November 03, 2011

SWEETIE CHEESE CAKE

Assalamualaikum....

selamat makan t/hari..... ^___________^ menu apa pilihan arini??? aku masak simple jer...ikan bawal masak sambal n sawi pak choy+ tauhu telor masak sos tiram...

dah lama nak letak resepi kek ni kat sini tp haduii lah asyik tangguh dan tertangguh memanjang....aku biasa tepek gmbr masak2 ni kat FB jer...saje suka2 bukan nak kata aku terror sgt memasak yer...aku ni klu masak, resepi masih kat sebelah lagik tau! sebelah pegang senduk sebelah lagik pegang resepi! x caya.....???? aku mmg x tipu.... masih byk lg ilmu memasak yg perlu aku selongkar n belajar..

bagi aku memasak ni umpama terapi jiwa....siyes! aku akan rasa lega bila dapat masak masakan yg family aku suka...lbh lg klu tgk dia org makan b'tambah2...makan sampai licin... hurmmmm....org yg sejiwa dgn aku sajer akan memahami apa yg aku rasa.... ^__________^

ok lah x mo citer panjang....sbnrnya aku mmg dah lama giler (tp aku x lah giler yerk...huhuuuuk!) mencari resepi ni sejak wahida dok promote2 kek yg mr.curly (seksi rambut mamat ni wooo...) jual kat blog dia....t'ingin nak membeli tp apakan daya aku jauh nun di selatan....s'tiap kali search kat google x penah pulak jumpa resepi kek ni cuma yg keluar blog2 blogger yg dah penah merasa keenakkan sweetie cheese cake nih.....semua kata kek ni sedap smpi blh nak b'henti makan....perghhh! gitu sekali.....

dan dah mmg rezeki aku agaknya...masa ronda2 kat blog k.zai@teratak impian aku t'jumpa resepi kek ni & kebetulan pula ada sorang member yg mmg minta aku buatkan kek ni....jd,mmg x tunggu lama lah aku pun try buat....dan ini lah hasilnya....

~ 1st time aku menyagat cheese.... ^_______^ klu deko atas kek cekelat pun best jugak nih... ~

~ tp kan...aku rasa kek ni mcm x cukup gebu lah...rasanya aku yg t'silap teknik agaknya sbb kek ni jd mcm padat bila di makan keesokkan harinya & topping/filling cheese tu rasa mcm t'lb susu plak sbb rasa cheese tu da tenggelam dgn rasa n bau susu.....nxt time klu buat kene modified lah... utk 1st time buat ni pada aku ok lah kek ni rasanya lemak2 b'krim :) ~

apa pun terima kasih ye kak zai.....lia share kat sini resepinya... ^______^, klu ikut kat blog kak zai tu resepi namanya "snow cheese cake"


SNOW CHEESE CAKE @ SWEETIE CHEESE CAKE

Resepi : kak zai@ teratak impian & sherry mz@MyResepi

  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2. (lia letak 1/4 cawan sje)
  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
  • Cara-cara:
    1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
    2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
    3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
    4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
    5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
    6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
    7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
    8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
    9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.



    p/s: klu ada rezeki nak juga merasa yg original dr mr.curly tu....


    14 cerita dari hati:

    eB ezrin said... Reply To This Comment

    tq, dh best dh tuh, i lioke :)
    ps: slamat hari rayer aji (",)

    AnneRaini said... Reply To This Comment

    nampak menggoda kak oiiii....meleleh air liurku..jahat tau kak lia ni..huhu

    Kakzakie said... Reply To This Comment

    Kalau kakak dapat yg macam ini dah lega banyak Lia. Terlebih bangga agaknya...

    Nazz@Purple said... Reply To This Comment

    sgt cheese nye..ermmmm..best..

    Masak-Masak Corner said... Reply To This Comment

    wAllah...mesti creamy da yummy kan rasa kek ni...

    Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

    nak cikit mama.. :D

    Mamaleesya said... Reply To This Comment

    so tempting. Terliur dah ni

    juliaakmal said... Reply To This Comment

    nampak yummy n cantik...

    chinta... said... Reply To This Comment

    sedapnye mama..lapar la tiba2 nengok chese cake ni...nak ckit...

    Dee said... Reply To This Comment

    kemas and looks yummy..xpe first time pun dh nmpk menarik..2nd time mesti mabeles..

    wahida said... Reply To This Comment

    kesian ko...

    nnt kalau aku jumpa ko, aku bawakkan sweetie cheese yg sedap ni yer...

    lieyalatif said... Reply To This Comment

    pergh...itu menu lunch simple lia ?...kire menu special tu tau ha ha ha...kalo simple sardin ke ikan goreng ke, telur kicapk heeheheh....(tu lieya le masak sebb malas ewkakaakakakak)

    ish dah cukup gebu la tu lieya...putih suci jek tgk kek ni....dahle meriah ngan parutan cheese atasnyer.....

    ieja amieja said... Reply To This Comment

    apasal la ieja tak ditakdirkan jd neighbour lia..boleh merasa hari2 air tangan lia tu..KALAU lah...huhu..sedap banget tuh..

    Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

    dah terbaikkkkkkkkkkkk lah tu kak lieya

    cun dan gebu..
    kek hari jadi ayu eik?