November 01, 2011

Zoo Melaka & Zoo Johor

Assalamualaikum....


semalam tidak b'siaran....en.b/band masuk 'office' ^__________^ bila dah ptg mood nak update blog pun hilang....

alhamdulillah...arini kesihatan dah semakin pulih,cuma batuk je yg masih b'baki...batuk ni biasanya mmg paling lambat nak baik kan... (camana nak baik..batuk pun degil minum ais...huuuuu )

weekend kami dah mula t'isi kini...yeeehaaa!!! sbb boss besar dah balik....huuu...gumbira rasanya...berakhir sudah 6 minggu...anak2 lah yg paling gembira (mama pun.....ngeee ) sbb bila baba ada hujung minggu blh lah pi b'jalan2..klu dok dgn mama mmg pusing keliling taman je ler....

minggu ni kami ke Zoo Johor, sebelum kami m'ninggalkan bumi Johor yg tercinta ini... ( x sampai 2 bulan pun lagik..sob..sob..sob....) saje nak bawa anak2 melawat Zoo Johor sbg tanda kenang2an, klu ikut ini kali ke-3 kami bawa anak2 pi melawat Zoo....


~ ini 1st time pi Zoo Melaka..masa ni damya umur 6 @ 7 bulan gitu lah....x ingat da...rambut pun masih kontot lagik masa ni & dia x faham apa2 pun bila kita tunjuk2 kat binatang yg ada.... ~

~ ini kali ke-2 pi Zoo Melaka..masa ni damya umur 2 tahun n afiqah 1 tahun lbh...penat giler masa ni sbb byk jalan kaki jer...nak tunjukkan damya segala mcm haiwan yg ada...gigih mama n baba jalan kaki..x naik train lansung....mmg nak t'cabut kepala lutut rasanya....huuhuhuuuuu... masa ni damya dah faham n seronok tgk binatang...afiqah pulak yg masih blur2...bila tunjuk binatang pun sengih2 jer.... ~

Zoo Johor ni x lah seluas zoo melaka...rasanya 1/4 je dr zoo melaka tu n binatang yg ada pun x byk sgt....blh lah nak buat anak2 gembira tgk haiwan2 yg ada....masa aku pi aritu gajah pun xder..katanya di hantar ke Pahang utk sessi latihan kat sana...damya mmg frust lah sbb x dapat tgk elephant...selain tu dia jg t'cari2 zirafah...puas pusing keliling tp x jumpa...

Tiket masuk ke sini sgt2 lah b'patutan utk dewasa RM2 n kanak2 RM1 dan klu nak tgk p'tunjukkan haiwan (cuma burung shj yer) + RM1 lagi setiap seorg.kanak2 di bawah umur 5 tahun PERCUMA.

w'pun zoo ni x luas tp lenguh juga lah b'jalan kaki sbb banyak mendaki bukit n tangga....b'peluh2 kami masa tu..dah le cuaca mmg panas b'denting2!! (pukul 3 ptg masa kita org sampai.... ), kebersihan zoo ni amatlah memuaskan hati... xder lah mau busuk yg keterlaluan n x nampak pun sampah sarap (makanan ringan) b'taburan sana sini....sedaplah mata memandang.mungkin sbb kawasannya x besar jd mudah lah utk di selia..

harga makanan kat sini pun x mahal...sama dgn harga yg kat luar tu, so dont worry! klu t'lupa nak bawa air or makan2 blh jer beli kat kedai2 yg ada disediakan....s'ingat aku lah klu kat melaka harga makanan yg dijual kat dalam jauh beza (lbh mahal) mungkin sbb charge sewa kedai mahal agaknya & kat sana lbh ramai pengunjung dr luar melaka....penah beli air mineral s'btl yg 500ml tu RM2.50!

K la jom layan gambar plak....x byk ambik pun sbb x larat...firas asyik nak b'dukung....

~ baru sampai....kemain gumbira anak2 dara nih.....aku rasa kan, zoo johor ni kene sediakan satu kawasan utk parking kete/moto lah....sgt m'bahaya bila kami t'paksa park kete kat tepi jalan raya besar dgn bawa anak2...... ~

~ masa ni kat entrance....baba pi beli tiket, baru je sampai mood hero ni dah kucar kacir...uhuhukss & sepanjang kat dalam zoo m'nangis je...suruh tgk burung pun x mo...haduiii... ~

~ kenangan di ZOO JOHOR ~

~ burung apa ntah ni...lupa plak nak ambik gmbr nama dia.... ~

~ crocodile.... besaq2 buaya ni...ada lah 4-5 ekor ~

~ buaya tua..x dak gigi dah, sebatang pun x dak...kelakar la pulak heheheeee.... ~

~ kakak tunjuk burung2 terbang kat dalam sangkar.....asyik tanya jer " mama mcmana klu burung tetiba keluar...??? " huuuu... ~

~ tgh tgk hyppo (badak air) masa ni...tp x ambik gmbo pun sbb hyppo tu jauhhhhhhhhhhhhhhhhh...nun. dia tgh tido, tgk je lah si hero tu monyok jerk...mmg gitu lah keadaannya sepanjang kat dalam zoo....udahnya stroller tu kosong gitu jer...lg pun ssh bawa stroller sbb nak tgk monyet,rusa,musang dll kene m'daki tangga.... ~

~ muka b'peluh2 smpi m'leleh2 kat kening tu.... ^________^ tp seronok sbb tgk dia happy ~

~ b'gambar dgn rusa yg dah patah tanduk..sian plak aku tgk.. muka damya yg berani2 takut....soh dekat lagi dgn rusa tu lansung x mau...dok lah kat tgh2 jalan tu...da org nak lalu lalang ssh..sabo je lah...afiqah lagik, lansung x mau!! apa daaaaaa... ~

~ camel! sampai ke sini je firas da m'jerit..takut tgk unta nih....camana kmdo.jr nih...unta pun takut.... ~

~ ular albino...ada 2 ekor ular je yg aku jumpa kat sini....bila tgk ular ni aku t'ingatkan satu kisah yg m'gemparkan suatu ketika dulu kat zoo johor ni...bagi warga Johor aku x pasti korang penah dgr @ x citer ttg ada seekor ular jelmaan (kononnya lah masa tu...), bila malam jd org,siang jadi ular...klu x salah aku namanya "ular zamri", aku x tau lah kisah tu benar @ hanya kisah dongeng/rekaan s'mata2...tp klu ikut logik akal mmg mengarut...tapiii...katanya masa tu ramai jg yg dpt tgk.....sapa warga johor????? korang penah tau x ttg citer ni???? rasanya citer ni heboh masa aku sek ren lagik....sekitar tahun 80'an...~

~ agak2 blh join kump.pancasitara x..??? kikikiiii.....masa ni lepak2 minum air, kononnya nak tunggu p'tunjukkan burung pukul 4.30 ptg....hurmmmm...x do maknonyo.....firas dah makin bad mood... :( klu ikutkan masa ni mmg waktu tido dia....puaslah tepuk2 kat dalam stroller tu x der maunya....sbb dgn keadaan panas mcm tu mmg x selesa lah dia nak tido...~

~ depan tu ada tempat sessi b'gambar dgn burung kakak tua....s'kpg RM15. malas aku nak gmbo2 bagai.....rasa mcm m'bazir plak, masa ni baba n kakak2 pi tgk harimau...mama m'layan lah hero yg bad mood tu....x larat nak jalan sambil dukung dia... ~

~ lps tgk harimau tu kita org terus balik...sbb firas da menangis..w'pun masa tu cuma tinggal 10minit lagik utk p'tunjukkan burung tu.....sian kakak mya, smpi merajuk dia sbb x dapat tgk.tp nak buat mcmana firas mmg dah t'lampau mengantuk masa tu...masuk je kete,on air-cond terus tido.....x per lah nnti kita pi zoo melaka pulak yer ^_____^ sampai je umah perut lapar, keluarkan lah apa yg ada....kiri: sweetie cheese cake n kanan tu lempeng + rendang ayam + kopi 'O' rendang ayam tu buat kelmarin (ari jumaat....) ~

~ sampai je umah...bolat mata hero nih...seronok makan lempeng ^_______^ ~


p/s : misi mengemas umah dah dimulakan sikit2....so, blog ni akan on/off lah s'pjg bulan nov-dec... start cuti sekolah misi utk mencari umah sewa pula......cantik tarikh hari ni kan 1.11.11 ^_______^



22 cerita dari hati:

eB ezrin said... Reply To This Comment

wah musti best kan zoo melaka? drg pn nmpk hepi. lamer x gi.. last ms matrix. bygkan braper lamer dh? hu3

JaJa'Z said... Reply To This Comment

kak lieya..pandai baba bergambar kat gambo first tu..bergambo dengan tongkat 'ali'..hehehhe

Lelord said... Reply To This Comment

Huhuhu....cian mya x dpt tgk pertunjukkan burung. Xpe la balik mlka nanti leh g zoo mlka.

Weii ular zamri tu aku igt2 lupa citernya huhuhu

Mamamya said... Reply To This Comment

eB...

wahh..mmg lama tu,nnti klu akak da dok melaka blh la eB bawa anak2 ke sana... ;)

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

heheheee...masa tu mmg dia nak b'gambar kat situ....

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

mmg merajuk sakan dia..puas lah pujuk mcm2...kene tunggu firas umo 2 tahun kot baru blh pi zoo lagik...klu kecit lg ni dia x faham lah tgk haiwan2 nih...


ea...nasib baik ko pun ingat2 lupa pasal ular zamri tu kan....btl ke ek??

Sis-Lin said... Reply To This Comment

Waaa jalan2 ke Zoo ye..
tp kan Zoo Johor pun dah bersih dan ok kan...bukan mcm dulu2 kotor dan busuk..tp adat le kan klu Zoo busuk..hehehehe

Kakzakie said... Reply To This Comment

Keadaan panas itu yg buat hero tu mengangi Lia. Kakak dia sebab dan pandai menikmati suasana mestilah happy sakan walau berpeluh-peluh...

AnneRaini said... Reply To This Comment

sy tak pernah pergi pon zoo johor..balik2 gi zoo melaka je.. hehe..

xpernah dgr pulak psl ular jelmaan tu sbb thn 80an sy kecik lglah..lom sekolah pon..hehe

Mamamya said... Reply To This Comment

sis lin..

hehe...btl tu sis,nama pun tempat haiwan2 b;kumpul kan..mana nak dtg bau wanginya?? tp zoo jhr skrg mmg bersih n puas hati dgn persekitarannya...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

a'ar la kak...ptg mmg waktu tido dia pastu kene plak p tempat panas mmg bad mood lah dia....

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

zoo johorlah yg paling berpatutan skali.. berpatutan dgn binatang2 yg ada, hihi

Mamamya said... Reply To This Comment

anne...

akak last pi zoo johor ni masa sek ren dulu teman adik pi rombongan tadika kemas....lama giler kan...

dah lama citer pasal ular jelmaan tu..x tau lah btl ke x...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak yus...

ya betullllllllll!!!!

Fitri Senin said... Reply To This Comment

Salam perkenalan..
Geram tgk anak awak..
Fit singgah di sini...
BTW fit tak pernah langsung sampai Zoo Johor.

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Bestnya sis g zoo.. ;) Ina ckup suka g zoo.. ;)

adarnadzmie said... Reply To This Comment

sukanya firas n kakaks jln di zoo yer...

[PCL] said... Reply To This Comment

salam singgah dari PCL dan salam kenal2 jg....suka tgk kalau sesebuah keluarga tu sangat mementingkan kebahagian bersama...pandai membahagi/ada masa untuk keluarga.

*SiRibenMerah said... Reply To This Comment

da lama x g zoo.. hehehe..
nk kne pikir plan semula neh jenjalan zoo..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

ala....
bestnya kak lieya..
tang ular tu ayu ada dengar..
cuma yang ayu sangat teringat kisah harimau terlepas tahun 90an..

peeeh... takutttttttt

mamalieyna said... Reply To This Comment

best tu..pernah ke zoo johor masa dak arif kecik2..nnti nak terjah lg..ada SIL dok kt JB ^_^

apapun tunggu adiknye arif kuar dulu, skrg tak berani pergi zoo..hee~

seronok la anak2 tu..^_^

hakak CNN said... Reply To This Comment

wahh seronoknyer jalan-jalan zoooooo....sy dua2 tempat tak pernah sampai lagikk tauu..sedihh tull lahhh....hukkk mesti bestkan bawak anak-anakkk...tue kire sesi pelajaran utk mereka jugakk..mengenal binatanggg..