October 11, 2011

i'm turn to 5 yrs old!

Assalamualaikum.....

n3 yg telah dijanjikan semlm...majlis ulang tahun damya yg ke-5, sblm majlis dibuat dok pening memikirkan apa menu nak disajikan pada tetamu VVIP (ecececeeehhhh.....), mulanya mcm nak buat soto tp masa open house da buat...nak masak2 nasi tp memandangkan jamuan tu dibuat lps asar kira mcm hi-tea lah, so..menunya pun ringan2 je lah.....

disebabkan 8hb tu jatuh pada hari sabtu n cuti sekolah,maka goodie bag utk classmate damya ari jumaat tu aku dah minta tlg teacher sa'adiah (guru kelas damya) edarkan pada kawan2...

~ antara makanan yg ada dlm goodie bag...tambah sikit je ni sbb masa buat open house aritu masa ada lbh lagi gula2 & coklat,aku tambah air kotak laici, mini kek apollo n mak long jun (sepupu en.suami) sponsor coklat apa ntah...lupa lak namanya....terima kasih yer mak long....lenkali blh sponsor lagik.. ^___________^ winkkk!!!! ~

~ pukul 2 pagi baru siap bungkus semua 24 bag ni...haihh...24 bag pun smpi pukul 2 pagi!! ngalahkan org nak buat keje kawin la pulak...ngeeee!! idok le gitu...sblm siapkan bungkusan ni aku tidokan anak2 dulu...klu x mmg haru biru lah jadinya..semuanya dia org nak makan....bila tidokan anak2 aku pun ikut t'lelap...sedor2 da pukul 12...kalut2 bgn semula dgn mata kelat m'bungkus sorang2...uhukss... ~

~ yg ni utk kawan2 afiqah...w'pun bukan b'day dia tp nak kene buat jugak goodie bag klu x maunya meraung anak dara tue....karang dia kata apasal kakak ada dia x der...so,buat simple je utk dia....janji ado... ^____^ ~

~ FRUIT JELLY... 2kg aku buat..hambik ko!! sampai kene tegur dgn en.suami "minat sungguh buat jelly ni..." kikikiiii...nampak beno aku selalu buat kan..kan..kan ~

~ SLICE CHEESE CAKE...ini menu permintaan dari cu manis...kebetulan dia balik weekend dgn house-mate,aku buatkan sekali 2 adunan...bagi besaq sikit... :) kek ni sgt2 sedap n bila makan akan cair di mulut.....siyesss aku x tipu....soft sgt2...~

~ ROTI GULUNG SARDINKU HANGUS..wakakakkkk...blh x bagi nama menu tu cenggitu...masa grg roti ni aku sambil trim kulit limau fruit jelly tu utk di potong2...buat keje 2 in 1 gini lah jadinya...al-maklumlah x der pembantu...uhukss ~

~ MEE GORENG...mula nak buat 2kg tp bila tgk makanan dah byk aku kurangkan jadi 1 1/2kg jer....alhamdulillah ngam2 hooo!! ~

itu antara sebahagian menu yg ada....yg x sempat aku ambik gmbonya air teh, pulut kuning,nasi impit & kuah kari... alhamdulillah mmg semua juadah habis dimkn...kecuali pulut kuning ada lbh sampai keesokkan harinya...tu pun x byk...

dannnnnnnn...tiba lah masanya sessi memotong kek.....

~ yadaaaaa...yaadaaa....kek angry bird!!! awal2 lagi mmg kakak da request nak kek "kumbang" sbb last yr kek b'day afiqah kek lady bird...klu kakak kata nak kek cklt mmg mama buat sendiri jerk....ini kek cenggini mano lah den ghoti...dari kumbang mau jadi belalang...kuikuikuiiii...... bukan mudah yer nak mendapatkan kek angry bird yg mmg tgh HOT di pasaran nih...hampir2 kami x dapat nak merealisasikan impian damya sbb kek yg ada sgt lah tidak cantik...k'btlan kata pekerja kedai kek tu pukul 2ptg ada lori yg akan hantar kek baru...gigih lah en.suami menunggu hampir 1/2jam kat situ..... ~

~ nampak sgt muka x sabo nak potong kek...sejak baba balik asyik lah merungut " bila semua org nak dtg ni mama..???", "pukul berapa nak start..?", "penat da kakak tunggu...." kejap2 tgk jam....dok menghitung waktu...aduh lah....dah namanya pun anak2 kan....mmg gitu lah ragamnya teruja bila tgk kek tu....mama dulu x penah pun sekali dpt peluang cenggini....b'tuah anak2 skrg...alhamdulillah.... ~

~ gembira dapat potong kek dengan nenak tersayang.... ^____________^ sampai t'nganga mulut dok sibuk nak makan mata angry bird....huuuu....buto lah mato ko burung...kikikiiiiii...~

~ firas si mato bulat wif cu manis n auntie eyka..... ~

begitu lah lbh kurang kejadiannya....byk lagi gmbo ni...tp x larat lah nak tepek semua kat sini...karang ada yg muntah ijo n b'pinau2 mata....

majlis ringkas tp meriah dgn gelak ketawa para tetamu yg hadir.....tgk kakak happy mama/baba pun happy.....cuma dah last2 tu ada plak drama airmata....b'day girl blh mengamuk sakan sbb x dapat giliran gunting rambut.....sabar je lah anak2 ni....



p/s: birthday afiqah akan di sambut di melaka atau di kota tinggi....???? tungguuuuuuuuuuuuuuuuu.......




17 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

seronoknye besday party die.....jeles auntie tau...

kak, mmg seronok tgk anak2 happy je..kalau boleh semua kite nak buat utk die kan..hehe

lieyalatif said... Reply To This Comment

wah!! best!! best!! meriah sgt2 walau pun lia jemput tak ramai pun.....sonok tgk...

kelako jek bace damya tak sabar2 tu hahaahaha...mau tak, tgk kek angry bird tu comey sgt, die pun geram nak potong he he he....

boleh tahan gak menu2 lia masak...kire byk gak tu....lia terra kat dapur so small matter jek nak sediakan tu semua he he he...

lepas ni tgk firas punye besdei plak...sure lagi meriah ni....kek silap2 tema askar gitu he he he

Hanis Azla said... Reply To This Comment

wah.. byk betul menunya.. goodies pun sampai kembung beg.. tentu seronok naka2 pada harti itu kan..

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Wallaaaaaaaaaaaa... jeles auntie tengok kek angry bird tu.. tapi kan, kalu Lia buat sndiri jadi kek belalang pun okey apa, tak pnah lagi ada org buat tema tu, ekekeke. Tapi akak mmg salutelah, terror betul Lia msk semua tu.. kalu akak, mmg tak mampulah.. anyway.. ada tak link utk buat fruit jelly tu, berkenanlah pulak mnengoknya.. dulu mcm pnah nmpk ada kat blog mana tah, tapi tlupa nak salin rsepi & ambil linknya..

huhu.. panjang benar aku mngomen.. hehe

kasih suci said... Reply To This Comment

wah meriahnya...
yang best tu kek angry bird la...comel betul...

Pepel BoNda AmaNi said... Reply To This Comment

wah bestnya tengok kek angry bird tue....kak..nak cheese cake tue..uwaaaaaaaaaaaa.....tima kasih sudi singgah my blog ye...

eLLy said... Reply To This Comment

Happy bday Damya!
wah dah pandai request kek sendiri ek :)

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Hepi besday syg.. Moga jd anak yg solehah.. ;) kek angry bird lah.. Comelnya!!!!!

ieja amieja said... Reply To This Comment

solute betul kat lia ni..lia mmg minat masak ye..sume msk sendiri lak tuh..klu sy msk simple2 blh la..nak wat cheese cake x retiiii..selalu tempah ngan kwn jer..dia buat mmg sdp..sejibik kat sct resepi tuh..happy besday damya..moga besar nnt jd insan yg berguna ye..

akiratoriza said... Reply To This Comment

kek burung marah tu yg paling best tgk, rasa terliur jek... hihihi... simple2 pun byk gak yg akak masak kan.. demi anak-anak apa pun sanggup kan akak..

Kakzakie said... Reply To This Comment

Happy birthday Mia sayang... Moga terus berbahagia dgn keluarga tercinta.

Syukur hajat dah tertunai Lia...

Lelord said... Reply To This Comment

uhuhuhu bday fiqah aku lom balik lagi....

Papa Mifz said... Reply To This Comment

meriah sungguh yer...

Mamaleesya said... Reply To This Comment

dapnyeee makanan, comey angry bird cake tu

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

sangat meriah.....................
aduh.............
kak long, mama kamu sangat istimewa buat majlis kamu jadi indah..

cik ayu nak sangat rasa jellyfruit tu......
macamana rasanya?

*SiRibenMerah said... Reply To This Comment

happy birthday damia...may Allah bless you always..

Dee said... Reply To This Comment

teruja giler dee tgk kek tu..interesting..anyway, happy birthday damia..be a good girl ok..