali... ~

dan bila cuti sekolah juga jadual mengaji anak2 akan di tukar ke sebelah pagi (8 am - 9.30 am), dan semalam masa pi ambik anak2 balik mengaji tetiba t'gerak hati nak mendaki bukit kat tepi umah ni....sejak hampir 2 tahun dok kat sini, inilah 1st time aku mendaki "gunung tangki air" (anak2 yg panggil cenggitu sbb kat sini lah t'letaknya tangki air TAMAN SRI SAUJANA)

cantik pula pemandangan dr atas...dan adalah beberapa keping gambar yg blh dijadikan kenang2an bila kami dah pindah dari sini nnti.....

~ dibawah kaki "gunung", posing jap sambil tarik nafas dalam2... ~

~ pendakian bermula........ ~

~ bakal menjadi kenangan..... ~

~ dari sini blh nampak jalan besar menuju ke Ulu Tiram & Johor Bahru ~

konon nak posing2 lompat mcm blogger2 yang ada DSLR tuh....ngeeee

~ afiqah bantai gelak sokmo!! suruh buat x reti2....sabau je lah! ~

~ sudahnya dapat yg cenggini jer...x larat dah kakak nak m'lompat2..kihkihkihhh...kejam mama korang kan...suruh gak anak ni pose mcm2...ngeee ~

~ dah puas t'lompat2 kami pun turun......laju je masa turun ni, masa naik tadik semput gak tolak stroller huhhhhh...tp best lah! kira dah mcm exercise jg nih....lenjun juga lah baju dgn peluh ~

~ bila kakak, adik n firas dah besar nnti blh lah cari umah ni klu nak mengimbas kenangan zaman kamu kanak2 riang....kat sini kakak n afiqah sekolah & mengaji, mengenal ABC & alif,ba,ta...kat sini mama pregnantkan firas...kat sini kakak n afiqah belajar naik basikal...... byk kenangan manis!! ~

~ hero mama. baba . kakak mya n kak ngah pika..... PIYAS!! ~

arini genap sebulan baki kami tinggal di sini.....sepanjang hampir 2 tahun menetap di sini aku selesa dgn jiran2 yg ada....rasa syg nak tinggalkan kawan2 kat sini tp tuntutan kerja en.suami x dapat di elakkan....x mengapalah kata org "jauh perjalanan byk pengalaman"




p/s: damya nak makan kek ada buah ceri lah pulak siap nak yg ada tangkai!! alahai....mana nak cari buah ceri ada tangkai tu..????

15 cerita dari hati:

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Kat Melaka nanti suami kerja kat mana?

AnneRaini said... Reply To This Comment

betullah tu kak lia..jauh perjalanan byk pengalaman.. Bukan sng nak merasa dok tmpt org ni.. Sy ni dari tujuh tahun lepas dok KL saja selain umah mak kat segamat...tu jelah..hehe

MamaEma said... Reply To This Comment

bersiar kat area taman rumah pun dah okey kan..hirup udara segar...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

oooo...gunung tangki air rupanya..jaja dr hari tu lagi nak tanya menda apa yg berbatu2 kat tepi kawasan umah akak tu...nanti2 bila bebudak tu dah besr, kalau gi kat umah ni lagi..bleh la jd kan kenangan....tak sempat jaja nak letak jejak kat taman saujana tu..harap2 kat melaka nanti dapat la yek..

eB ezrin said... Reply To This Comment

try tgk kat jj. ader rasernyer :)

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

alahai kak, seronok tgk anak2 akak.. rapat sggh.. ;)

wahida said... Reply To This Comment

kesian anak2 ko, ko paksa dorang melompat...ekekekek...


nnt aku pun nak suh si abang ngan adik melompat gak la...kehkeh..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak.......
kenapa ayu yang harus menitiskan airmata????

kakkkkkk

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

alahai..aku sejak ko kata nak pindah..sdih sey..

ceri ada tangkai? yg mcm aku letak kat kek dora tina tu ke? kalau yg tu aku beli kat kedai brg kek perling

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kelakar betul tengok anak dara berdua cuba nak melompat. Fiqa tu nampak dia dah gelihati sangat, itu yg tak boleh melompat Lia. Kakak yg tengok gambar mereka ni pun ketawa sendiri....

lieyalatif said... Reply To This Comment

bagus aktiviti santai ni lia...dpt exercise heheeheh....sonok due badik tu hah....comel tgk pakai baju same2....piyas pelik jek agaknyer tgk akak2nye dok melompat heheeheheh.....dlm hati die mesti ckp "seb baik aku kecik lagi, kalo tau sure kene pakse melompat gak" kikikiki

Hanis Azla said... Reply To This Comment

cantik juga permandangan di sana.. terpancar keseronokan di wajah anak2 tu.. harap2 tempat baru juga akan seselesa tempat lam ini.. selamat berpindah dan semoga segalanya dipermudahkan.. akak tak pernah buat pancake sendiri.. nampak gambat pancake lia ni terus rasa teringin nak cuba buat.. harap2 menjadi.. boleh letak ceri ada tangkai sekali dia atasnya nnt.. he..he..

Lelord said... Reply To This Comment

hahahhaa tangki tu la landmark senang aku nk cari umah ko dulu

mamalieyna said... Reply To This Comment

huhu...mesti teringat2 nnti..betul tu jauh perjalanan luas pemandangan..eina sejak study sampai ber'anak' ni mmg kt area KL/selangor je dduknya..hrp2 takde la sesi pindah randah ke negeri2 jauh ni..huu~

Papa Mifz said... Reply To This Comment

takpe nanti tempat baru sure ado jiran2 baru yg best2 gak..:)