January 29, 2011

Puteri Ayu

sekarang ni musim sejuk kan...musim hujan...kat sini dah 3-4 hari cuaca muram jer....hujan lebat sekejap2 + angin yg kuat...

baju b'deret2 kat ampaian x kering....baju anak2 guna 2 hanger bulat pun x cukup....

tgh musim sejuk2 cenggini....perut pun sentiasa minta di isi....jd,smlm petang aku meronda jauh nun ke negara jepun....pi selongkar blog kak hana yg mmg rajin masak memasak mcm2 jenis kuih tu...ngalahkan aku yg dok kat m'sia nih...mcm2 kuih muih yg dia buat....camana aku nak jadi rajin cam tu yerk.....

belek punya belek aku t'pandang kuih puteri ayu....aku mmg suka makan kuih ni kebetulan pula aku ada beli acuan kuih ni tp blm penah guna lagi.....so,nak try lah acuan ni melekat ke idok...sbb dulu aku penah beli acuan kuih ni...tp m'lekat2...adehhhhh.....tension sungguh!!!

~ ini la rupa kuih puteri ayu hasil air tangan mama yg masih berpantang ni...klu ikutkan aku mcm x berani nak buat sbb bahan2 utk buat kuih ni guna telur....tp nekad je lah....nak makan punya pasal...alhamdulillah rasanya x la memudaratkan kesihatan kan......dan yg buat aku sgt gumbira...acuan yg aku beli kali x melekat tau...uihhh..semangat nak buat lagi next time....sbb anak2 sgt suka makan....~

meh kita semak resepi pulak yer......


Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula caster
  • 3 biji telor
  • 1 1/2 cawan santan ( di ambil dari 1 paket ( 50 gm )santan segera +1 1/2 cwn air )
  • 1 sudu makan ovelette
  • 1 sudu makan baking powder
  • 1 sudu teh pewarna hijau
  • Inti kelapa
  • 1 biji kelapa parut putih sahaja
  • 2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan tepung ubi
Cara-cara
  1. Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
  2. Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
  3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
  4. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
  5. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
  6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.

p/s: aku buat 1/2 daripada resepi di atas...maklum ajer lah kami x ramai...klu buat byk2 x habis plak nnti.....x baik membazir kan......



jumpa lagi...jgn lupa klik kat sini......tq!!

14 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

wah! air tangan orang tengah berpantang..hehhehe..time ni la rajin nak buat2 kuih kan..

@e_da said... Reply To This Comment

sedapnya... rajin!!!

Izan Ishak said... Reply To This Comment

aduhai mama...sedapnya puteri ayu tu. sgt menggoda jiwa you!

izan suka makan...tp mmg tak reti dan tak pernah cub abuat lagi~

shamsiah shamsuddin said... Reply To This Comment

rajin tul akak ea time pantang ni buat kuih..kagum la ngn akak..

ilahjy said... Reply To This Comment

bini askar mesti kuat...kan kan.. tabik la kak ilah kat mama krn dlm pantang rajin masak. kak ilah dulu2 masak mkn biasa jer..kuih2 ni tak buat laa tak dan.. dlm pantang umah mentua apa lagi manja laaa... 3 org dgn mak mentua tapi yg ke 4 bongsu sendiri jaga..20 hari dah masak nasi dah... selalu tu mkn berhidang jer... la ni dah tua 45 dah tak banak dah rasanya..hehe.. suka kak tgok hero tuu comel...kak ialh suruh abg tgok gmbr hb mama tapi abg tak kenal..sbb abg askar melayu...

MIMIE AIZA said... Reply To This Comment

laaa.. ini ke kuih puteri ayu.. ingat kuih apam. ehhehe

mamalieyna said... Reply To This Comment

yummmy! mak eina dulu suka buat..tp anak2 nye tak reti2 buat pun..ngee..ada resepi ni, kalau dtg kerajinan bleh mencuba..hehe..

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

he3..sbnrnya sbb sekarang ni musim hujan jaja...jd asyik fikir nak buat makan2 jer bagi melayan perut ni.... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

eda...

m'isi masa lapang semasa b'pantang.... ;)

Mamamya said... Reply To This Comment

izan...

lia pun ini kali kedua mencuba...dulu penah buat tp x jadi..alhamdulillah kali ni menjadi pulak....

cuba lah...senang je ni..:)

Mamamya said... Reply To This Comment

shamsiah...

alahai...biasa je ni..lg pun buat kuih ni simple je dik...x sempat nak keluar peluh pun...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

kak ilah...

ye la kan kak...lia ni 2 minggu je mak mertua jaga..lps tu jaga diri sendiri....dah buat keje umah sendiri (tp yg ringan2 je lah....)

suami akak kor apa yer...?

Mamamya said... Reply To This Comment

mimi...

a'ah..ni kuih puteri ayu...rupanya mmg lbh kurang je dgn apam.... :)

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

ini mmg kuih kegemaran lia...tp bukan selalu buat pun...ini baru kali ke-2....:)

try la iena...sonang je nih....arif mesti suka...