January 31, 2011

lamb chop sempoi....

dah makan t/hari ker...sejuk2 ni perut mesti lapor je kan....

nak share citer menu makan t/hari ari sabtu aritu.....jemu dah rasanya asyik makan ikan cencaru sepanjang berpantang.....asyik lah makan sayur sawi (segala adik beradik sawi aku makan...) masak air + ikan cencaru bakar + lada hitam....sesekali masak ikan singgang.....

bila dah mencecah hari yg ke-21 ni mula rasa nak makan yg sedap2 sikit....(nampak sgt x sabo nak tunggu habis pantang kan...ehehehe...) kebetulan pulak aritu masa meronda ke blog lieyadia ada citer ttg kambing bakar (kemain lagi mak yong tu makan kambing bakar tau!!) aduhhhhh...terus meleleh tgk...org jawa kata ngences...(ada org jawa ke kat cni...)

aku cakap kat en.suami...."sedapnya ba kambing bakar...." kami ni sebenarnya mmg penggemar tegar daging kambing...mmg suka sgt2 lah...tp x blh la makan selalu sgt kan....maunya ting tong kepala nnti....ngeeeeee.....^___^

terus je en.suami suruh aku search resepi lamb chop....masa tgk kat google keluar lah blog kak wana.. aku tgk resepinya mudah n kebetulan hampir semua bahan2nya ada kat umah cuma daging kambing je la x der....

petang tu en.suami pun 'merempit' ke carrefour utk beli daging kambing....4 keping RM18..ok lah kan..klu makan kat luar sepinggan dah RM10 (itu kat Hutan Bandar,JB...kat tempat lain mesti lg mahal kan...)

~ ni masa proses m'bakar...bakar kat oven jer....aku xder tempat grill yg canggih...x kisah la kan..janji daging blh masak.....~

~ sempoi je kan....tp rasanya mantap bebbbbbbb...ada coselaw n kentang putar lagik....mmg best la...x caya??? korang try la...nnti aku share resepi yer....aku x der la nak hias cantik2 mcm blogger2 masakan tue....letak pun kat pinggan melamine jer...^___^~

p/s: resepi next n3 yer...


6 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

uish..mantop...rajin jugak akak nak masak dengan segala bahan2 ek..kalau jaja bantai beli yg dah siap marinate tu jek kat giant..balik masak jek atas pan..tapi kambing memang sedap kan..slurrppppp

☆ lieya latif ☆ said... Reply To This Comment

weah kelas kooo lia, punye tgk lieya mkn terus pi cari kamben yeak....siap bermash potato bagai...rajin tol laa org dlm pantang nie....nak mkn punye pasalkan...gigih laa buat yeak hihihi

lieya ni mmg antu kamben tau lia...seb baik takpenah pening2 walaupun mkn tak ingat donia ...tak tau laa esok bile dah tua kan haahahahah....

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak lieya. rajinnya dia memasak.
agak2 kalau ayu yang berpantang, sure goyang kaki jer..hehehehe

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

en.kmdo yg nak buat sendiri..sebenarnya dia yg buat semua tu..akak cuma tolong sikit2 jer....

kambing mmg best lah....akak paling suka makan sate kambing....tp x blh makan selalu kan...kolestrol tinggi tu...

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

yeahhhh....btl tu lieya...nak makan ounya pasal mmg gigih la membuatnya....uhuhuhu....

samalah kita yerk mmg suka sgt2 makan daging kambing nih.....klu dapat mmg makan x hengat!!

ye la kan...skrg ni muda lg..(mudakah aku..??wakakaka) mmg main bedal jer makan..esok2 dah tua x leh nak buat cenggini lagi.....

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu...

nak goyang kaki mcmana ayu...klu x masak maunya x b'asap dapur..:D