February 14, 2012

WHAT...?????? BLOG NOT FOUND!!!!!

Assalamualaikum....

n3 panas b'asap2..... ^_____^ fuhhhh!!! mmg b'kepul2 asap keluar....huhuuu

sebelum ni mmg tahu ttg blog yg tetiba kene remove or NOT FOUND ni...ramai kawan2 blogger yg dah t'kena...masa tu dalam hati "jangan lah aku plak yg kene lps ni...dah le aku ni mmg x terror bab2 IT nih,klu kene mmg pengsan ler jawabnya......"

dan hari ini tanpa apa2 signal...tetiba bila nak buka blog kuar mcm yg kat bawah nun.....perghhh...mmg panik n gelabah puyuh lah jadiknya.... oh! tidak...tidak.....akhirnya tiba juga giliran haku.....huuuaaaa......w'pun blog ni x fofular tp byk kenangan kat dalam ni...klu hilang mmg separuh lah jiwa ku terbang... (ecececehhhhhh.... )






masa kalut2 tu..t'ingat kat kak yatie...dia ada buat tutorial cara2 nak selesaikan masalah ni...cpt2 aku buka blog dia n cuba dapatkan link n3 yg berkenaan....mmg mencabar kesabaran sbb b/band ni masih ala2 mak yong cukup bulan b'jalan tu kan...lemah gemalai semacam....sabo2.....

dan akhirnya dgn bantuan tutorial tu masalah ni dapat diselesaikan x sampai 1/2 jam.....syukur alhamdullilah.....dah alang2 t'kena aku pun share tutorialnya kat sini yer..utk rujukan kawan2 yg mungkin akan t'kene suatu hari nnti.... ^_____^ klu nak tgk yg kak yatie punya pun blh....refer kat SINI

tutorial ni aku ambik dari blog Sunah Sakura....akak share kat sini ye dik utk m'bantu rakan2 yg lain... ^____^

Ermmm...meh sini nak kongsi sikit cara-cara bila blog kene remove oleh Blogger.com secara tiba-tiba. Bila kamu-kamu mendapati yang blog kamu kene remove dan tak dijumpai kat mana-mana, jangan panik. Mula-mula sekali gi website www.blogger.com dan login macam biasa



selalunya, bila da Sign in dengan betul, Google akan keluarkan mesej macam kat bawah ni.



Ni salah satu  cara Google untuk buat verification pada akaun Google kita. Diaorang nak check sama ada kita ni betul-batul manusia atau robot spammer semata-mata. So,bagi la no fon kamu yang boleh dihubungi. Bila da bagi no fon, klik "send verification code". dia akan kuar cam kat bawah ni pulak


Aha...no fon yang kamu-kamu bagi tadi tu, sebenarnya Google nak gunakan untuk hantar verification code, biasanya dalam 6 angka. Masukkan 6 angka tu ke dalam kotak verification code. Then, klik "verify". Google akan keluarkan window untuk Sign In balik sebagai tujuan menjaga security.


Masukkan semula password kamu, then klik "verify" tu. Tunggu la dia loading, insya'allah kalau ok, dia akan terus masuk ke dashboard dan kamu-kamu akan nampak balik blog kamu kat situ.

Tak ade???

Kalau tak ade tu, sabar la ye. Insya'allah Blogger.com akan kembalikan jugak  blog kamu, tapi lambat sikit :)


semoga tutorial ini dapat membantu kawan-kawan yang lain...... ^_____^




p/s: saya sayang blog saya!!!!


14 cerita dari hati:

Aine Ainun said... Reply To This Comment

Huhu,,,,saya penah kena...

Gabra sungguh...pastu elok sendiri;)

adarnadzmie said... Reply To This Comment

mau gelabah klu jd mcm tu kan... sayang kan klu blog kiter tiba2 not found mcm tu..kihkih

Sunah Sakura said... Reply To This Comment

alhamdulillah...gelabah kan bila hilang tu...

hyazz said... Reply To This Comment

lorr..seb bek boleh dapat balik..mintak mintak dijauhkan...takut jugak tuu

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

betul sis..
memang panas kalo jd benda mcm ni..
panas bontot dibuatnya.. ;)
ina pun penah kena gak camni sekali dlu..
cuak gak ler..

AnneRaini said... Reply To This Comment

huhuhu tak pernah kena lagi..harap2 tak kenalah sbb sy pun buta IT gak ni..hehehe

cheqna said... Reply To This Comment

pernah kena..pastu wat macam cara kat atas tu r..sib baik selamat =)

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kakak pun dah pernah kena Lia. Masa tu kakak ingatkan dah nak goodbye aje tapi macam Lia juga kakak buat atas inisiatif sendiri dah ok pun...

eB ezrin said... Reply To This Comment

tq yer. :)

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Fuhhhh!! Berasap sekejapkannnn, hihi

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

syukur..
alhamdullilah, ayu lain insan pertama yang kena awal2 dulu..mmg gabra abis..

kak.. ayu dok senaraikan kawan2 yang peggy, nanti betulkan kalau ayu tersalah taip due bb ya

Fendy said... Reply To This Comment

ermm..pernah kene gak dl...takut gak..

Hanis Azla said... Reply To This Comment

akak pun pernah kena... mmg mengelabah kejap.. Alhamdulillah tak terus hilang..

ieja amieja said... Reply To This Comment

salam lia..
akk pun selalu kena..macam biasa ank dara akk yg jd MCGIVER dlm kes ni..tp selalunyer dia akan ok sendiri..gabrah ye