February 23, 2012

sampai bila..???????

Assalamualaikum.....

itu lah persoalan yg sering ditanya pada anak2 skrg ni.....soalan apa???

"sampai bila nak minum susu kat botol...??? "

dah byk kali cuba latih anak2 minum susu guna gelas/cawan...tp x penah berjaya! bila bangun pagi oklah blh minum susu kat cawan/gelas...tp 1/2jam lps tu afiqah dah mula m'rengek2.... "mama nak susu...." "aik...td kan dah janji nak minum guna cawan/gelas...klu minum kat cawan kene lah tunggu masa nak tido malam nnti..." "huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...!!! " dah menangis guling2 atas sofa. dan spt biasa lah bila tgk air mata dah b'derai2 gitu mama ni pun hati cair..x sampai hati rasanya.....mungkin itu pun penyebab misi ni kurang berjaya..sbb mama pun selalu kalah dgn airmata anak2....

nak tanya lah kat kawan2 kan.....dalam sebulan biasanya beli berapa tin/pack susu anak2...??? selalu bila sembang2 dgn kawan @ sedara mara ttg jumlah susu anak2 ramai yg t'kejut n ada yg x percaya bila aku kata susu utk damya n afiqah sebulan kdg2 mencecah 15 pack (1kg)!!! mmg banyak...aku akui...klu org lain mungkin cuma 5-6 pack paling byk utk 2 org anak...btl x? paling tidak pun x melebihi 10 pack sbb ada sorang kawan tu dia kata sebulan 1 pack je utk sorang anak...

afiqah purata sehari minum 6-7 btl susu...sblm ambik anak2 balik sekolah WAJIB buatkan susu utk dia org, karang balik je...buka baju campak beg kat bilik pastu mmg t'lentang lah kat bawah kipas sambil tgk channel 613!! klu balik tgk susu x buat lagi...uihhhh...mmg marajuk le t'utamanya afiqah...damya pula x byk mana lah paling byk pun 4 botol....yg mmg byk minum susu skrg ni afiqah lah...

nak kata x makan dia org ok je makan spt biasa....tp yg peliknya lps makan pun nak susu jugak....

anak2 ni aku bagi susu DUTCH LADY 456 jer...terus terang ckp mmg x mampu nak beli susu yg gred A (cth:enfagrow,anmum,snow etc) mau botak kepala baba..memandangkan cuma dia seorg yg membanting tulang mencari rezeki utk kami....biasanya harga kat pasaran klu x der offer RM23...di darab dgn 15 = RM 345.tu yg bila ada offer kita org mmg akan beli xtra... cuba bayangkan klu dia org ni minum enfagrow....maunya mencecah RM1K utk susu shj....fuhhhhhh...!!!

ini bukanlah n3 keluhan mama/baba membesarkan anak2 yer....TIDAK SAMA SEKALI!!!! cuma nak share pengalaman dgn parents yg lain...

ada kawan2 yg kata "alaaaa..dah besar dah tu, x yah lah minum susu lagik" owhhhh....tidak! susu ni akan aku bagi kat dia org smpi la dia org besar nnti...sampai dah masuk Universiti pun x blh tinggal susu....cuma masalah skrg nak cari alternatif macamana nak kurangkan kadar pengambilan susu ni....ye lah dr 7 botol klu dapat kurang jd 4 botol pun x per....


~ ada yg kata anak2 mama terlebih "sihat" sbb tu kuat minum susu...btl ke faktor itu yg mempengaruhi??? ~

alhamdulillah skrg afiqah dah free diapers sepenuhnya...walaupun sbnrnya agak t'lambat sbb dah umur 5 tahun baru nak full free diapers..kakak mya dulu umur 4 tahun dah x pakai pempers....

bertambahnya bilangan ahli keluarga bermakna akan bertambahlah perbelanjaan keluarga...jd,mana yg blh dikurangkan akan cuba diusahakan tapi x nak lah smpi menjejaskan anak2....




p/s: zaman skrg kene bijak merancang perbelanjaan keluarga....pilih lah mana yg penting n btl2 diperlukan....




16 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

betul kak..jaja yang takde anak lagi ni..risau tgk harga susu skang ni..berpuluh2 ringgit tapi tak sampai 1kg pun..dan baby plak akan minum banyak kadang2 tak sampai brapa hari dah nak ekna topup susu lagi..kalau sebulan dah berapa..pastu darab lagi brapa orang anak..memang makan belanja byk kan kak...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Anak kakak menyusu guna botol sehingga umur 5 tahun saja. Masuk tadika 6 tahun kakak memang 'paksa' minum dalam cawan - biasanya suruh mereka pilih sendiri cawan yg dia suka - beli baru. Botol sepenuhnya kakak suruh bibik sorok. Waktu ini kakak akan beli satu botol baru (so emergency kalau dia macam tak boleh tahan gunakan - kata pinjam jiran sebelah). Alhamdulillahlah Lia masuk 2-3 bulan boleh juga berhenti. Sekarang nie adik dan kakak masih minum susu hatta yg dah tingkatan 4 tu. Rumah kakak memang guna susu tepung tak ada susu manis.

AnneRaini said... Reply To This Comment

dulu anak sedara sy bile nak putuskan susu botol ni, kami provoke die kate tak malu dah besar minum susu...lama2 die malu sendiri nak hisap botol...hehe

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Lia, Lia kena bertegas dengan anak2, selagi Lia mengalah, selagi itulah usaha Lia utk mengurangkan pngambilan susu tu tak akan berjaya. Itu sahajalah nasihat dari akak yg tak ramai anak ni.. hehehe.

Mamaleesya said... Reply To This Comment

harga susu sekarang mahal bebenor. Sebulan je dah beratus2 kat susu je. Bila la nak turun harga susu asyik naik je

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

Aih.. aku pun tak berjaya lagi is nak bottle free.. tak tau nak buat camner dah..

Tina pulak.. kalau aku suh minum susu dlm cawan.. dia sanggup tk menyusu seharian. Air masak jek berbotol2 dia telan.. dah jadi mcm tu kita pulak yang risau..

skrg ni paling banyak pun sebulan 2 atau 3 pack jek la. Dulu tu mau 5 ke 6 tau..

menyusu dah kurang.. botolnya tu belum lagi "lepas".. aku masih lg usaha.. mungkin amik masa tapi aku pun nak dia buang botol tapi dia tetap minum susu..

sama-samalah kita usaha ye..

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

betul2 kak. selagi diorg nak minum kasik je. kekadang budak tak nak makan. so bila minum susu, kurang2 diorg kenyang jugak

lieyalatif said... Reply To This Comment

bab botol tu takpe lia, jgn pakse stop...nanti dieorg tak mo m inum susu lagi...mcm lieya pun tak pakse mia mija stop botol..as long as dieorg minum susu kan...kalo gune cawan dieorg minum tak banyak.....lagipun kalo botol tu dieorg puas menyonyot kan...so biar jek laaaa....

mia mija berbotol 2 kali sehari...pagi sekali sebelum gi sekolah, pastu malam mase nak tdo......tak le byk sgt.....mia mija minum dumex...

bab susu boleh memggemukkan tu, ade betulnye jugak lia..sebab kandungan gule dlm susu tu kot....cer tukar anmum punye kalo lia nak try kurangkan berat pika ngan mya.....tapi so far lieya rase tak pe kot...nanti dah besar dah lasak sekolah sume susut kot....

adarnadzmie said... Reply To This Comment

sama gak akak tak paksa anak2 stop susu guna botol... anak akak yg 1st tu stop susu darjah 2...tu pun dia berhenti sendiri..sbb mungkin segan nak minum susu kot...hehe.. yg kedua ni pun akak tak nak paksa jugak..biar la dia sendiri yg tak mahu... tapi time minum susu dah pun berkurangan.. klu tak setiap 2 jam dia nak nyonyot susu...skrg ni sebelum pegi sekolah sekali... balik sekolah sebotol... time petang sebotol dan time nak tidor jer...
biarla selagi anak2 suka minum susu botol..insyallah mereka akan stop sendiri...

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Kak, anak2 akak sangat comel..
Bg ina susu ni x patut kita berentikan kak..
Susu elok utk tulang & gigi..
Selagi diorg nak menyusu biarkan..
Bila diorg dah x nak susu nnt kita plak susah hti.. ;)

ieja amieja said... Reply To This Comment

salam lia...
biar lah dorang minum susu tu sampai bial pun dorang nak lia..susu tu slh satu pemakanan jgk..tmbahan kalsium utk tulang ngan gigi dorang..cuma cuba ajar guna cwn je..ank2 akk minum susu semua sampai umur 6 thn..lps tu tukar minum susu dutch lady yg kotak tu jer..yg bongsu arina je msh minum susu tpg..dutch lady 456 jg..satu bulan utk dia sorang je 4 beg..tu pun dia dah start guna cwn, kdg2 guna botol jgk..rasanye dia x ssh kot..ttg diapers plk ank2 akk msk 2 thn je mmg dah free diapers ..alhamdulillah..

juliaakmal said... Reply To This Comment

anak akak yg anis sampai skrg minum susu dlm botol lg..dah darjah 1 tu...dia kata nanti naik darjah 2 baru anis x minum dlm botol.....hihiih...

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Banyak juga dorang menyusu ye? Anak akak Imran 5 tahun hanya minum susu waktu pagi jek, dalam botol jugak. Dan dalam sebulan hanya beli 1 pack. Kakak2 breakfast milo.

kayrul-shah said... Reply To This Comment

kategori byk jugak ye anak akak minum susu. anak kayrul dulu masa dia kecik hingga 2 tahun minum susu enfalac A+ coz bila bagi susu lain dia taknak. mujur la anak sorang lagi boleh la. itu pun sebulan 4 pack. bila harga susu naik mendadak terpaksa cair alternatif susu lain. Tukar susu murah memang dia tolak terus.

So tukar kepada Anmum ok la. Sekarang dia dah 3 1/2 tahun. Susu pun dah kurang minum kekadang sehari 1 botol jer kekadang tak minum langsung. Bila dah ada adik nie, automatik susu pun dia taknak.

Pampers pun sekarang dah tak pakai, sebelum tidur malam mesti suruh dia kencing sebelum tidur. Pagi2 esoknya kena kejutkan awal untuk dia bangun tidur. Kalau lambat kejut, kompem la terkencing atas tilam...hhehe

Papa Mifz said... Reply To This Comment

kos susu kdg2 mmg memeningkan kepalo kan...huhu

tapi xpo la untuk kesejahteraan anak2..;)

Izan Ishak said... Reply To This Comment

selagi anak2 nak minum bagi jelah kak.. tapi part nak kurangkan pengambilan susu tu agak memeningkan kepala juga kan.

izan pun tinggal si kembar je yg minum susu. sehari pun tak byk 2-3 cawan je. ikut mood masing-masing. izan cuma beli 2-3 pek dugro je sebulan.

betul kak.. bila sorang je yg kerja, selagi ada perbelanjaan yg boleh kita kurangkan...kita cubalah yg sebaiknya kan...