February 13, 2012

kisah malam pertamaku....

Assalamualaikum.....

selamat pagi isnin nan indah..... ^_____^

hamboiiiii....tajuk n3 pagi ni kemain lagik kan....x agak2!! kisah malam pertamaku..ouchhhh!!!! 18SXXXXX!!! hahahahaaa...xder maknanya nak citer ttg 'kisah itu'....ini kisah mlm pertama tanpa baba di sisi... ^____^

hari pertama....afiqah lah yg paling byk b'tanya "mama...pukul brp baba nak balik..???? naik aeroplane kan laju...mesti baba cepat smpi...bila nak pi airport ambik baba..???" haisshhh...mcm2 lah soalan dia..w'pun dah dijawab semua soalan2 tu x sampai 1/2jam dia kan tanya n tanya n tanya lagik.....

lps kami semua solat maghrib baba call dr kedah..bila dapat b'ckp dgn baba soalan yg sama juga di tanya.. ^____^ yg x blh tahan tu bila dia ckp "baba...best x terjun tinggi2 kat awan..??? adik x mo lah jd doktor gigi nak jd komando juga mcm baba blh terjun tinggi2!" aiksss....NO....NO...NO!!!!! x mo lah dik oiii....cukup lah baba sorang jd skydive,jgn lah anak2 mama pun nak join sama.....kering rentung lah hati mama nnti....uhuksss...


~ afiqah mmg aktif n agresif orgnya....w'pun ada asthma tp dia lah yg x reti dok diam...selalu dok ckp "mama adik nak jd ultraman" ntah apa2 je lah...b'beza dgn kakak mya yg lemah lembut & selalu berangan nak jd pemaisuri/princess..... ~

malam pertama (dan sepankang en.suami x de) anak2 aku bawa semua sekali tido satu bilik..rasa mcm x best plak nak biarkan dia org tido kat bilik sndri mcm selalu..aku hangkut 2 biji tilam askor yg blh tahan gak beratnya tuh...nak angkat tilam dia org lg lah x mampu....susun lah molek2 bagi ngam2 masuk bilik...mmg agak sempit lah tp aku puas hati sbb semua anak2 ada depan mata (sebenonya mama takut....kuang3!!!!) pukul 9.30 mlm aku dah kerah anak2 masuk bilik sbb mata ni mmg mengantuk yg amat..ye lah mlm tu dah le tido lewat pastu bgn plak awal...mujurlah anak2 pun mengantuk sama sbb dia org pun bgn awal jugak kan....

lbh kurang pukul 12 mlm en.suami call "mama...esok baba kene balik arr...." "haaaa......" aku yg mamai2 rasa mcm mimpi pun yer " balik..???? apasal...????" " ari isnin kene pi mesyuarat lah kat KL...baba balik naik bas pukul 10 pagi dr sini...smpi melaka mungkin lewat ptg lah..mama ambik kat melaka sentral yer" 

arghhh...sudah! melaka sentral plak...satu lg tempat yg mmg x penah aku drive sorang2 ke sana...dulu penah nak ambik adik tp x jd....dek kerana panggilan mengejut tu mata x leh nak katup...kejap kalih kanan...kejap ke kiri.....x sedar pukul brp aku t'lelap smula...tetiba dah dgr bunyi alarm pukul 6 pagi....terus bgn n keluarkan ikan aye...plan nak masak kari,lauk kegemaran en.suami....w'pun dalam hati ni m'bebel2 sbb dia kene balik semula ke sini ye lah,penat tu...dah tu balik kene beli tiket bagai,guna duit sendiri lak tuh!! iskhhh....tp aku suka jugak...ngeee....

elok je pukul 8.30 dapat sms "mama...baba x jd balik lah...anta wakil je pi mesyuarat tu" dan aku mcm blur2 pun yer..hurmmmm.......sabo je lah....isteri perajurit negara kan "kene sentiasa bersedia!!!!!" dan ikan aye pun..toing!! masuk peti ais semula..xde mood nak masak dah.....nasib baik x ckp dgn anak2 klu x mmg kering air liur ler nak m'jawab.....sabo2...

selitkan sikit gambar2 kenangan kat Lapangan Terbang Antarabangsa Batu Berendam...


~ masa ni firas sombong dgn mama...asyik nak melekap kat baba jer...bila mama hulur tangan dia buat muka cenggitu lah...x mo toleh....eksyen noooo..... ~

  
~ ini je beg yg baba bawa sepanjang 9 hari kat sana...klu mama lah yg pegi maunya 2-3 kali ganda byknya beg yg di bawa...hihiii..org lelaki ni x byk brg yg dia bawa kan... ~



~ hero poooojaan hati mama & baba....setiap kali baba call mesti nak cakap dgn firas w'pun dia cuma pandai ckp "baba...baba....." comel kan.... ^____^ dia dah kenal nada callring tone baba... ~


~ x reti dok diam...semua tenpat dia nak xplore.... ~


~ selamat pergi dan balik baba......masa ni kami dah nampak bas n trak menuju ke sini...klu ikutkan anak2 nak tunggu smpi aircraft dtg tp x sempat dah sbb da pukul 8 takut jalan jem... ~


~ hero ni x sempat smpi umah dah t'lelap....kesian tgk dia t'lentok2 kat bby seat ni...smpi umah masuk buai semula pukul 11 baru dia bangun....mmg mengatuk sungguh la tu.... ~

anak2 asyik complain boring dok umah dgn mama sbb x blh nak b'jalan ke mana2....asyik kene baca buku jer..muahahaaa....bukan x nak bawa dia org outing tp ssh la klu pegi sendiri,klu cu ada ok jugak...tahan je lah ye anak2..tunggu lah smpi baba balik ari sabtu nnti....










p/s: mmg mencabar handle anak2 seorang diri....temperature asyik naik turun je...uhuuuhuuu

15 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Sementara ini kenalah sabar anak-anak ye... tak lama baba baliklah tu. Mama tu sebenarnya pun sama cuma tak beritahu anak-anak semua. Auntie tahu hihi...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said... Reply To This Comment

berkhidmat untuk negara, terima kasih menjaga keamanan negara kita,

Huzaina Hashim said... Reply To This Comment

salam kenal...sabar nanti baba baliklah tu....:-)

lieyalatif said... Reply To This Comment

gitu le kalo husben kerja askar kan lia.....siap sedia ..alah lia dah biase, sure dah takde ape2 tu.....cume anak2 le kan excited menanti bile le baba nak balik ni heheheeheh.......

kalo lieya jadi lia pun same gak, harus ku angkut anak2 tdo sekali dlm bilik wakakaakakaka.....

mamalieyna said... Reply To This Comment

huu~ kalau eina dh makan hati tu, jap kata balik, jap kata tak jadi pulak..hee! tp apa nak buat kan..redha'..hee~

ooh tak terbyg handle anak ramai sorang2...cabaran sungguh tu..

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

suspen je tajuk malam pertama. huhuu

Mamaleesya said... Reply To This Comment

ingatkan ape la tadi hihihi...comey anak2...tembam pipi

ieja amieja said... Reply To This Comment

malam pertama??? opps!! tajuk kemain gempak la lia..hihi
bwk je la ank2 tu outing area dekat2..boring jgk bdk2 tu..

Aine Ainun said... Reply To This Comment

Hehe, sabar la ye, tp skurgnya ada permata hati nk temankan...kan...

Salam singgah;)

adarnadzmie said... Reply To This Comment

seronok tgk anak2 lia dapat berjumpa abahnya... pasti rindu dibuatnya...

AnneRaini said... Reply To This Comment

kena sentiasa bersedia....kalau sy tu mau dah merajuk dah tu..hehehehe

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

alololo kak..
sedih baca dia ngan penuh emosi..
tabahkan hati kak..
cayalah firas hero baba..
diapun pakai suar celorong celoreng.. ;)

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

aduh! tersayat2 hati akak baca entri Lia ni... huhuhu... semoga babahnya cepat pulang ya.. cepat2lah hari berlalu..

akiratoriza said... Reply To This Comment

sy phm perasah kene tinggal sbb sy pn dh bese kene tinggal dek somi yg slalu out-station... gundah gelana jek rasa perasaan ni..

Lelord said... Reply To This Comment

ekekekkee tergelak2 aku baca n3 ko ni la is.