November 11, 2010

Selamat pagi.....

2 hari x update blog...mcm2 peristiwa yg berlaku.....

ada yg buat aku senyum sendiri bila teringat kisah2 tue....

Kisah 1 : ATOK BELANJA MAKAN

ari isnin malam selasa....tetiba dapat call dr adik aku yg no.2 ayah dah on the way dtg ke umah sbb nak ajak kami semua pi makan2 kat jb....terkejut lah juga sbb biasanya ayah akan sms atau call aku dulu klu dia nak dtg....dgn kami anak b'anak yg x ready apa2...
aku tgk jam dah pukul 8.30 mlm...."hish...biar btl ayah ni....? x kan lokman (adik ipar aku) x mengajar esok??" secepat kilat aku siapkan anak2...(x tukar baju pun....) cuma pakaikan afiqah pampers n siapkan tempat tido....risau blk dah lewat nnti anak2 cornfirm nak terus masuk tido....b'peluh2 juga lah...maklum lah buat sendiri...dgn perut dah 'berat'nih...adehhhh.....mengah!!!

pukul 9 mlm kami semua b'tolak ke johor bahru....dalam kete anak2 bising kete pak uda sempit...yg x tahan damya boleh kata kete tu 'KETAT' !! dah ler semua org dok gelakkan dia....mmg riuh rendah la suasana dalam kete tu dgn ragam n celoteh anak2.....nasib baik lah jalan x sesak....

pukul 9.30 mlm kami sampai kat RESTORAN MY FRIEND TOMYAM,Kempas..menu yg di order spt biasa lah.....siakap 3 rasa,kailan ikan masin,kerabu mangga,sotong grg tepung n b'mcm2 air.....aku ada ambik gambar kat hp tp x dapat nak publish kat sini sebabbbbbbbbbbbbbbbbb.....(tunggu next story yerk....huhuhu...sodih..!!)

sessi makan2 tamat pukul 10.30 mlm....alhamdulillah kenyang kami mlm tu...terima kasih yer ayah...lain kali belanja makan lagi...he3...tp jgn la mengejut b'tau..... :)

sampai umah pukul 11 mlm....anak2 x nak tido rupanya....aku ingat balik jer semua 'pengsan'...ada atok n nenek...masing2 mata jd cerah....ada pak uda/mak uda....makin lah meriah....dekat pukul 12.30 mlm juga lah baru mya n fiqa tido...itu pn jenuh la paksa......

Cerita 2 : HANDPHONEKU HILANG!!!!!

pagi selasa....ayah nak balik awal pagi tu...aku sempat la buat sarapan keledek goreng n teh 'o' (keledek lebih buat kuih cek mek molek tue....ehehe..punya lah lama..x habis2..!!) ayah pulak beli nasi lemak 8 bungkus!! (punya lah byk...!!)

lps sarapan masing2 b'kemas nak balik.....k'btlan masa mak tgh siap2 makcik aku yg kat batu pahat anta sms...aku sempat baca jer....sbb mak dah siap2 nak keluar..aku letak la hp tu kat atas sofa... pastu terus anta mak/ayah balik.....

elok jer masuk umah aku pun pi cari hp sbb nak balas sms makcik aku td tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.......hp aku HILANGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!! Ya!! Allah mmg gelabah giler lah masa tue...sbb aku rasa mmg aku ingat lg hp tu aku letak kat sofa....puas aku angkat2 semua sofa tp x der...aku tanya anak2....tp mya n fiqa kata x nampak...adoiiii...x kan ada org panjat pagar umah aku masa aku anta mak/ayah baliktd???? x mungkin......sbb beg duit aku kat sebelah jer dgn hp tu...kenapa x hilang??????

rasa ada batu kata atas kepala nie.....buntu??? mcm2 aku fikir.....rasa mcm sesak nafas pun yer...mcmana aku nak call semua org...dah ler en.suami x der kat umah.....klu jd apa2 pada aku n anak2 mcmana?? m'nangis2 aku......aduhai...mmg btl2 buntu fikiran masa tu...

dah t'fikir nak naik moto jer pi cari public phone...tp mcmana nak bawa 'heroin' 2 org ni dgn perut yg 'besar' gini...

tetiba aku t'ingat kat FB...terus aku on laptop....minta2 la ada adik2 atau sdra mara yg tgh online.....blh la aku minta tlg b'tau kat en.suami.....

masa online FB aku terus terpandang nama seorg sahabat....mula2 rasa berat hati nak minta tlg...segan pun ada...tp dlm keadaan t'desak mcm ni...aku redah jer....aku minta tlg dia miss called no hp aku...sbb aku nak tau ada x org jawab....

sahabat aku kata "ada suara budak la is...." ha???? budak yg curi hp aku kah???

pastu sahabat aku kata hp aku pada mak....mak aku t'bawa balik hp aku!!!!!! Masya'allah.....mcmana lah mak blh t'ambik hp aku nih......tp aku rasa lega lah...sbb s'kurang2nya aku tahu hp aku x hilang atau di curi.....terima kasih buat sahabatku....( klik sini ) klu nak tau sapa sahabatku yg tlh byk membantu ....budimu ku kenang...uhuhuhu......

dan sehingga hari ini hp kesayanganku itu masih berada di kampung......aduhai...sodih bonar!!! nasib la ada hp lama ni....dan k'btlan pula en.suami dapat balik umah sekejap sbb dia ada hal yg perlu di uruskan...dapat lah dia belikan aku sim kad baru utk di guna sementara waktu.......

~ bila nak dapat semula hp aku nih....... ( gambar ehsan mr.google) ~

cerita 3: SCAN 3D....

Ptg selasa... adik aku dtg umah....b'ia ajak aku tido kat umah dia....katanya risau tgk aku n anak2 tinggal sendiri.....w'pun aku sbnrnya ok jer....tp kesian pula bila tgk dia sanggup dtg ke umah s'mata nak jemput aku p umah dia....mcm2 dia pujuk....katanya sanggup anta aku pi scan 3D kat kempas....sbb dia tau aku dah lama nak pi scan tp di sebabkan en.suami yg t'sgtlah busy sejak akhir2 ni...rancangan nak pi scan tu asyik lah t'tunda....

so,x nak mengecewakan hati adik tersayang...aku pun pi lah.....dgn k'izinan en.suami....rasa berat hati juga nak pi scan baby tanpa en.suami di sisi...sbb biasanya dia lah yg plg xcited nak tgk,tp apakan daya...

kami sampai kat Klinik C S Koh pukul 2.30 ptg....sampai sana aku dapat no.16...tp cuma ada 4 org jer yg menunggu.....

tp waktu menunggu tu punya lah lama...aku tgk jam dah dekat 1 jam...tp doktor x panggil2 juga..anak2 dah mula bising...aku tanya kat reception rupanya doktor ada buat small surgery...ptt lah....

dekat pukul 4 ptg baru lah sampai giliran aku....

alhamdulillah...confirm kali ni kami akan dapat bby BOY....muka s'iras afiqah..pipi tembam....rasa sedih juga lah sbb en.suami x dapat tgk semua ni....cuma doktor kata kedudukan bby masih blm masuk kat jalan nak 'keluar' tu...tp kepala dah kat bawah.....

sbnrnya aku dah minta doktor print gambar scan tu...tp x tau lah...dia x dgr agaknya.....bila aku tanya knp x print...dia kata aku x b'tau awal2 tadi....adehhhhh......x der rezeki nak share dgn kawan2 kat cni......x per la..tunggu sampai bby dah selamat lahir nnti aku share gambar dia byk2 kat sini yer..... :)

itu lah antara sebahagian cerita yg aku nak kongsi sepanjang 2 hari aku b'cuti dr update blog.....

~ kenangan gambar afiqah masa umur 2 hari....~

~ damya kat pangkuan nenek tersayang...masa ni pun umur kakak 2 hari....~




9 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

pengalaman mintak tlg kat fb tu jaja pernah buat..jaja tengah online time tu..tetiba ada member ni chat then mintak tlg jaja call suami dia..sebab time tu malam dan umah dia blackout..dengan tengah sarat mengandung lagi..hp plak kena block..mujur la jaja sempat bagitau suami dia..nak dapat suami dia angkat call tu pun bercinta jugak..suami dia tak dengar bunyi hp sebab tengah berniaga kat bazar ramadhan..

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

mmg kelam kabut la masa tue...akak rasa mcm mati akal jer..ntah mcmana tetiba t'pandangkan laptop tehn terus t'fikir nak minta tlg dgn sapa2 yg ada.....

pengalaman yg akak menakutkan juga lah....

p/s: mmg ssh klu x der hp kan......dah mcm ayam berak kapur plak...aduhhhai....

Lelord said... Reply To This Comment

hahahahha mlm td aku chat ngan along...dia kata cm dh lama x chat ngan aku. ekekeke bile aku ckp siang tu aku chat ngan ko dia tya nape? muahhaha kami sesama gelak pasal aku gtau ko soh dia call enpon..kakakahkahkah...

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...


wawawawa....klu ingat mmg aku gelak jer...tp masa berlaku kisah tragis tu aku m'nangis2...ko bayangkan lah hidup tanpa hp...dah ler kene tinggal seminggu...adehhhh..... :D

wahida said... Reply To This Comment

kalau saya pun cuak giler ingat henfon dah hilang...panik...

dieya said... Reply To This Comment

tuh dia... sekali update sampai 3 cerita terus! looks like my dear k lieya punya mood blogging sudah kembali!

i can imagine mesti panik kan bila hp hilang. nasib baik laa kawan k lieya tu online fb. kalau dieya mmg tak online laa chat function tu, so tak dapek den nak nolong. mujurlah tak hilang rupanya hp tu ye.. tapi mati kutu laa kan.. takleh nak main2 sms ke mms ke apa.. hehehe

ala.. naperlaa doktor tu tak dengar time k lieya minta print gambar scan 3D tu.. tumpang keciwa gak ni tak dpt tgk kmdo jr nyer gambo pre-release (mcm movie laa pulak.. hahaha) kena kami semua tunggu sampai dia keluar buat grand appearance nampaknya :-)

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

he3..sebab cerita tu rasa mmg nak share dgn kawan2 kat cni....sajer utk kenang2an... :)

mmg rasa cukup terseksa sbb x der hp tu dieya...rasa 'kosong' jer..plak tu hp lama x leh ambik gmbr...cuma blh call n sms jer...tp at least byk m'bantu juga lah kan....

tu la..akak pun upset sgt la sbb x dapat nak tunjuk kat en.suami gambar kmdo jr tu...doktor tu dah tua...kurang pendengaran agaknyer kot...

tp don't woory dear,akak try buat appointment kat Hospital Pakar Puteri utk buat scan 4D...klu ada rezeki nnti akak share kat cni yer.... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

mmg x blh hidup la tanpa hp...ehehehe....ntl2 rasa k'hilangan...

. de baloon. said... Reply To This Comment

ngek punye kak long ! :)