October 06, 2011

JELLY FRUIT OHHH!!! JELLY FRUIT....

Assalamualaikum....

lewat masuk arini....hero kat umah ni x berapa sihat...selsema da 3-4 hari n batuk2 sikit,biasala kan bila dak dtg selsema mesti x lama lps tu kene batuk....smlm badan tu dah rasa agak2 dedor2 juga lah...kelam kabut mama pi ambik koolfever tampal kat semua tempat....skrg da pandai buang klu kita lekat kat dahi....jdnya, alternatiif lain tampal la kat belakang badan n kat semua celah2 pelipat tu (aku potong2 koolfever tu jd 2...ngeee...)

sejak mlm td tidonya x brp lena sbb hidung sumbat...pagi ni pun merengek jer...tp x la kerap sgt.lps bagi makan n mandi td...terus tidokan dia semula...dapat la mama dia on9 kejap ni sblm b'kejar ambik kakak2 balik sekolah plak....

opssssssssss.....apahal la ni..tajuk n3 x selari dgn citer plak.... ^_________^

oraite...oraite....oraite.....ni nak citer ttg Fruit Jelly ni...sejujurnya aku dah b'kurun lama copy resepi dr blog kak nor...tp sydrom rajin nak buat tu x dtg2....w'pun hati bagai m'lonjak2 nak try sbb tgk gmbr kat blog kak nor tu m'leleh air liuq.....pastu masa jalan2 kat blog CMG pun ada gak dia buat...

so..masa member dtg umah aritu aku pun gigih lah mencuba.....walllahhhhhh...bila dah cuba sekali....terus b'kali2 aku buat....asyik nak buat jerk...tambah pulak anak2 suka...klu setakat buat 5 biji tu sekilas pandang je da licin....damya/afiqah siap request nak bawa bekal "jelly oren"...yg syok tu balik je sekolah dia og dok kata "mama...mama.... teacher kata agar2 oren mama cantik n sedap lah...td teacher minta 2..." wahhwahhhh...kembang kempis hidung mama.....kikikiiiii.....perasan!!!

serius agar2 ni sgt2 cantik n yg paling penting tentulah sedap!!! ari sabtu ni b'day damya..aku mmg da plan nak buat lagi...mungkin 20 biji kot.....hehehee... (tamak haloba!!! ) tapi kan...aku nak share pengalaman buat fruit jelly ni la.....yg amatur mcm aku ni klu nak buat mmg kene hati2,sbb nak kene cermat masa keluarkan isi perut buah oren tu...

1st time aku buat ikut yg kat kat MyResepi tu....pastu aku rasa mcm agak ssh sbb kulit oren tu tetiba 'bocor' kat bahagian bawahnya...jd,kali ke-2 aku buat ikut cara yg kak nor tunjuk tu....lbh mudah n cepat....so, t'pulang la kat korang nak buat ikut cara yg mana....m'ikut k'selesaan masing2 yerk.....

dan utk pengetahuan sahabat2ku.....jelly ini TIDAK akan t'tanggal yer dr kulit oren tu...sekali pandang org x kan tahu itu jelly...sbb rupa parasnya mmg mcm buah oren....comel kan.... ^_________^ klu tgk kat MyResepi tu mcm2 buah yg kawan2 lain da cuba.....t'pulang pada kreativiti masing2....yg penting sodap di makan....

jom la try....

~ yg ni 1st time buat (ikut cara kat MyResepi) potong limau kat bahagian atas tu mcm t'lbh sudaaa....huuu...tu yg jd bentuk gitu... ~

FRUIT JELLY

sumber: yani (MyResepi) & kak nor secubit garam

Bahan-bahan ( 2 orang )

2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)


~ ini yg kali ke-2 buat masa ari ahad....utk minum ptg sebelum en.suami berangkat pulang ke PD....k'betulan dia request nak makan karipap sardin, elok lah di gandingkan dgn jelly oren ni....haaaa....jelly ni ler aku kata sekilas pandang je da habis licin di makan oleh anak2 daraku itu....sabo je tau.... ~

~ dan malam tu gigih la mama buatkan lagi 4 biji utk bawa bekal ke sekolah.... ~




p/s: masih blm ada idea nak masak apa utk jamuan ulang tahun kelahiran damya yg ke-5 sabtu nih......


11 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

wah menariknye jeli oren ni... nak buat gaklah tp saya tak berapa suke oren...jus oren suka..hehe

K.Nor said... Reply To This Comment

rajinnya lia.. dah berkali2 buat tu.. mesti lagi expert nak keluarkan isi dr kulit dia tu kan :)

mamalieyna said... Reply To This Comment

aduuh hope hero kecik cepat sihat sepenuhnya ye..Amin..

waah ghajin tau menerai resepi, eina kalau dh jd surirumah sepenuh masa la kot, rajin nak menerai.skrg ni, msk apa yg tau je..hee~ nmpk best tuu...

cik dah faridah said... Reply To This Comment

menarik tapi cam susah jerk nk kuarkan isi oren tu....ke belah 2 jer ..hik..hik....

lieyalatif said... Reply To This Comment

mase mule2 naik pasal jeli oren ni mmg ramai yg buat .....sume blog lieya bukak dok cite pasar jeli ni.....lia punye cantik...smooth jek tgk tuuu.....

ni kalo dipeti sejukkan....amboi sedapnye mkn sejuk2.....

akiratoriza said... Reply To This Comment

cantik fruit jelly tu.. nanti try wat jugak... tp bab nak kuarkan isi limau tu lemah ckit takut tak jadi lak.. akk bg no. tepon akak kat inbox fb sy leh tak?? akiratoriza wawit.

kayrul-shah said... Reply To This Comment

tengok selalu blog2 masakan buat..tapi nak buatnya teramat la malas...hehehe

ieja amieja said... Reply To This Comment

sedapnyer..tp x reti la rasanyer nak kuarkan isi tuh..selalu makan gitu jer..kompem buat mesti x cantik..

Hanis Azla said... Reply To This Comment

first time akak tgk jeli oren ni lia.. he..he.. ketinggalan akak ni.. nnt2 nak cuba buatlah.. tentu anak2 suka..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak....
mcm susah jer nak kluarkan isi dari buah oren tu..
so, kulitnya kena tingga eik

part birthday kak long tu..
buat nasi ayam ya..
dan jelly oren sekali..
boleh tambah soto kot...
alahai...
ayu ada tempahan lah.
kalau idak boleh gak sambut sama2

Lelord said... Reply To This Comment

aku pun penah buat...najlaa suka