October 14, 2011

Resepi permintaan :UPSIDE DOWN PIZZA

Assalamualaikum.....

selamat t/hari....?? agak2 nak makan apa arini.... aku masak simple jer sup ayam+ cendawan tiram + carrot (w'pun en.suami nak blk ptg ni...) saje malas nak masak berat2 sbb dah request mlm ni nak makan luar...huuuu.... (sje nak b'manja2....)

sbnrnya mood nak letak resepi kat blog ni amatlah merundum...dum..dum....ntah le x tahu knp...biasanya aku share gmbo kat fb jer....tp disebabkan resepi ini mendapat permintaan ramai (ramai yg pm kat fb nak resepi ni...) maka dgn gigihnya aku membuat n3 ini.... (hamboiiii....gigih sgt lah yerkk..)


~ menunaikan permintaan "gee pyngees" ~

sebelum tu aku nak ucap terima kasih byk2 lah kat empunya resepi asal ni iaitu Tun Telani....terima kasih ye Tun...resepimu ini mmg enak b'krim..wahhh!!! cara membuatnya sgt mudah yer kawan2....x yah lah nak b'peluh2 m'uli doh sampai keluar muscle bagai...just blend n tuang jer kat atas filling then bakar n siap utk di makan........cpt kan????

w'pun resepi asalnya dari Tun tp 1st time aku nampak resepi ni kat blog kak yus... pastu kak nor plak n masa tu terus je copy resepi, punya lah lama aku perap resepi ni...klu letak benih cendawan tiram dah blh jual...muahahahahaaaaa........masa tu mood rajin x mai lagik,tu yg dok peram jer.....kebetulan semalam sepupu n kawan pada sepupu dtg minum2 ptg & aku pun mmg t'ingin nak makan upside down pizza ni...bahan2 pun mmg dah sedia ada...apalaga zassssssssssssssssssssssssssssss....masuk ke dapur!!!!

dan siaplah UPSIDE DOWN PIZZA MAMAMYA....ecehhhh..memandai tambah "mamamya" kat belakang nunnnn....jgn marah ea Tun.... sajer je sbb Tun,Kak Nor n Kak Yus buat dalam loyang cantik....aku buat dlm foil jerk...senang nak makan..x yah potong2.....

~ini rupa sebelum tuang dough, ada slice cheese je kat umah ni...jadinya aku guna apa yg ada je lah....klu ltk mozarella lagi mantopss.....pastu lemak makin montokss lah yerk....kikikiiiii.....erkkk...aku ada 'derhaka' sikit kat resepi asal....aku tambah mix vegi kat dalam ni utk 'memeriahkan majlis" ^_______^ ~

~ siap di bakar...enak di makan bersama mayonise n sos ~


UPSIDE DOWN PIZZA

Resepi asal : Tun Telani.

Sumber : Kak Yus & Kak Nor Secubit Garam

Dough


2 bj telur
1 cawan susu
1 cawan tepung
1 sb minyak
1/2 sk garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna

Filling

1 keping dada ayam- kerat2

4 sosej/hotdog- kerat2

1/2 tin cendawan butang- hiris

1/2 bawang besar- dadu

3 ulas bawang putih- hiris halus

1 sb cili boh

2 sb tomato puree

1 sb oregano

1 sk paprika

garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam

Keju secukupnya

Cara2:

  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.

~ bahagian dalamnya.....mmg sedap...x caya..???? try ler...... ~



p/s: ada satu lagi resepi permintaan ni....aduii...weekend lah aku buat nampaknya.....


12 cerita dari hati:

*SiRibenMerah said... Reply To This Comment

sedapnyaaa...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

wah kono suh wife cubo buek nih..

AnneRaini said... Reply To This Comment

huawrghhh huwarghhhhh menangis sy kat sini tgk gambo pizza tonggang terbalik ni...nak gak tp tak rajin nak buat...boleh gitu??? hhuhuhu

eB ezrin said... Reply To This Comment

wah tq :)

rasp said... Reply To This Comment

yummeh....nak try tapi ntah ler bila kan hehehehehe

Lelord said... Reply To This Comment

hehehhee biler rajin baru coba

Mamaleesya said... Reply To This Comment

alaaa terliur tengok. nak skettt

JaJa'Z said... Reply To This Comment

mencikkk!!!!!

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak lieya...
ayu nak sikit......
suka pizza tau

Lieya said... Reply To This Comment

Singgah sini... uiiii sedapnyeeeeee... nampak mablessssslahhh

ieja amieja said... Reply To This Comment

sedapnyer lia..meh ler anto ckit..nak cuba ada brg yg x de..sy salin dulu lah resipi ni..

ieda said... Reply To This Comment

menjejaki piza terbalik....sedapnya...boleh try ni.