October 18, 2011

pindah lagi.....


Assalamualaikum.....

yerrr......kami akan b'pindah lagi utk yg kesekian kalinya..klu ikutkan ini kali yg ke-4 (dan akan ada byk kali lagi episod pindah randah selagi en.suami x pencen yer...harap maklum..uhuksss)

insya'allah penghujung tahun ni kami akan kembali semula ke Negeri Melaka Bandaraya Bersejarah setelah 2 tahun kami tinggalkan....ibarat macam sirih pulang ke ganggang laa... (hamboiiii.....) seronok sbnrnya nak balik melaka....rindu nak makan Asam Pedas Claypot kat Taman Laksamana, rindu nak makan martabak b’layer2 kat restoran Ikan Bakar Malim, rindu nak makan siakap stim kat Restoran Payathai,Bachang, rindu nak merasa cocunut shake kat Klebang (iskh...semuanya makanan yg di rindu..apa daaaaaaaaaa) mmg byk yg aku rindu dan yg paling UTAMA dah tentulah aku rindu kat semua kenangan pahit manis s’pjg 6 tahun kat Melaka....di sana lah blh kata bermulanya titik tolak aku n suami membina keluarga sbb lps kawin dulu aku dok kat Kuala Kubu Bharu tp x lama, dalam 2-3 bln jer pastu pindah melaka....

~ hishhhh...baru tgk gmbo ni aku dah rasa penat...... uhukss... ~

Dulu.......bila sebut kene pindah aku x rasa pening sgt sbb anak2 blm sekolah,tp sekarang bila anak2 dah mula b’sekolah...rasa mcm berat hati nak pindah dr sini....ye lah,nnti mya/fiqa kene mula dr awal...kenal dgn kawan2 baru....nak serasi dgn persekitaran yg baru ni aku rasa mmg makan masa...dan yg lebih merisaukan aku adalah DAMYA....sbb dia ni jenis yg sgt2 pemalu...berat mulut....sampai arini klu dia jumpa kawan2 sekolah kat luar cth: terserempak kat pasar malam or kedai...b’ia la kawan tu memanggil “nureen...nureen....” hurmmmm....mmg lansung x b’jawab...tetiba nnti fiqa plak yg take over...dia plak yg tlg jawab bagi pihak kakak.....huuuuu.. w’pun isu ni nampak mcm remeh tp sbnrnya kene take note juga sbb blh m’ganggu prestasi p’belajaran dia.....blh menyebabkan k’murungan sbb kat sekolah baru x kenal kawan2...bimbang dia terasa t’asing dan blm tentu serasi dgn cikgu2 n kawan2 yg baru.....mudah2an sekolah baru dia nnti sama hebat dgn sekolah yg ada skrg...aminnnnnnnnn. (NOTE: SAYA SGT RISAU TTG MASALAH INI! )

Dan....yg aku paling aku sayang sgt2 adalah guru yg mengajar mya/fiqa mengaji...alhamdulillah setakat ni damya mmg dah nak habis iqra’...sikit lagi dah masuk muqaddam...bimbang bila pindah nnti jd t’bantut pulak sbb kat tempat baru blm tentu ada guru yg mengajar mengaji....mmg lah aku blh ajar tp anak2 ni klu mama dia yg ajar x sama dgn uztazah yg mmg btl2 m’ajar ngaji ni.....nnti klu dgn mama asyik nak main2 jer..x serius....baru baca kejap dah mula nk bagi 1001 mcm alasan....

Dan lagi.....bila memikirkan en,suami akan sering out-station ke negeri Kedah nunnnn.....klu pegi kejap x pe juga...ini b’minggu2...haihhhhh (mengeluh lagik....) bukan la x biasa kene tinggal....dah lali dah bab2 kene tinggal ni dah 9 tahun punnn.....tp bila dah jauh dr family klu ada apa2 kecemasan mmg menjadi masalah..apatah lagi ayah n mak kerap sgt tidak sihat sekarang..... L

Dulu...... kali pertama aku pindah dr KKB-Melaka (tahun 2003), separuh je trak tu b’isi...nampak beno rete x byk masa tu kan..maklum lah baru kawin..kali ke-2 pindah kat area melaka juga,2x trak penuh n mampat!! Itu pun byk barang yg da kami hangkut sndri naik kete sikit2....mana2 barang kaca,TV kami sumbat je naik kete..masa tu aku baru ada damya n tgh pregnantkan afiqah (tahun 2007) pastu pindah paling jauh melaka-kota tinggi (penghujung tahun 2009),3x trak penuh,mampat,padat!! Sampai habis calar balar aku punya peti ais n perabot...huuuu....redha je lah....dan kali ni patah balik kota tinggi-melaka (insya’allah penghujun tahun 2011) ntah berapa biji trak gamaknya.....

~ kompom kali ni semakin sendat n padat....haduiiii...calar balar lagik lah segala almari daku....huaaaa.....tu yg mmg malas jer nak tambah perabot selagi x menetap kat umah sendiri...tp kdg2 kalah dgn keinginan sendiri...camno tu..??? ~

~ satu2nya gambar kenangan masa kami nak pindah ke sini...sbnrnya ada byk gmbr lagi...tp ntah ke mana hilangnya...puas aku dok mencari kat folder2 lama tp x jumpa..... ~

masa pindah dr Melaka dulu aku beli 17 kotak toyogo yg PALING besaq!!! sampai habis satu COWBOY aku borong...huuu... (COWBOY ni nama satu tempat yg menjual pelbagai barang....korang nak cari apa pun ada kat sini...aku suka!!! ) bukan apa...malas nak guna kotak sbb mudah koyak n lps guna dah tentu akan dibuang....klu kotak toyogo ni lbh tahan lama n bila letak stor blh la isi dgn mcm2 barang.....tp disebabkan brg mmg t'amat lah byk yg x muat toyogo masuk juga lah dalam kotak...

cuti sekolah bulan Nov nnti akan bermula lah misi mencari umah sewa....klu blh kali ni nak cari yg 4 bilik sbb anak2 da makin besar kan....double storey pun x per janji lbh luas sikit....ada sesesapa ke sdra mara kat melaka yg nak sewakan umah......aku mencari kadar sewa RM450-550/month....area Bachang,Cheng @ Krubong....tp klu ada yg lagik mrah lagi bagus....huuuu....




p/s: aku pasti akan rindukan jiran2 n sahabat2 disini...................... :( rindukan kunjungan mak/ayah yg saban minggu dtg menjenguk kami..... (haishhhhh....airmata mula b'guguran....)



18 cerita dari hati:

halila Ibrahim said... Reply To This Comment

ooo ... memang akan kerap berpindah yea... pernah jugak dengar kawan2 bg tau .. tp nak buat camana .. dh situasi cam tu .. redha ja.. lagi best sbb banyak pengalaman duduk tempat org ... luas pandangan .. :)

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

jangan nangis.. sob3.. sobbbbbbbbb

AnneRaini said... Reply To This Comment

huwarghh tak bestnye pindah umah.... penat nak mengemas....

JaJa'Z said... Reply To This Comment

tu la kak...jaja memang tak suka kalau bab pindah2 ni...menda yg akak risau tu..bukan akak sorang jek yg tak suka...sebab tu lah jaja tak pindah2 dr sek skang ni..malas nak mulakan dr mula..nak kena kenal murid semula..kena kenal dengan cikgu2 baru lagi..malas sangat..tapi takpe lah kak..lama2 diaorang ok la tu..mula2 je lah kot kalau nak ada problem pun...

wifenavy said... Reply To This Comment

Warrrgh!!! penat tu!!!.. baru habih kemas barang, kena bungkus barang lagik!!!.. waaa!!! WN dah rasa time sekolah dulu2 plus terkawin ngan askar jgk.. anak2 jgn jd cam WN cukup!! (baca kat N3 - citer sekolah anak askar WN ye!!)

K.Nor said... Reply To This Comment

sabar ya lia.. semoga segalanya dipermudahkan... juga semoga yg baik2 menanti lia sekeluarga di masa akan datang..

mmg penat kalau bab memindah kan.. faham sgt2 apa yg lia rasa.. :(

eB ezrin said... Reply To This Comment

mmg x larat la nk pindah randah.. sempot i.. tc yer :)

lieyalatif said... Reply To This Comment

GITU LA KALO en laki adelah askar kan lia....mcm lieya dulu laa merase pindah randah ni...dari kecik dok KL, pastu pindah sarawak, pastu pindah kelantan...pastu seb baik abah pencen lik johor terus huhuhu....

yg seronoknye dpt le dok kat negeri org....ade la pengalaman baru kan...tapi tang nak kemas barang2 tu yg tak larat tu.....

betul kate lia tu, masalah damya tu kene amik kire..takleh dianggap mudah....lepas ni kene build up lagi skil social die....

selamat berpindah randah yeak lia...harap2 ade rezeki kite berjumpe di negeri melaka...umah mertua lieya kat pantai puteri tu...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Nasib baik anak dara yg besar tu baru nak masuk tahun 1 Lia. Habis Lia register kat mana dulu? Kena follow-up lagi Lia sebelum ke sana. Kalau tak kesian pulak sangkut-sangkut bila naik sekolah Jan 2012 nanti.

Tak usah sedih-sedihlah Lia, tak jauh sangat pun Melaka dgn JB. Nanti kalau kakak ke Melaka bolehlah tidur rumah Lia tak payah cari hotel hihi...

rasp said... Reply To This Comment

pindah nie mmg memenatkan...
sblum pindah penat packing...
dah pindah penat unpack...
aduhhhh....
takpe takpe...nie semua pengalaman kan....
and smoga ur kids takde problem adapting to the new environment..

*SiRibenMerah said... Reply To This Comment

selamat berpindah..
muleh la i jalan2 g Melaka nnt..
eh ehhh~

Papa Mifz said... Reply To This Comment

pindah rumah sgt2 meletihkan...huhu

Hanis Azla said... Reply To This Comment

bila cakap pasal pindah ni dahterasa penatnya.. tp dah tuntutan tugas kan.. terpaksalah juga.. nak tinggalkan yang lama dan nak mulakan yg baru mmg tak mudah.. harap2 semuanya dipermudahkan..

Mamaleesya said... Reply To This Comment

sedihnye nak pindah tambah2 kalo dah besh tinggal kat tempat lama, bab mengemas umah tu tak larat tu

ct rahani said... Reply To This Comment

sy yg membaca ni pun dh dpt rasakan kepenatan berpindah randah.. lg la akak yg melaluinya.. sabo ye kak.. :)

wahida said... Reply To This Comment

aku suka jer kalau ko pindah melaka...eh, bukan aku tak concern ngan masalah ko tau...aku suka sbb adik ipar aku duk kat cheng tu, kalau aku turun melaka, aku sure nak jumpa ko nnt...selama ni kan kita susah sgt nak jumpa..huhu...harap2 dgn perpindahan ko nnt, adalah ruang utk kita berjumpa...amin...

bila pindah randah gini, mmg pembelajaran anak la yg kita risaukan...takut terbantut dan terganggu sbb nak mula dari mula balik, environment pun dah lain...tapi aku harap damya boleh sesuaikan diri nnt...

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Salam perkenalan,
Wow, nak jadik warga Melaka. Sukanya sebab akak pun di Melaka.

Dulu akak carik jugak rumah sewa area situ tapi susah nak dapat. Rumah kosong banyak tapi takde iklan nak sewa etc.

Lelord said... Reply To This Comment

yeaaaaa aku suka ko pindag melaka senang sket aku jumpa ko

sabar yek...dugaan sementara je ni