October 17, 2011

kisah hujung minggu kami....

Assalamualaikum....

bertemu lagi di pagi isnin.....alhamdulillah syukur masih diberi kesempatan utk bernafas n m'hirup udara segar...manatap wajah2 kesayangan hamba.....diberi kesempatan utk m'perbaiki kekurangan diri.....syukran jazilan...

hujung minggu sejak en.suami b'kursus mmg hanya sekadar b'santai2 di rumah....m'habiskan masa b'gelak ketawa dgn anak2.....x sampai hati rasanya nak minta en.suami bawa kami meronda sbb sedar ttg kepenatannya b'ulang alik beratus kilometer (port dickson-kota tinggi), "jemu lah tgk highway ni tiap minggu" antara keluh kesah yg sering lontarkan......

aku sbnrnya ok jer....cuma kdg2 kasihan dgn anak2 yg asyik b'tanya "bila nak pi jalan2 ni....???" jd utk tidak m'hampakan harapan puteri2 comel ini...pagi sabtu tu bawalah dia org pi "jalan2"..huuuuu...sbnrnya nak ke Kip Mart jer....belanja barang2 basah.... ok lah tu....dia org happy juga....janji keluar jauh sikit kan....klu dgn mama mmg pusing taman sajor.....

~ sebelum keluar umah......mestilah sarapan dulu kan, aku buat cucuq kentang+bawang+ikan bilis....da lama x makan habis sepinggan aku makan dgn en.suami....kenyang smpi ke t/hari.... ~

~ wawawawaaaaaaaaaaa.....kmdo.jr takut naik menan nih...huuuu...apa daaa.... ^____^ sajer nak test dia naik sbb firas dah blh duduk sndri...tp baru je letak da meraung....kikiiiii....x per dik mama suka....klu idak mmg kopak lah duit 50sen setiap kali nampak neno..neno... nih......bukan mcm kakak2 ni................. ~

~ da besar pun masih sibuk nak naik...sampai da x muat tempat nak letak m****t tuh....tp ttp nak naik...huhhhh...sabo jer lah..... ~

aku byk beli sayur2 je...nak buat makanan utk firas...masa kecit2 ni mama bagi makan sayur apa pun dia x tolak...sok klu dah beso cam kakak2 ni daun sup yg cinonet kat dalam sup pun x mo makan...haishhhh....payah btl nak suruh makan sayur....yg dia suka cuma carrot jerk sbb nak mata cantik!! ^________^

en.suami request nak makan asam pedas ikan duri w'pun plan asalnya nak cari siput sedut...nak masak lomak cili api...tp tgk siput tu mcm x fresh jer n ikan pulak nampak masih cantik..so kita tukar lah menu......

~ ini lah lunch kami ari sabtu lps...selain ni ada ulam timun....alhamdulillah kenyang smpi malam.... ^_____^ ye lah...masa makan ni pun da pukul 3 ptg sbb kenyang makan cekodok pagi tu.... ~

~ cuaca panas pulak 2-3 hari ni....dapat minum air lemon ni...fuhhhhhhhhhhh...menyegarkan sungguh!!! ~

hari ahad....b/fast kat luar, kat Restoran Madina.....kononnya nak tunaikan permintaan damya yg nak sgt makan roti pisang...sekali tu x der jual plak....haihhhh....apalagi merajuk sakan lah anak dara tu.....puas dipujuk tp x jalan daaaaa....muncungnya kalah penyangkut baju!!!

~ muka org x puas hati..... ~

~ yg 2 org ni relax n steady jerk..... ~

~ menu mama n baba...mee grg mamak....ok lah rasanya b'banding kat restoran mamak depan taman aku tu.....air mama,milo panas n baba nescafee tarik.... ~

~ pengganti pada roti pisang.... "roti tampal goyang!!" buka goyang inul yerk...muahaaaahaaaa.....nasib baik roti ni blh memulihkan mood kakak mya.....sungguh2 dia mkn....licin!!! x cukup satu fiqa punya dia perabis....satu sikap fiqa ni bila makan mmg selalu x habis...mintanya kemain.....dan kakak lah yg akan habiskan... ~

begitulah al-kisah hujung mingu kami sekeluarga................korang lepak king kat mana?????







p/s: mula m'hitung hari bila nak start packing barang2 nih.........haduiiiii....da t'bayang2 kepenatan mengemas sblm n selepas pindah umah......melengkung pinggang mak nakkkk... (sila baca ikut style mak neng yer....)




19 cerita dari hati:

mamalieyna said... Reply To This Comment

penuh jugak aktiviti weekend ye..janji anak2 happy kan..

menarik sayur tu..suke..hee~

aduuh mau pindah ye, mmg penatnye rasa, belum pindah dh bleh rasa..selamat berkemas..tak dapek nak nolong..ngee~

Kakzakie said... Reply To This Comment

Lia kata anak dara Lia dah besar masih nak naik kereta mainan. Anak dara kakak yg 8 tahun tu pun masih naik lagi tau...

AnneRaini said... Reply To This Comment

akak nak pindah ker???pindah ke mana?

lieyalatif said... Reply To This Comment

kikiki tegelak2 tgk firas takut naik kite goyang2 tu.....skrang saye takut le mama...tungu nanti saye dah berani, abis le syiling mama saye pokaikan heheeheh....

sedapnye laa asam pedas tu lia oiiii.....suke sebab ade bendi...mmg peberet lieya tau he he he...biase mcm tu laa, dah plan nak masak ape, tapi gi pasar nampak bende lain, dah masak bende lain eheheeheh.....

alahai cian anak dare comey2 tak dpt mkn roti pisang....tapi roti tampal jadi penyelamat....tu pebret mia mija tau lia roti tampal tu....he he he

Lelord said... Reply To This Comment

uit dh dapat umah ke Is? hehhehe ni yg tak sabonk balik mesia ni

zaidah said... Reply To This Comment

POSTING KAT MANA LIA.....SELAMAT MENGEMAS YOO.....

JaJa'Z said... Reply To This Comment

hehehe...kelakar nama roti canai tu..tampal goyang..dasyat2...mujur la miya ngan mama dia tak bergoyang inul masa makan..kalau tak, semua orang lari keluar kedai...heheh

comelnya lah komando jr takut naik menda alah tu..kakak2 sampai naik 'sendat' tempat duduk...takpe2..mujur firas jimatkan lagi duit mama..tunggu la bila firas dah bleh jalan nanti.....

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

nanti aunty nak pinjam muncung tu ya.. hehe.. wahhh!! Nak terjojol bijik mata akak tengok kepala ikan duri tu.. p/s: Akak tak brp kalau kepala ikan ni, tapi adik beradik berebut.. huhu

eB ezrin said... Reply To This Comment

ari nih tenet slow, gambor x leh tgk. hu3...
ps: tp eB singgah gaks ... tc yer :)

rasp said... Reply To This Comment

mmg bagus kalo anak2 takut naik menan goyang2 tu kan sis....kalo dak asal nampak, nak naik...:) kecik2 dia takut, nanti dah besar, pantang jumpa :D

yummeh nye menu u tu sis...bikin i terkecur jer...

wahida said... Reply To This Comment

hoi...kenapa letak gambar makanan ha??? aku terliur tau..dah la tak bekfes lagi ni...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak.....
ayu pernah amsuk restoran madihah..
mmg sedap roti2nya kan..

bila kak syer ttg berpindah tu..
aduh.. makin rindulah kami
jgn stop berblog tau

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

lepaking umah mertua.. hik3!!!

Mamaleesya said... Reply To This Comment

pindah umah memang penat kan. Kalo bujang-bujang dulu oke lagi, ni dengan nak kejar anak lagi. Fengsan :)

chichi said... Reply To This Comment

pertama kali dengar roti tampal goyang....

Papa Mifz said... Reply To This Comment

muko mmg betul x puas hati tuh...hehe

Gen2Merah said... Reply To This Comment

aktiviti weekend yang seswai utk bersantai bersama2 keluarga kan....

ceria tengok2 anak2 itu gembira.. (",)

QUEENPINK said... Reply To This Comment

bestnya cucur 2...

Dee said... Reply To This Comment

bulatnya anak u sis..mimi i mcm tu jugaklah..makan berselera kemain..sedap food2 yg u masak tu..berselera dee tgk..