March 27, 2012

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

Assalamualaikum......

alhamdulillah sejuk bumi melaka pagi ini.....dari ptg semalam hujan lebat + guruh b'dentum2, 2-3 hari sebelum ni mmg cuaca agak panas......kesian smlm en.suami balik keje habis lencun semuanya x sangka pulak dia dapat carikan popia basah yg dah lama aku idam2kan kat pasar malam Lereh tu....alahai..t'haru rasanya....popia basah kat situ sedap sgt (ikut tekak n citarasa aku ler....) sbb intinya byk sgt & ada floss ayam kat dalamnya.....yummmy!!! ok kita timggalkan citer pasal popia n mak buyung yg x habis2 t'ingin nak makan mcm2.... ^_______^

e.suami smpi je umah smlm kebetulan aku punya "Hokkaido Chiffon Cupcake" ( ini semua hasil gudaan mek bangkok n kak yus lah nihh...uhuhuuuuuu.!!! ) siap je boh filling kat dalamnya....terus en.suami ngap 2 bijik!! ^____^ ye lah hujan2 & sejuk2 gitu mmg lapor lah kan...kebetulan plak semalam dia ada meeting kat KL..katanya last makan pukul 11 pagi...maunya x kelaparan smpi umah.....aku tanya kat dia "sedap x baba....??? lembut kan...???" dia x jawab pun....main angguk2 kepala jer! sedap le tu kan...heheheee....

ahaaaaa.....korang yg rajin2 m'baking tu try lah cupcakes ni...siyes x tipu korang x kan menyesal punyalah....sedapnya x t'kata!!! keknya t'sgtlah gebu n lembut....klu makan tu rasa macam terus menggelongsor je kat tekak...heheeeee......smlm masa makan tu sambil sembang2 dgn en.suami...x sedar dah habis 4 ketuiiiii!!!!! mmg naik mencanak lah berat minggu nih.....minggu depan ada check-up lagik, bersedia lah tgk jarum penimbang tu yer lia.....huhuuuuuu....

tp mmg sedap....aku baca kat blog kak azlita dia kata cupcakes ni kat Midvalley di jual dgn harga RM8 seketuiiiii......walllah!!!! mahal gilossss....x mampu mak nak beli nak!!! ntah kat mana tang mahal tu dtg sbb nak m'buatnya x de lah susah mcm buat RV tu.....

meh tgk resepinya.....senang je,klu sesapa nak selalu buat chiffon kek mmg pejam mata blh buat sbb kekdahnya sama jer.....

~ satu adunan lia dapat 13 biji tp yg last tu x berapa nak penuh lah sbb dah salah p'isian..heheheeee...org suruh boh dalam cup 80% penuh tp aku boh 95% penuh...udahnya dah macam cendawan lah dia naik..heheheeee...tp yg penting x mengubah rasa....sedap!!!! ~



HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

Sumber rujukan saya : ika kak yus & kak azlita
(resepi yg kat bawah ni saya copy dari blog kak ita)

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

CREAM CUSTARD
by : Honey

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

*** lia masak atas api jerrr...tp api mmg kene btl2 kecil n kacau tanpa henti yer.....



~ ada sesapa nak.....???? meh firas bagi seketuiiii.....hehehheehhhh ~


~ firas suka sgt sbb lembut...habis seketui dia makan tp yg xder filling ler.....makan gitu jer pun sodap!!! ~












p/s: masuk blog blogger masakan b'pinau mata tgk makanan...semuanya nak makan...semuanya t'goda....semuanya t'ingin......haihhhhh

11 cerita dari hati:

ijayuji said... Reply To This Comment

Salam kak! kita 1st!!! nak byk2 ehehe...

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Alamak, 2nd pulak... hehe... sedap kan...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Firas tu buat auntie tergodalah... dgn mata dan mulut dia tu tahulah memang sedap sebab mama yg buat...

AnneRaini said... Reply To This Comment

kak oiii..since tu kuih jepun maka selalu gaklah dpt dari guest yg dtg opis ni...kalau nak yg sedap boleh beli kat pavillion..mmg gebus tau

eB ezrin said... Reply To This Comment

mak hai, sdpnyer nmpk :)

azila said... Reply To This Comment

salam k.lia..ok, zla bookmark kan dulu sbb mmg nampak sgt sedapla...nanti bleh try buat :)

lieyalatif said... Reply To This Comment

adoi piyas!! aunty nak cikit boleh tak....eh tak mo cikit laa nak manyaaakkkk manyaaakkkk hihihi....

haish untung tol anak2 lia, mamanye rajin masak....leh mkn mcm2 yg sedap tiap ari......

Hanis Azla said... Reply To This Comment

Ya Allah lia.. dah telan2 liur dah akak ni.. he..he.. nnt kalu rajin nak cuba buatlah..

dieya said... Reply To This Comment

uih glemer sungguh nama.. hokkaido gitu!
alaaa firas, takkan seketul je. bagi laa pat lima ketul.. hahhaa

LYAfrina said... Reply To This Comment

yummmm... tgk pon terliur... nama resepi ni..berbelit lidah nk sebut..ada bunyi2 jepun/korea kan... selera si kecik makan.. msti sdap ni kan

akiratoriza said... Reply To This Comment

sedapnye kak... erm nak try jugak tapi kat uma takde oven lah... huhuhuuuu