October 28, 2011

dari butterscoth jadi KELEDEK

Assalamualaikum.....


nak citer al-kisah donut keledek...buat ari rabu masa cuti depavali kelmarin....yer..kelmarin yer kawan2 bukan semalam tau!! huuuuu.....

sbnrnya dah lama anak2 suruh buat donut ni....tp asyik t'tangguh jer,ntah knp mood nak m'donut (erkkk...wujud ker ayat m'donut..??? ) ke laut manjang.....dan kebetulan pula, ptg selasa tu masa buka blog t'pandang n3 kak nor "butterscotch doughnuts"....wahhhhh!!! menarik nih...kat umah pun ada roti butterscotch 1/2 lagik...mesti sedap klu buat donut ek...pastu terus laju jer tangan nak klik kat situ...tp potong stim betul!! ptg tu line b/band da macam siput gonggong b'jalan.....hanginnnnnnnnnn aku!! lansung x blh buka blog kak nor...keciwa daku!!!

pagi esok (rabu) cpt2 aku on lappy sbb nak tgk resepi donut butterscoth tue....ingat nak buat sarapan pagi.....tetiba.....muahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....panjangkan aku gelak! mmg lawak sbb kak nor bukan guna roti butterscoth tu...tp guna benda ni....1st time aku tgk tau!! ini rupanya......hadoiii....

~ credit to blog kak nor "secubit garam".... (kak nor,lia letak sini utk rujukan di hari2 m'dtg yer....tq)

pagi2 aku da mengadu nasib dgn kak nor....uhuks & kak nor suggest buat donut keledek...dia kata donut ni dulu asalnya adalah resepi donut kentang tp kak nor tukar pd keledek n hasilnya donut ni lembut n gebusss sgt...bila dgr gebus tu mmg syok lah kan nak mencuba sbb dolu2 aku penah jg buat donut kentang....zaman masih blm ada anak dulu lah.... (5 tahun yg lps) tp keledek mmg x penah lagik...kebetulan pulak mmg ada 2 biji keledek kuning lbh aku buat pengat..

~ bila makan pengat ni t'ingat kat arwah yahi (atok),dia suka btl makan pengat macam ni....dah 8 tahun dia 'pergi' bertemuNYa.... al-fatihah ~

jadi...niat nak buat sarapan pending ke minum ptg pulak...pagi tu kita org perabis kan lah roti butterscoth yg 1/2 bungkus tu sampai licin!!! huhuhuuuuuuuuuuuuu....

~ masa buat donut ni aku merasmikan penerap donut yg kak hana bagi kat SINI jadi bahagian tgh yg diterap tu aku terus grg jerk...jadilah donut ball cumil2...senang nak makan...x bertaburan gula...terus ngapp masuk mulut! ~

DONUT KENTANG

By: Ros Jintan Manis

sumber : Kak Nor@secubit garam

Bahan-bahannya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)

Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..

**

Ni sukatan yg K.Nor buat utk 2 adunan bg Donut Keledek

sumber: K.Nor@SecubitGaram
500 gram tepung gandum

200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
4 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit)
200 ml air suam ~ k.nor lebihkan air sbb guna 1bj telur jer
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula ~ gula dikurangkan sket sbb keledek dah ada rasa manis
3 sudu kecil yis ~ lain kali nak kurangkan sket

*** air suam tu kene edit sendiri yer...agak2 klu adunan dah ok x yah la habiskan 200ml tu.... :)


p/s : ada satu lagi permintaan dari damya yg blm sempat aku nak buat.....dia nak makan pancake...ntah bila nak buat nih.....badan dah mula seram2 sejuk..mcm tau2 je cik abg nak balik kan....huhuuuu.....tp mmg dr mlm td sendi2 ni dah mula sakit2 dan itu mmg tanda aku nak demam...aduhhh....


14 cerita dari hati:

Pepel BoNda AmaNi said... Reply To This Comment

laparrrrrrrrrrrrrrrrrr

K.Nor said... Reply To This Comment

lia, k.nor ada resipi pancake gebus gebas.. belum sempat n3 lg.. best!! :)

AnneRaini said... Reply To This Comment

kak sy ni sejak kawen tak penah lg buat donut..males manjang...haha

kak, smlm akak kata get well soon kat sy,, harini sy lak kata get well soon kat akak.. kite kena sama2 get well ni..hehe

Papa Mifz said... Reply To This Comment

donut itu nmpk sgt menyelerakan..:)

mamalieyna said... Reply To This Comment

lieyna ngn lelord suka masak2 kan..silala berjgkit ngn eina ni..hee~ mls tul bab nk mencuba itu ini..hu~

Lelord said... Reply To This Comment

ekekkekeee suka masak pasal nak mkn je ni ina

wahida said... Reply To This Comment

nok...ko tak yah la pindah melaka..ko pindah sebelah umah aku je...tak pun depan umah aku ni ada kosong...boleh aku tumpang mkn kat umah ko hari2..kehkeh...

Ekmi Rabat said... Reply To This Comment

donut ball tu comel je. mesti sedap, saya tak reti lsg buat kueh tp adik saya pndai gile.

ieja amieja said... Reply To This Comment

assalam lia..
br sempat bw sini..ieja pun x chat jg n tenet lak wat hal seminggu ni..
donat keledek x pernah rasa lg, klu donat kentang selalu adk ipar buat..

dieya said... Reply To This Comment

malam2 ni tgk gambo donut gebu tu terus laparrrrr.....
keledek pon bleh wat donut yek, ingatkan wat inti karipap jek.

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak.
ayu singgah sebelum mencari rezeki..
eah!!

nak gelak, tapi entry nie betul2 kena kat ayu gak.. tulah kan..kadangakala ada tersalah faham bila kita fikir itu.. tapi sebenarnya ini..

kredit jua buat k,nor...
mujur dia ada...

kan...

tapikan, awat ayu tiba2 rasa lapooooo, gebuuu

QUEENPINK said... Reply To This Comment

sedapya,nyummy...

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

memang dah jadik bajalah ni.. huhu

Mamaleesya said... Reply To This Comment

dah makan lunch. Tengok gambar ni, jadi lapar balik pulak