November 16, 2011

sukarnya mencari rumah sewa....

Assalamualaikum.....

semalam lansung x sempat nak buat apa2 n3..penat sungguh mengemas, itu baru 3/4 dari barang2 yang harus 'dikemaskini' masih bannnnnyakkkk lagik yg perlu di susun...

sebenarnya rasa pening2 lalat bila memikirkan nak pindah umah ni...barang2 dah mula pack tp umah sewa masih on progress mencari....try jg tanya2 klu ada kuarters kosong (saje je tanya pada hal x b'niat nak duduk pun...) tp dgrnya kuarters pun sesak n padat! rate umah sewa di Melaka dah tinggi skrg x macam dulu2.... ye lah, inilah namanya peredaran zaman kan, umah sewa lama aku dulu RM360/month umah semi D 3 bilik, 2 bilik air skrg dah RM500/month.

kebanyakkan umah sewa yg aku tanya (3 bilik/2 bilik air) RM600-700....haishhh! pengsan weh...klu kami ni berdua yg bekerja x per juga...ini mengharapkan pendapatan en.suami sje mmg 'sakit' lah klu memilih utk sewa umah rege cenggitu...dgn anak2 sekolah lagik, kene la seimbangkan dgn pendapatan yg ada...

skrg ni tgh menanti jawapan dr ibu sdraku...ada umah kosong selang sebuah dr umah dia,tp umah lama lah...3 bilik/1 bilik air n 1 tandas.setakat ni sewanya RM380/month, harap2nya blm lah ada org booked!

selitkan sikit gmbr2 kenangan masa kami dok kat Taman Widuri,Bachang. suka dok kat sini sbb dekat dgn semua kemudahan, TESCO, GIANT, MYDIN, JUSCO, PASAR BESAR MELAKA, MELAKA SENTRAL nak ke Bandar Hilir pun x sampai 1/2 jam....tp tu lah rezeki kami x der untuk menyewa di sini lagi sbb umah ni skrg tuan umah dah duduk....


~ rumah semi D,jd halaman umah ni mmg luas lah...anak2 blh main basikal n football ^_______^ sepuas hati~

~ ini tepi umah.... ~

~ ni belakang....aku sempat tanam serai kat sini. kat luar pagar tu ada kebun/ladang jagung....klu tauke ladang ni baru lps menuai jagung n dia nak tanam semula kami terpaksa menahan bau baja tahi ayam yg sgt menyesakkan nafas...lbh2 lagi klu cuaca panas terik...adusss...nak makan pun x lau! tp bila dia tgh petik jagung2 tu aku suka sbb aku blh beli...kdg2 1/2 guni tu RM5 je tau!!! jagungnya manis sgt.....bila makan jagung lupa dah aku seksa bau tahi ayam tadik...muahahaaaa.... ~

~ damya n afiqah membesar di sini....masa pindah sini damya umur 6 bulan n aku tgh pregnantkan afiqah 2 1/2 bulan... ~

setakat ni 2 kali menyewa umah..alhamdulillah tuan umah mmg sgt baik orgnya.blh b'tolak ansur n x der masalah...t'utamanya tuan umah kat bachang ni lah....insya'allah klu xder aral minggu depan kami akan b'jumpa lagi sbb aku akan ke melaka untuk mencari umah sewa n menghadiri majlis perkahwinan jiran lama kami ( jiran lama ni kakak ipar mak sdra aku), x sabar nak tgk kak tie bersanding...yuhuuuu...!!



p/s: menghitung hari.......



7 cerita dari hati:

eB ezrin said... Reply To This Comment

u carik rmh area maner dear?

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Rumah sewa akak ni pun RM500. Rumah kecil harap laman je besar. Sewa jugak sebab dekat dengan mak bapak dan dah jenuh carik rumah sewa last minute.

mamalieyna said... Reply To This Comment

kira ok la jgk melaka kan..kalau area sini, lg la..kalau range RM400-500 dpt umah tinggi je, nak rumah bwh, mmg nk cecah RM1k la..hu~

apapun hrp dpt cari yg terbaik dan harga yg berpatutan..Aminn~

AnneRaini said... Reply To This Comment

comel tgk afiqah rambut curly2 tu...

skrg ni kak mana2 pon mahal..tp takleh lawan mahalnye kat KL la... mau menangis nak byr sewa jek..huhuhu

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Knpa rambut dorang lain2??? Satu ikut mama, satu ikut baba ke? Hehe

Lelord said... Reply To This Comment

kahkahkah kakyus pya soklan

lieyalatif said... Reply To This Comment

mmg payah nak cari yg sesuai ngan hati kite kan lia...moga lia dipermudahkan segala urusan yeak...

comel gile mya n piwa mase kecik....rambut tu yg mahal tu....suke laa tgk!