March 19, 2012

tahniah mak uda...

Assalamualaikum......

Alhamdulillah bertambah lagi anak sdraku.... ^____^ ari jumaat lps adik aku yg no.3 telah selamat melahirkan seorang lagi bby girl yang sgt2 comel n kiut miut.....kiranya ini merupakan cucu ke-6 mak dan ayah...cucu perempuan yg ke-5 anak sdraku yg ke-3! tunggu mak long balik bulan mei nnti ye sayang.... lambatnya nak jumpa anak sdra yg seorg ni....tp apakan daya baba sibuk kalah menteri...!

 

~ kenangan masa adik pregnant 8 bulan... nuha dah jadi kakak skrg  ^____^ ~


ada kisah tragis disebalik kelahiran bby yg masih blm ada nama ni...kata ayahnya tunggu 7 hari nnti baru blh bagi nama...kita wait n see lah yer....

adik yg seorang ni mmg mudah sgt bersalin...x payah nak masuk labor room..x payah nak kene induce & menahan sakit b'jam2...

masa bersalin anak sulung dulu...2 hari kene tahan kat wad sbb dah mula sakit2 tp bila di tunggu2 x juga b'salin,akhirnya doktor bagi peluang dia balik sbb masa tu lagi 2 hari nak sambut raya...sampai je umah sakit2 pinggang n  x lama terus dia bersalin kat umah...yg lbh haru btl2 kat depan bilik air!! mmg kelam kabut jadinya sbb masa tu nurse n bidan x sampai umah lagik...mujurlah ayah ada pengalaman sambut bby sbb masa cu manis lahir dulu ayah lah yg menyambut kelahirannya...

kali ni bersalin dalam kereta la pulak & suami dia sendiri yg jadi bidan terjun! adik kata pagi jumaat tu mmg dia dah rasa sakit2 tp mengenangkan x smpi hati nak tinggalkan anak yg sulung tu lama2 dia tunggu smpi ada tanda baru nak hospital..bila dah lewat ptg (dalam pukul 3) sakit makin kerap...terus dia ke Klinik Desa utk check samada 'jalan' dah buka ke blm..tp nurse kata jalan x buka lagik tp dah ada tanda darah n lendir,nurse suruh cepat ke hospital....tp itulah ketentuan dariNya kan...x sempat smpi hospital lbh kurang lagi 15-20 minit nak smpi hospital dia dah x sabar2 nak melihat dunia....lahir lah dia kat dalam kereta..

kesian kat adik sbb dia terpaksa menahan sakit slps b'salin hampir 1/2jam sbb ambulan lambat smpi, mujurlah x de komplikasi apa2....klu lah bby tebelit tali pusat or etc x ke haru....sepatutnya ambulan blh smpi lbh awal dr tu sbb ini kes emergency....

apa pun syukurlah sbb semuanya dah selamat & semalam pun adik dah dapat keluar dari wad...cuma yg membimbangkan skrg ni dia kata bby mcm nak kene kuning plak....mudah2an x serius lah kuningnya tu.....



~ comel kan...gerammm tgk pipi mulus dia...dilahirkan dengan berat 3.2kg...masih blm ada nama lagi.. ~



selepas ni giliran adik ipar yg no.2 pulak...dijangka bersalin awal bulan Mei nnti (geng firas nih sbb adik dah scan anak dia bby boy) n lps tu giliran aku plak bulan Ogos.....tahun ni mak n ayah sambut 3 org cucu ^____^ menjadikan jumlah keseluruhannya 8 orang.makin meriah la raya tahun ni,tp aku plak x dapat balik raya....sob...sob..sob........


~ adik ipar yg no.2..sedang b'debar2 menanti kelahiran bby sulung yg di nanti hampir 2 tahun..... ~






p/s: esok ada check-up bulanan lagik...rasanya baru 2 minggu lps pergi klinik da nak kene pegi lagik...adeh la....malas sungguh nak pi lah....tp nasib baik kali ni en.suami blh teman...klu x mmg ssh btl nak cntrl bujang nan seorang tu sbb dia x nak dgn org lain.....

13 cerita dari hati:

dieya said... Reply To This Comment

congrats to mak uda and family!
teringat plak cerita abby abadi duu bersalin dlm kereta. kalu panggil reporter ni kompom mak uda masuk tv. k lieya pon bleh tumpang glemer skali :-D

rasp said... Reply To This Comment

tahniah buat adik mu....
wah 2x bersalin sdn bhd ya...
pengalaman tu....
nanti bila baby2 dia dah besar...
sronok bercerita kat dorang pasal nie...

Amie said... Reply To This Comment

Tahniah! Tahniah...wah! Tahun ni dapat 3 cucu sekali gus ye... semoga semuanya selamat. Kisah adik yang bersalin penuh tragedi itu...biasa dengar, tapi itulah...mungkin lain kali kalau dah rasa sakit terus je pergi hospital, masalahnya pulak nurse pun tak boleh jangka masa bersalinnya ye.... apa pun semuanya selamat, syukur!

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

lepas sorang.. sorang cucu bertambah.. Alhamdulillah...

Oooo, nampak macam senang bersalinkan, rupanya yang menanggungnya parah juga.. apapun Alhamdulillah, semuanya selamat..

lieyalatif said... Reply To This Comment

wah korang nie...mcm berjanji...main pas2 baten nampaknye ni lia...lepas sorang...sorang hah..bertambah meriah le ngan cucu n anak2 sedare lepas ni eheheheeh...duit raye pun kene stendby lebih tau lia ekeekekek

teruja lieya bace kisah bersalin dlm keter tu....ya Allah bertuahnye dipermudahkan bersalin .....lieya ni meneran separuh nyawa susah nak keluar heheehehe......

wahida said... Reply To This Comment

tahniah utk uda...
seriau lak aku baca dia bersalin depan bilik air, bersalin dlm keta bagai tu..Alhamdulillah, takde apa2 komplikasi kan...

meriah la raya korang tahun ni...bestnya...

adarnadzmie said... Reply To This Comment

alahai sejuk jer mata tgk baby comel...hehe...tahniah buat adik lia...:)

*SiRibenMerah said... Reply To This Comment

tahniah..
aduhhh.. baby lahir kat dlm kereta? mujur selamat n x jd apa2.. hehe.. apa pon pengalaman mak baby dua2 anak x lahir kat spital.. hebat~

AnneRaini said... Reply To This Comment

tahniah utk adik kak lia..senang betul die bersalin ye...

eB ezrin said... Reply To This Comment

doakan la utk kami jugak. nk twins tau. hik3
projek 2013 ;p

tahniah :)

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

susahkan nak jumpa orang yang senang bersalin nie.. lagilah tak ada tanda..
tahniah bt uda..dan buat kak sluarga.. ewahhh tahun nie dapat 3 baby naga ya...

Zie said... Reply To This Comment

bertambahlah umat Nabi Muhammad Alhamdulillah dan Tahniah..

singgah n follow yer..

Izan Ishak said... Reply To This Comment

tahniah utk adik akak... comel sgt babynya tu!

teringat masa dulu2... ada tahun2 yang mak sambut cucu 4 orang sekali dlm satu thn. mujur masa tu izan blm kawen. maklumlah ada 4 org kakak kan.

skrg ni masing2 dah tutup kedai. tinggal giliran izan plak...