November 18, 2011

akibat DEHAKA!!!

Assalamualaikum.....



yer! inilah kisah "akibat derhaka", org yg baru belajar buat kek tp verangan dah jd 'masterchef', memandai ubah itu dan ini....kononnya nak buat kek jadi gebu tp rupanya jadi BATU!!! dah macam kisah si tanggang pulak kene sumpah jadik batu...huaaaa !!!! anak2 n en.suami pun x sudi makan...sedih tau!! 1st time buat kek jd bantat gini....

al-kisahnya seorg sahabat baik yg minta aku buatkan kek sweetie cheese yg penah aku buat kat SINI, masa 1st time buat kek tu aku mmg x berapa puas hati dgn teksture kek tu yg x berapa nak gebu...jd, sblm buat kek tu aku punya lah buat research sana sini nak cari petua kek gebu...hasil p'bacaan klu kita letak meringue dalam adunan kek akan jd lebih soft seakan kek chiffon tuh.... aku pun try le ubah suai resepi, bahan2 aku x ubah cuma method jer aku 'derhaka'..

tu lah kan...kek ni mmg sensetip sikit...klu x kene cara mmg bantat lah jadiknya....adeh!

~ inilah ghupa kek bantat tuh....see x naik lansung tau! mendap semua kat bawah n menjadikan kek ni keras kejung. en.suami dah bising2 sbb aku gatai2 ubah cara buat kek nih... (tadah jo lah telingo nih....haduiii!!! ) afiqah n damya makan sepotong pun x habis....uhukss. t'bongkang lagik kek kat bawah tudung saji tu.....help!! help! apa aku nak buat dgn kek tu????? ~

~ maka dgn gigihnya aku buat utk kali ke-2...kali ni x derhaka langsung!!! serik mak nak!!! ~

harap2 finie puas hati dgn rasa kek ni............... ^________^, arini nak buat kek karamel pulak dah lama t'ingin nak mkan tp x sempat2 lagik nak buat...harap2 jgn lah bantat lagik... huuuu



p/s: tetiba rasa mcm nak tukar balik lah warna blog ni......

12 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

betullah kak, buat kek ni kan kalau silap sikit mulalah bantat ler, mendak ler, merekah ler.. memacam..kadang2 tu fed up nak buat lagi..hehe

K.Nor said... Reply To This Comment

lia tak letak baking powder ke? baking powder mainkan peranan utk naikkan kek dan kek jd gebu. kaedah ke ni ialah spt buat kek sponge, semua pukul serentak hingga gebu. lain dgn kaedah biasa tu.

wifenavy said... Reply To This Comment

he he.. patutnya time ajak anak2 rasa kek ni kena tukar ayat.. meh cuba rasa mama nye bingka nih.. mana tau kot laju je diorg makan

eB ezrin said... Reply To This Comment

antar ar sini skit. eB suker mkn. msk jauh sekali ;p

Mamaleesya said... Reply To This Comment

beshnyee kak, nampak cedap je kek tu

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Hik3!!! Akak wat lawak tul ler.. Ok ler tu usaha tangga maju jaya.. Usaha lg kak.. ;) Nak cikit!! ;p

Papa Mifz said... Reply To This Comment

kali nih tak menderhaka...alhamdulillah..:)

adarnadzmie said... Reply To This Comment

len kali jgn derhaka yer... kan dah x jadik... hehe

wahida said... Reply To This Comment

ala rilek la nok, practise make perfect kan...

tu la..nak buat sweetie cheese tak nak ajak aku sekali, kan dah bantat...hehe...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak..
agak2 ayu dapat rasa kek akak sebelum kak pindah tak??

ieja amieja said... Reply To This Comment

lia..bdk2 tu dah biasa mkn kek yg sedap lia buat.tetiba plk..jeng..jeng..bantat la plk..tu pasal dorang x nak..huhu

cantik blog lia ni..

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Memang derhaka namanya ... hehehe. Senang2 beli kek chiffon then letak cheese kat atas. Kek yang kat bawah tu nampak sedap & gebus :-)