October 25, 2010

cerita ubi rebus vs siput gonggong!

selamat pagi isnin.....

Syukur alhamdulillah...sejuk jer cuaca pagi ni & yg plg aku suka jerebu dah hilang....maklum ajelah dah 2 hari ni hujan lebat setiap ptg....

dek kerana hujan ni lah tetiba aku rasa mcm best jer klu ptg2 makan ubi rebus panas + sambal tumis ikan bilis....

benonya ini citer smlm ptg....mmg dah lama b'hajat nak makan ubi rebus ni...tp asyik t'tunda.. k'btlan ari jumaat lps aku pi pasar malam n t'nampak ubi yg masih fresh lagi.....

aku tanya kat pakcik yg jual tu...

"ubi baru cabut ke cik?"

"ha'ah...baru cabut pagi td...."

aku pun ambik la 3 btg..yg sedang2 jer lah....maklum lah utk makan kami 4 beranak jer.....

so,smlm ptg aku baru semppat rebus ni sbb ari sabtu aku pi jemputan kahwin umah sepupu kat batu pahat.....

masa potong2 n kopek ubi tu aku dah rasa lain mcm..."eh...knp yer ubi ni warna kuning??? masuk angin ker?" ubi klu dah masuk angin mmg dah x sedap lah utk di makan.....

tp aku teruskan juga lah...x kan nak buang kot.....m'bazir itu kawan "SYAITANNNNNN" :)

aku pun teruskan misi m'rebus ubi ni.....& spt yg di jangka...sah!! mmg ubi tu warna kuning n agak lama jugalah utk merebusnya...aku belek2 apasal ubi ni x lembut2....haih....klu lah ubi ni keras kejung kene cpt2 la aku tukar menu ptg ni.....

tp alhamdulillah akhirnya ubi tu lembut juga..w'pun x la s'lembut ubi yg putih tue.....

~ hah...gitu lag rupa ubi rebus kaler kuning tu....mlm tu aku sempat tepon mak....dia kata klu ubi kuning gitu biasanya org panggil ubi mentega....( x penah ku dgr...eheheh)~

~ sambal tumis ikan bilis + teh tarik....~

~ x per lah...kuning pun kuning lah kan...yg penting blh di makan n suami n anak2 pun suka.....seronok tgk damya pandai makan ubi rebus cicah sambal......~

nak share sikit kat sini...korang penah makan "siput gonggong" x? aku pun sebenarnya baru 2x makan siput ni...1st time mkn dulu kat kedai makan "Restoran Haji Daud" kat kota tinggi...

mula2 dulu seram gak tgk siput nih...iskh....camana nak makan?? tp en.suami la yg ngajor aku makan2 makanan eksotik nih....

bila dah rasa....owhhh...ok juga lah..sedap...s'akan2 rasa sotong.....

balik dari jemputan kat batu pahat tu aku sempat singgah kat smart n t'nampak siput gonggong ni....laju jer en.suami beli sbb mmg sgt ssh nak jumpa..klu ada pun biasanya siput ni di jual tanpa cengkerangnya.....

harga 1kg RM13...en.suami beli 2kg RM25......

~ ini lah rupa siput gonggong tue...aku masak lemak cili api...maklumlah en.suami org nogori.... :) ~

~Ini rupa siput gonggong sebelum di masak...jenuh juga lah nak membersihkan kekotoran yg melekat kat cengkerangnya tu...en.suami siap guna berus gigi lagik..ehehe....t'ingat pulak citer hamid gurkha berus gigi ikan.....( apa tajuk citer tu aku dah lupa..... :D)


7 cerita dari hati:

mamalieyna said... Reply To This Comment

tengok Ubi kayu teringat kg halaman..alahai..kt kg dedulu mmg suke la makan ubi kayu sbb senang dapat! ^_^..ubi kuning bukan ubi yg dh tua sket ke..hehe..lmbt la empuknya tu ^_^

siput gonggong?..tak pernah makan! cam pelik je nak makan..hehe..sbb tak biasa kan..siput sedut biasa tu sedap aa makan..masak lomak! best!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

memang ada kak jenis ubi kuning ni..dan mmg a bit keras..kalau goreng, tak brapa best la sebab mcm tak nikmat jek makan..kalau ubi putih memang sedap la...

siput gonggong? memang jaja tak makan la...nehi2..nak2 kalau tgk yang idup pastu nak makan plak..mmg tak la..hehhehe

dieya said... Reply To This Comment

wah terer laa mya kecik2 dah pandai makan pedas.

macam menarik je siput gonggong tu. hari tu k lelord tayang ketam. ni k lieya tayang siput pulak. terus rasa balik kg nanti nak pegi umbai makan seafood!

hahaha kelakar laa hubby k lieya berus siput pakai berus gigi. sure bersinar2 kulit siput tu mcm iklan colgate total. hamid gurkha pun tabik ni!

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

btl la iena...klu kat kampung mmg byk ubi kayu ni...blh beli terus dr ladang/kebun....tp kan ubi kuning mmg kurang la sedap lah....dah t'beli nak buat camana....masak jer la....apa nak buat....

ehehe...lia pun mula2 dulu rasa takut2 nak makan siput gonggong nih....lihat rupanya dah 'seram'...:) tp bila dah makan ok jer....

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

mmg x berapa nikmat la jaja makan ubi tu smlm...tp apa nak buat kan...bedal jer lah.... :)

uihhh...rugi tue x makan siput tu jaja...sedap tau.... ;)

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya....

1st time mya makan sambal...b'4 ni sos pun dia x berani nak makan....tgk mama n baba dia makan sedap kot...tu yg dia nak try...lg pun sambal smlm tu mmh x brp pedas.....

alahai....lamanya x p umbai kan....org kata kat duyung pun best.....tp akak biasa pi umbai jer....

ekekeke...mmg lawak lah klu tgk dia cuci siput guna berus gigi tuh..akak lupa plak nak snap gmbr...

Lelord said... Reply To This Comment

uhuhuhuhu menciiiiii nmpak ubi. tp seb bek ubi kuning..aku x suke bangett, kalau putih best

hahahhaha siput gonggong?? x penah dgr siput sedut jek tau. tu pun baru yhn ni jek aku brjaya mkn n paling sedap yg MIL aku buat. dulu2 zaman bercinta eri suke mkn kat kg baru. aku ne reti mende2 camtu