November 13, 2010

Hobi baru saya.... :)

selamat berhari minggu....

rasa mcm bosan plak arini....x tau nak buat apa...syndrom "M" dah mula dtg menjengah...pg td pun b/fast makan roti + kari ayam lbh masak semalam....

hajat di hati nak buat lempeng....tp lempeng dah jd lempang!!!! Ehehehehe...

ermmmm....ada sapa2 kat cni yg suka dgn bunga orkid x?? bunga orkid ni masuk dalam kategori tumbuh2an eksotik tau....w'pun dia x der bau yg harum semerbak tp ttp menarik....

dulu2 masa aku kecik2 aku selalu tgk nenek tanam pokok2 orkid nih...penuh keliling umah...pastu dia akan letak kulit telur kat hujung2 daun orkid yg tajam2 tue.... ( telur yg biasanya arwah atok suka makan utk sarapan pagi...telur yg di masak 1/2 masak pastu hanya di tebuk di bahagian atasnya sjer...) rindunya aku dgn suasana mcm tu.....

tapi masa tu x der lg timbul minat nak ambik tau tentang mcmana cara nak m'jaga or tanam orkid ni....cuma sejak akhir2 ni bila aku balik umah mak kat kampung...jiran2 mak ( termasuk mak aku juga lah...) mula tanam pokok orkid nie.....

wahhh...mmg meriah lah....cantik sgt2....

lg pun mak kata m'jaga pokok orkid x la ssh...cuma jgn biarkan pokok orkid t'kena cahaya matahari yg terlalu panas n jgn siram terlalu byk air......

bunyinya mcm senang je kan...sbb nak tanam orkid ni aku tgk mak cuma letak sedikit sabut kelapa + arang...

so,balik dr kampung last week..aku minta en.suami anta pi nursery utk beli pokok2 orkid ni....utk p'mulaan aku beli 4 pokok anak orkid...

~ 1 pasu RM6... klu nak besar sikit 1 pasu RM 13 ada juga yg mahal sikit....tgk jenis orkid tu juga...x per lah utk p'mulaan aku try beli yg ni jer dulu...klu menjadi blh tambah lagi kan.... ~

tp nak di jadikan cerita...masa tgh sibuk mngangkat barang2 ni..tlh b'laku 1 tragedi yg memilukan...aduhhh...sedih.......

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
*

*

*

*

*

*

*

*

*
*

*

*

*

*

*

*

*
*

*

*

~ en.suami x sengaja tlh t'langgar salah satu pokok orkid ni dan menyebabkan orkid ni patah 'tengkuk' huahuahua....sedih tau....tp x der la nak marah2 kat dia kan...namanya pun x sengaja....apa nak buat...... ~

~ taraaaa...nampak x bunga2 orkid tu dah mula b'kembang...masa aku beli aritu semuanya masih kuncup2 lagi.....gumbira...!!!!! orkid no.2 dari kiri tu yg patah 'tengkuk'...sian kan bunga tinggal 2 kuntum jerk.... Alahai..... pasu pun blm beli lagi sbb arang pun x der........ ~



8 cerita dari hati:

Zaidah said... Reply To This Comment

tak ape...nanti bleh beli lagi orkid..atau mintak asben ganti yang dah patah tu

dieya said... Reply To This Comment

ouch.. tumpang sakit pulak tengok orkid patah tengkuk tu.. tapi takpelah, nanti mesti tumbuh lagi, ntah2 lagi lawa!

dulu my mum and arwah nenek rajin bela orkid. petang2 kerja dieya pegi amik hampas daun teh ka dapur (yg dah guna masa sarapan and minum petang) tabur kat akar orkid, petua arwah nenek utk bagi orkid cantik. then my mum tgk rancangan tanaman kat tv diorg kata akar orkid jgn cover ngan daun teh, nnt takleh bernafas dia cpt mati. so dieya tabur daun teh atas arang je tak bagi kena akar.

anyway time tu mmg suka tengok orkid kat rumah coz cantik2. now my grandma has passed away, my mum pun takde geng nak main bunga.. anak dia just berbakat hantar bunga guna blooming florist delivery je :-p

Lelord said... Reply To This Comment

hheheh yg jatuh tu masuk dlm vase..ko hias sket ngan daun pan boh atas meja

wahida said... Reply To This Comment

saya x minat bercucuk tanam ni...kesian x kat saya? huhuhu....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zai...

he3..mmg minta ganti kak....nak menambah koleksi orkid2 nie... ;)

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

mmg mula cam sakit hati..tp mcm akak kata lah kan...dah namanya x sengaja...jd,x sampai hati plak nak marah2 kat dia... :) n yg bestnya sbb dia promise nak ganti... :D

thanks la bg info ttg hampas teh tu..akak x pernah tahu pulak...yg akak selalu tgk nenek akak selalu siram dgn air beras (air yg dah guna utk cuci beras) bukan kat pokok orkid jer..tp kat semua pokok2 bunga yg dia tanam....

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

orkid yg patah tu x sempat pu nak masuk dalam vase,anak2 dah sibuk selit kat tepi telinga.... ;)

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

ye ker? best tau b'cucuk tanam nie... :)cuba la sikit2....nnti mesti makin byk pokok yg di tanam.... :)