February 27, 2012

pertama kali ke JONKER WALK

Assalamualaikum....

kejap je dah hari isnin kan...minggu t'akhir bulan Februari 2012,x lama lagi dah masuk bulan Mac...pantas sungguh masa meninggalkan kita kan, rasa x t'kejar plak...

hari ni 'mak buyung' kene pi klinik utk minun air gula..haihhhh...paling x suka benornya kene minum air gula nih...perit lalu kat tekak...masa pregnant firas dulu x kene sbb buat check-up kat private.tp bila buat check-up kat klinik k'jaan kene la m'lalui prosedur ni sbb mak kan ada diabetes...secara automatik aku pun kene lah minum air gula pastu 2x kali plak kene cucuk utk ambik darah..uhuksss.....redha je lah ^_____^

ok lah sementara 'mak buyung' p klinik,meh ler layan gmbr2 kita org meredah JONKER WALK...utk makluman kawan2 sekalian...ini adalah kali pertama kami menjejakkan kaki ke sana...selama ni dok dgr je kawan2 or adik2 b'cerita....saje nak tgk apa yg bestnya kat sini.....


~ pintu gerbang JONKER WALK,kita org smpi dalam pukul 9.15 malam,lokasinya x jauh pun dr umah...lbh kurang 10 minit jer...kami pergi dgn adik en.suami..memandangkan dia dah beberapa kali ke sini...jd,baik ajak lah dia sekali kan.... ^___^ lg pun pi ramai2 best meriah sikit....nampak x tangan firas dok sibuk tunjuk lampu kat tanglong tu... ~


~ pak lang jadi tukang dukung firas b'gilir2 dgn baba...malas nak bawa stroller dia sbb mmg dah tau org ramai n padat...nnti payah nak b'jalan....hero ni mmh suka benget lah dapat dukung tinggi2 cenggini.... ^____^  tgk ler mata tu...bolat je mandang ke sana ke mari... ~


~ t'ingat dolu2 kalau masuk tandas mesti guna terompah....malam tu rasa mcm nak beli sepasang...tp takut tpeleot pulak masa guna nnti...haru!! ~


~ tu tangan afiqah....konon nak pegang tp bila benda tu b'goyang terus x larikkkk...heheheheheeee ~


~ cute earing ni.... ^____^  sgt byk pilihan mcm2 bentuk n warna ada....murah2... ~


~ b'peluh2 muka kakak...masa ni sbnrnya dia dah penat sgt...asyik dok mengeluh kaki lenguh dan perut lapar sbb dia nampak & bau mcm2 makanan tp sayangnya semua x blh nak dibeli....sbb mmg majoriti makanan org cina...sian kakak....dia kata "mama...kakak x mau dtg sini lagik" alahai..... ~


~ afiqah yg b'ia nak b'gambar kat dragon nih...tp bila soh gmbo dekat2 dia x mau...takut plak...haihhhh...dah ler gambo jauh beno dgn dragon tu pastu muka mandang ke lain... ~


~ kakak dah teman pun masih takut2...tu mama yg paksa pegang tanduk dragon tuh....heheheeeee ~


~ blurr plak gmbo ni...tp disebabkan cuma ada sekeping tepek gak lah kat sini sbb anak2 mmg dah serik ke sini...penat b'jalan katanya.... ~


~ comel x...??? rasa mcm nak beli sedozen penyepit baju ni..... ^____^ ~



~ admire kat lampu2 ni....sgt cantik utk deko kat bilik tido....tp sempat tgk jer, x tanya pun berapa harganya.... ~


~ disebabkan xder makanan yg boleh dibeli kami memborong air ni...suka tgk botol ni "old skool", 4 botol RM13.50....adik kata perisa apple+lemon & apple+ peach je yg sedap...so,kami pun beli ler 2 jenis tuh...len kali sesapa yg pegi blh kirim air ni...mmg sedap lah... ^_____^ ~

x byk beli apa pun kat sana....cuma belikan botol air angry bird utk damya n afiqah, beli FM baju kebaya nyonya yg sgt cute (x sempat nak ambik gmbo) tp kan 'tipah tertipu' tau!!! sbb masa beli tu RM5/psc bila jalan2 lagi ada yg jual 3pcs RM10...menyesal x ronda2 dulu...pastu baba beli sun glasses.

majoriti pengunjung yg datang mmg rakyat m'sia yg b'bangsa cina..ada jugalah tourist n org2 kita....best klu bawa DSLR kat sana sbb mmg antik2 je bangunan kat situ....ramai adik2 dr IPT rasanya dok sibuk ambik gmbr mcm2 kat sana....aku yg ambik gmbo pakai hp ni pun rasanya nak ambik gmbo mcm2.... ^____^







p/s: sejak akhir2 ni asyik masak t'masin jerk...masak telo dadar pun pun t'lbh masih....org tua2 kata klu masa mengandung asyik masak t'masin je anak dalam perut tu lelaki....btl kah??? atau sekadar mitos org lama.... ;)





11 cerita dari hati:

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Pernah lalu waktu siang kat sini, memang jam giler. Klu mlm lagilah kan. Tourist suka ke sini.

AnneRaini said... Reply To This Comment

memang cantiklah lampu2 tu... berkenan.

Kakzakie said... Reply To This Comment

Masih awal bolehlah ronda-ronda lagi Lia... bila dah masuk 7-8 bulan kelak dah berat kan...

Kakak dulu suka masin masa mengandung anak no.3 org kata anak lelaki tapi perempuan juga... tak tahulah Lia...

wahida said... Reply To This Comment

dulu masa ko ngandungkan firas ko masak masin jugak ke nok?

lieyalatif said... Reply To This Comment

lieya pun tak penah lagi jalan2 kat sini lia....sonok plak tgk pic lia sume...selalu tgk kat tv atau blog kawan2 jek.....

comel2 tgk hasil kraft kat situ kan...suasane pun meriah ngna pelancong...dah mcm kite pun pelancong kalo kesane heheehehe

JaJa'Z said... Reply To This Comment

kalau jaja jd ke melaka..nak masuk kan jongker walk ni salah satu tempat yg nak gi..heheh

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Akak pun adalah sekali dua kot ke Jonker Walk ni, tapi kami pergi siang. Pehh! Punyalah hangat & hangit satu badan, kih kih kih. Dapat plak pekena cendol mmg best tapi betullah, agak serik nak dtg lagi sbb susah nak cari parking.. huhu.

Mitos pasal masak masin masa ngandung tu tataw, tapi slalu org kata kalau masak masin tu maknanya nak kawen lagi, tapi kalu utk Lia, macam tak kenaaaaaaaa jer, hehe. Mungkin betul kot, nak dpt anak lelaki, adalah kawan Firas tu nanti, syukurrrr ALhamdulillah.

rasp said... Reply To This Comment

bestnya ke situ...
lum dpt peluang lagi nak terjah...
cantik tul lampu2 tu...
berkenan lah plak :D

Hanis Azla said... Reply To This Comment

akak tak pernah sampai lagi jonker walk tu.. selalu dgr namanya saja.. akak pun tak berani nak pakai terompah sbb takut terpeleot.. padahal dulu, selamba aje pakai terompah masuk bilik air.. he..he.. akak pun pernah dgr juga klu kuat masin tu anak lelaki.. tp tak tahulah kesahihannya..

eB ezrin said... Reply To This Comment

kat maner yer? pernah dgr :)

Izan Ishak said... Reply To This Comment

tak pernah jalan2 lagi kat jonker walk tu kak...

pasal masak termasin tu cam baru dengar ni je. izan plak kedekut garam. letak ciput je kalau masak.