January 26, 2011

ceritera komando jr......

~gambar terkini kmdo. jr....makin aktif n sgt kuat menyusu....org kata bby boy mmg kuat menyusu berbanding bby girl....bila terjaga dr tido jer mulut tu mmg mcm m'cari2 susu jer...klu lambat sikit kompom ler menjerit....(dah start trainning nak bagi arahan kat padang kawad kot....ngeeeeee) tu yg mak bising suruh bagi nestum......~

~klu ikutkan anak2 yg lain pun mmg aku bagi makan nestum masa dalam hari lagi....sbb tu la badan budak2 ni chubby2 kan......klu mya n fiqa dulu aku sehari 2 kali jer....(pagi/petang) tp firas ni x cukup.....dia nak 3 kali!! pagi lps mandi mmg dah lene stanby la bancuh nestum....pastu t/hari n lps mandi ptg pula..... ( x saba nak timbang berat dia.....) lps bagi makan jer terus lena du ulit intan......~

~ suka sgt dgn baju yg ada gambar lady bird's nie...aku order sejak firas blm lahir lagi...sbnrnya aku beli 2 pasang...satu lagi gambar bee (lebah) tp sebab baju tu kaler kuning...kene tunggu jap lagi la kot baru firas blh pakai......~

~ sekarang klu tido siang mmg x blh b'bedung....nnti b'peluh2...habis la tumbuh plak ruam...klu ikutkan org2 tua mmg bising bila bby x di bedung tp apakan daya...cuaca yg panas mcm ni mmg x sesuai la nak 'bungkus' dia....kecuali malam je la sbb tido dalam air-cond.....~

firas ni sbnrnya bergilir dgn afiqah guna buai....sbb fiqa x akan blh tido klu x masuk puas...puas la pujuk dia tido kat tilam ttp dia x mau....x tau la macamana nak train...klu nak beli buai lg satu rasa mcm m'bazir pulak sbb fiqa dah besar sgt....sat lagi mmg dah x muat la kain nak tampung berat/ketinggian dia tu......nasib baik la firas still ok jer klu tido kat bawah...cuma kalau tido kat buai tu dia lbh lena la......



10 cerita dari hati:

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaah komandor jr,]..sihat semangat! bumbum..geram...! baju pun cute je ada ladybird sedondon ngn blog auntie tau..hehe..

kecik2 dh kasi nestum eh, nurse tak marah ke..hehe..

Lelord said... Reply To This Comment

hah fiqa tido buai lagi? ekekekek aku br tau

dieya said... Reply To This Comment

gambar no. 2: jelingan mengancam okayyyyy!

gambar no. 5: rasanya first time dieya tengok firas senyum.. mahal sungguh senyuman komando jr. nih!

comel laa baju ladybird! teringat dulu k lelord letak gambo najlaa dgn ladybird besar. comel!

uih.. mama lambat bagi susu terus jerit ye.. terserlah ciri2 komando di situ :-D

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

ye ke liya...huhuhu....nanti camtu agaknye laa lieya nak face kan...tu ar, ramai ckp baby boy kuat menyusu...huhuuh...kene bersedia dari segi fizikal dan mental nie...dulu mase gugurl lain sikit.....soft2 jek gitukan....huhuhu

wah dah bagi nestum.....dulu lieya penah buat mase mia...mak oiii, membebel kakak ipar lieya yg doktor tu tak bagi huhuhuhu

wahida said... Reply To This Comment

nak komen:

1) budak laki mmg kuat nyusu, dan kuat kencing, masuk umur setahun nnt, lg dia kuat kencing, standby pakai dryper jenis mamypoko waktu malam, sbb mamy poko boleh tampung kencing yg byk tapi agak mahal sikit...
2) ye ke liya, bg anak nestum dlm hari lg anak boleh bambam? nak ikut la petua ni, tapi nurse mesti marah kan? huhu...
3) baju firas sgt comel okeh...
4) kalau firas boleh tdo bawah, better teruskan je..sebenarnya tidur buaian x berapa elok, byk negative drp positive dia..

sori..terpanjang lak komen..ngeee...
meh pinjam jap dak firas ni, comel bebenar kekdahnya...

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

sbnrnya iena firas ni blm tembam sgt...tp bila kat gambar nampak chubby plak...:)

lia mmg suka dgn gambar lady bird's ni..tgk2 iena punya blog dah buat tema lady bird...mmg sgt comel....

klu ikutkan nurse mmg x bagi....tp dah asyik menangis jer....bg nestum baru senyap....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

a'ah...payah sungguh nak pisahkan dia dgn buai....

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

mmg ssh btl nak bagi kmdo jr. ni senyum...mmg ikut perangai baba dia la nampaknya nih...serius semacam....!!!

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

mcm tu la namoaknya lieya...mmg agak b'beza la bby boy dgn girl....sygnya firas x mau menyusu badan..rasa sedih sgt sbb lia x kerja...s'pttnya blh menyusukan dia sepenuh masa... :(

a'ah..anak2 mmg lia bagi makan nestum awal...tp jgn la bagi yg pekat tu...bancuh cair2 jer....bagi perut dia kenyang....klu ikutkan doktor/nurse mmg x bagi tapi nak buat mcamana klu dah melalak jer...adehhhh...pening dibuatnya....

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida....

uihhh...pjgnya komen...i likeeeeeeeeeeeeeee..... maklumlah wahida dah ada pengalaman jaga 2 hero malaya kan....ngeeee....

thanks la sharing pengalaman dgn lia...mmg betul bby boy kuat kencing kan....seminggu 1 pack pampers!! baru tukar je dah penuh....

iskh..klu ikukan sbnrnya bagi nestum ni bukan lah petua nak bg anak chubby...tp anak2 lia ni mmg lia bg nestum awal....sbb dia org mcm x kenyang je klu bagi susu....klu doktor/nurse tau mmg dia akan marah...tp nak buat lagu mana...dah budak2 ni nak makan awal...hehehe....insya'allah setakat ni nampaknya x mendatangkan kemudaratan.....

lia ingat mmg nak bagi firas tido bawah jer...ssh la klu tido buai ni....nnti nak b'jln kene angkut lak buai tu ke sana ke mari.....leceh kan....

auntie wahida meh la dtg jb blh jumpa firas..... :D

p/s: komen panjang...jawapan pun kene panjang....ngeeeee