March 15, 2012

KUIH TAYAR ke KUIH KERIA...?????

Assalamualaikum....

ari ini ari khamis..saya suka ari khamis.... ^____^ heheheee....

dah kenapa lah lia ni kan...tetiba jadik gini...ngeeee... idok la apa2 pun,saya sihat arini...cuma gembira sbb kekasih hati akan balik dari alor setar kedah arini setelah hampir seminggu ke sana....haruslah hati ni b'bunga2 lalang...ehhhh lalang la pulak.... ^____^ heheheee...udah2 merapu plak dah nih...moh kita layan citer arini mehhhh....

minggu lps masa adik ada kat sini aku sempat buat kuih tayar a.k.a kuih keria....dulu masa aku kecit2 mmg panggil kuih ni kuih tayar....sbb bentuknya mcm roda kan... ^____^ dah b'tahun2 rasanya aku x buat kuih ni gara2 asyik failed bila nak sira gula...manjang x jadik...nyampoh btl!! sampai mmg trauma lah nak buat kuih bersira gula nih...klu rasa nak makan mmg aku beli je lah kat kedai...

kebetulan masa tu kat umah ada 2 biji keledek yg dah tumbuh...nasib baik x menjalar lagik dedaunan keledek tu..heheee...masa beli tu hajatnya nak buat karipap,tp disebabkan mood rajin dah ke laut selat melaka perginya..karipap pun tinggal angan2 sajor.....aku beli 3 biji, yg sebiji selamat dibuat santapan utk minum ptg...aku grg je celup tepung n cicah sambal kicap & yg balance tu lah aku buat keria....



~ yg ni setelah siap dibentuk menggunakan acuan buat donat tu...dulu2 aku x t'pikir nak guna acuan ni main taram bulat2 pastu buat lobang kat tengah...udahnya bentuk jd x seragam..ada kecik ada beso..ada yg molek...ada yg senget benget...hahahhaaaa.....sungguh tidak menawan..klu bagi kat bakal mak mertua mmg failed!!! ~


~ taraaaaaaaaa....akhirnya aku berjaya menyira kuih tayar ni dgn jayanya....gembira bukan kepalang...masa nak buat ni aku rasa mcm2 doa aku baca...ye lah, takut x jadik lagi kan....seriauuu jiwaku..hahahahaaaa.....bila dah buat nih baru aku tau apa kesilapan aku dulu.....TIPS ( bagi yg x tahu lah.....yg dah master x yah tau pun x per...hihihiiii ) nak sira gula kuih ni...masak gula smpi btl2 tua/likat baru masukkan kuih ni & terus padamkan api.gaul smpi gula mengeras...dulu2 aku x tahu...bila dah masukkan kuih kat dalam gula tu aku x padam api...tu yg x menjadik....skrg dah terror...ecehhhhh!!! b'lagak!! heheheeeeeeeee ~

betul lah org kata "practices make perfect" klu sekali gagal jgn putus asa utk mencuba lagi......teruskan usaha n belajar dari kesilapan....











p/s : hari ni anta afiqah ke sekolah...alhamdulillah dah ada peningkatan..aritu sblm cuti teacher zai kata dia kene tuisyen sepanjang cuti sekolah tp sbb dah ada peningkatan yg memberansangkan dia cuma kene pi sekolah arini n esok jer.....syukur alhamdulillah...

13 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Anak kakak masih panggil kuih tayar Lia. Kakak pulak memang jenis tak rajin Lia. Kalau nak makan beli aje di pasar malam...

AnneRaini said... Reply To This Comment

kak sy pon ada entry kuih keria dok dlm folder..Igt nak publish tgk akak dah publish dulu...hahah

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

kuih keria...sedappppp

Aine Ainun said... Reply To This Comment

Sy pgil keria..

Huhuuu, sy pun fail la bab sira..giveup akhirnya sy blend je gula..haha...tp x powerkan...

Thanks bg tips, sy try nanti;)

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Kak Yus dari kecik sampai ke tua ni memang panggilannya kuih keria.. wah, dah jadi dah tu, bolehlah jual pagi2 depan rumah, hehehehe

lieyalatif said... Reply To This Comment

wah sedap2...dah lame tak buat nie....lieya kalo buat kuih ni, si mia mija ngelat, suke kopek gulenye ajek...hangin satu badan tau heeheheh....

lieya ni lagi kesihan lia, takde pun penerap donut tu...mmg kalo buat tu tak cantik...kecik besor, kurus gemok jadinye hahaahah...kene cari jguak laa satu penerap donat ni....

Cho Zila said... Reply To This Comment

kita kat kamung panggil kuih gelang... sedap suka gak...

adarnadzmie said... Reply To This Comment

akak suka jugak kuih keria ni... kalau kurang gula lg sedap...:)

ijayuji said... Reply To This Comment

Salam kak, ahahahaha.... Sama ler kita dulu2 klu menyira gula dah tua api kat bwh tu sedap jerr beroperasi last2 gula yg dah tua td jadi gula peroi balik ehehe.... Sedap keria, lama tk buat klu buat kena buat suku adunan sbb bdk2 kat umah ni jakun kun huh!

eB ezrin said... Reply To This Comment

sedapnyer nmpk
mcm kena carik jerk pasnih. hu3

Lelord said... Reply To This Comment

hmmm hajat hati mmg nak buat keria, kelmarin beli keledek, dh goireng 2 bijik tp keledek kuning...x suker arr aku suke yg putih

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

sedapnyeeee

Papa Mifz said... Reply To This Comment

kuih feveret papa mifz nih kak...nak sikit...huhu