January 02, 2011

pengalaman pertama.....

spt tajuk di atas...kisah hari ini adalah pengalaman pertama....pengalama baru...

sebagai mama & baba hari ini adalah kenangan manis utk kami.....kenangan yg akan sentiasa terpahat dihati.....

sejak dari malam kami semua dah sibuk membuat persiapan utk anak2 ke sekolah....

a. iron baju
b. siapkan kasut + stokin sekolah
c. siapkan beg sekolah (w'pun benonya kosong lagi...ngeeeeeee)
d.buat nama utk lekat pada bekas makan,botol air n beg sekolah...maklumlah takut pulak t'tukar dgn kawan2 kat sekolah nnti......

tp cabaran pertama,nak set masa utk dia org tido awal sbb anak2 dah biasa tido lewat...paling awal pun pukul 11 malam n bangun pukul 9 pagi.....puas lah memujuk afiqah n damya....sudahnya pukul 11 malam juga dia org terlena.......

yg kedua..dah tentulah nak kejut dia org bangun pagi....arini ok lg lah sbb en.suami masih ada n dia org pegi lewat sikit sbb baba yg anta....ari selasa nnti lg lah mencabar sbb en.suami dah start keje n dia org kene bgn seawal 6.45pagi sbb bas akan ambik dia org pukul 7.30 pagi.....x tahu lah mcmana ragam afiqah nnti sbb damya mudah sikit nak pujuk.....

~ bekas makan & minum utk mya dan fiqa......sampai lewat malam baba siapkan nama2 ni..... ~

~ sarapan pagi utk hari ini.....nugget+hotdog & mayoniese...permintaan dari anak2....sekolah mmg dah bagi syarat bekal yg dibawa harus lah yg ringkas n mudah utk di makan....x perlu yg berkuah atau terlalu berminyak....~

~ sempat lagi pose dgn wan sebelum pi sekolah....adik peace smpi pejam mata.....~

~ sempat lg 'isi minyak' sebelum sampai sekolah...tp disebabkan dia org ni x biasa makan & minum susu awal pagi....x sempat sampai sekolah adik dah termuntah...mungkin mual perut tu agaknya......saba je lah....~

~ kakak yg relax n steady jer.....sgt mudah nak siapkan dia.....good girl!!~

~ huaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....ngantuk lagi.. ^___^,sian adik biasa bangun lewat...uhuhuhu....~

~ tgk lah gaya afiqah ni...aduhai....nampak mcm ganas jer tp......... ~

~ haaa...tu dia blm masuk kelas lg badan dah keras x mau masuk.....menangis plak dia nak mama n baba.....kakak pulak terus jadi kaku n beku.......~

~ nasib baik teacher umpan dgn gula2 2 biji....baru dia nak masuk...... ~

~ tengok lah muka damya tue...'ketat' semacam....mmg x senyum lansung..adik pulak x reti diam..kejap2 toleh belakang..depan..kanan..kiri.....masa ni sbnrnya sedih juga nak tinggalkan fiqa....rasa sayu hati tgk dia menangis ti kontrol ayu jer lah kan....sat lagi teruk pulak kene perli dgn en.suami......~

~ dah balik...happy dah muka adik masa nie.....air pun x sempat minum lg sbb arini balik awal..10.30 pagi dah blh balik sbb arini sessi pengenalan jer.....~

~ balik dah.....tumpangkan sekali anak jiran sebelah....sebaya dgn damya,nama pun lbh kurang jer 'dania' ~

~ 'pak supir' dgn anak2 sekolahnya...ngeeeeeeeeeeeeeeee~

macam2 ragam anak2 sekolah...ada yg menangis sampai lah nak balik td.....sampai t'muntah2...ada juga yg dah sekolah last year tp bila nak mula sekolah lagi menangis x mau pegi....

apa pun alhamdulillah lah sbb mya n fiqa x lah menangis sampai tahap kritikal......mudah2an ari selasa nnti dia x meragam lagi.....


14 cerita dari hati:

Zaidah said... Reply To This Comment

semoga kakak n adik belajar rerajin yer....

Lelord said... Reply To This Comment

heheheh tema minnie yek...tu ko jumpe tupperware kat mana JJ ke

shamsiah shamsuddin said... Reply To This Comment

wah..pinky gurl la anak2 akak..
tapi comey...
suke tgk..teringat zaman sekolah dulu..
tapi tak rase cam anak akak..
saya g naik feri sekolah...

mamalieyna said... Reply To This Comment

alahai comei2 nye mereka! hehe..bekalan pun comellah..siap ber'nama' lagi..kiutlah!

ooh mg cabaran sungguh tu, seb baik si ibu tak kerja, kalau bekerja, lg kecoh pepagi nnti..hehe..

moga semua terkawal okies..hehe..

dieya said... Reply To This Comment

congrats mya and fiqa! dah start sekolah ye! nangis sikit2 takpe, jgn jadi mcm auntie dulu2 masuk pintu sekolah pun takmo.. hahaha..

k lieya, dulu my mum masa hantar my adik gi tadika dia yg nangis lebih2 bila my adik nangis.. ada mak lain siap sound dia "you are treating him like a baby!" my mum sampai naik kereta pun nangis lagi.. haru betul.. maklumlah kan anak bongsu, always her baby ;-)

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

pengalaman pertama yg terindah ni lia..seb baik lia ade amik gambar...wat kenangan kan...hihihihi....tu laaa lieya tahun depan ar kot merase...tu pun mia masuk darjah satu....tahun ni still anta sekolah lama ...so takde laa ape sangat....mia mija dah kire otai dahkat sekolah skrang ni hahahaahahah......

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zai...

mudah2an mcm tu lah kak...insya'allah....

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

a'ah...tema pink...baba dia org yg pilih...aku beli kat jj tebrau...dgn stokin2 sekali kaler pink... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

shamsiah....

wahhh...naik feri ker? akak x penah lg merasa naik feri dik.... :)

seronok tgk anak2 happy ke sekolah....mmg t'kenangkan zaman dulu2 masa kecik2 kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

iena..

he3..thanks iena..nama mmg kene letak takut t'tuker dgn kawan2 kat sekolah sbb semuanya lia tgk yg student pompuan tema kaler pink jer....

ada sorang kakak tu siap letak nama lg kat kasut n stokin anak dia...ngeeeeee....risau t'tukar la tu agaknya...

seronok tgk ragam2 anak ke sekolah....

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

tq auntie dieya.... :D,smlm afiqah smpi depan pintu kelas je badan terus keras...tarik tangan mama x mau masuk kelas.....menangis2....sedih tgk dia....

mmg begitu agaknya naluri seorang ibu....sedih n x sampai hati tgk fiqa menangis....dari jauh pun akak dapat dgr suara dia panggil mama & baba.....tp kuatkan semangat je lah.....

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

mmg kenangan indah yg x akan dilupakan....alhamdulillah dapat simpan kat cni...insya'allah bila dia org dah besar nnti blh baca blog mama dia ni...tau la mcmana ragam dia org berdua di hari pertama ke sekolah..... :)

wah2!! otai tu...ngeeee...dulu dia org ada nangis2 x lieya masa mula2 masuk sekolah??

MamaEma said... Reply To This Comment

siap bertanda lagi..hehehe...

comei2x..anak akak...

Mamamya said... Reply To This Comment

ema...

takut t'tukar dgn kawan2.... ^__^

terima kasih...