February 09, 2012

Cotton Soft Japanese CheeseCake

Assalamualaikum....

dah lama rasanya x share resepi kat blog ni kan.....bukan tuan umah dah 'pencen' masak memasak ni cuma feel nak letak gmbo hasil masakan tu dah agak kurang sekarang ni....

masih rajin ambik gmbo masak2 ni,w'pun cuma masak ikan cencaru bakar cicah sambal asam tp nak share kat blog kat fb mcm x der mood jer...huhuuuu

tp kali ni kita meriahkan lah suasana dgn warna merah menyala strawberry di atas Cotton Soft Japanese Cheesecake nih.....

kek ni aku buat special dedicated utk adik tersayang sayang sayang.....heheheeee (semua adik2 pun kak long sayang.... ) dia ni mmg 'hantu' cheesecake...kek2 yg lain pun dia suka jugak tp cheesecake ni mmg peberet dia lah....

CSJC ni sbnrnya lbh kurang ke dgn cara buat slice cheesecake...rasanya pun x jauh beza sgt...klu ikutkan ini kali ke-2 aku buat,1st buat masa cousin dtg waktu cuti CNY aritu...rata2 mmg semua memuji keenakkan kek ni...x rugi mencuba tau!!


~ yang ni sebelum topping ~

resepi aku ambik dari dapur kak Hana yg masih b'pantang nun kat kuantan....sonok ea kak dah dapat bby girl...rezeki 'angin' dari malaysia....heheheeeee.....

jom arr semak resepi...

sumber : kak hana


Bahan-bahan
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.

resepi topping : sumber dari DAPUR TANPA SEMPADAN

NOTE: klu ikutkan CMG buat resepi topping ni utk strawberry cheesecake tp aku letak atas kek ni....sedap!! terima kasih cik mat :)

*****  UNTUK STRAWBERRY JEM :- Baki strawberry tadi dicuci, kerat kecik dan letak dalam periuk bersama gula secukup rasa (mat letak dalam 2 camca besar) dan juga jus lemon serta 1/2 cawan air. Masak hingga mendidih dan kecilkan api, terus memasak sambil dikacau hingga pekat. Biar kan sejuk. Kalau nak pekat boleh tambak sedikit bancuhan tepung jagung, tapi mat tak letak pun..sebab naturally nanti dia jadi sedikit pekat...



~ tadaaaaaaaaaaaaaa.....dah siap!!! yummy.... ^_____^ ~







p/s: teringin nak makan kek lapis masam manis...resepi dah cari tp x tau ntah bila rajin nak m'buatnya....

8 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

pergh kak lia..mengancam sungguhlah kek die.... ngences sy tau.

Kakzakie said... Reply To This Comment

Meleleh-leleh topping strawberry itu Lia... kakak tak pernah buat pun:)

lieyalatif said... Reply To This Comment

fuhhhh...mak yong sorang ni mmg rajin betul leee...takde langsung istilah mabuk laut ke ape preggy2 ni...cayalah lia heheehehe.....

adoi, terase2 jek keenakan kek tu kat tekak lieya ni lia oiiii.....geram tgk strawbery tupun yeak..kemain tegolek bulat2 heheheeheh

eB ezrin said... Reply To This Comment

raser cam x leh buat jerk eB nih. hik3
ps: 27-29 nih eB ke melaka insyaallah, kursus. leh la jumper ;p

mamalieyna said... Reply To This Comment

wow...cun betull...sedapnye nampakkkkkkk! yummy! pandai lieya..bestnye kalau rajin n pandai cam lieya..hee~

Mamaleesya said... Reply To This Comment

wah sedapnye strawberry tu. Merah menyala pulak tu, adoyai ni yang buat mengidam ni hehehe

Izan Ishak said... Reply To This Comment

akak... terliur2 dah tgk gambar aje pun. nak buat cam tak rajin lah kak...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

tgk strawberi tuh meleleh,air liur den pun meleleh dah nih...hehe