November 04, 2010

beli apa utk bby baru....?

ri selasa aritu kami ronda2 ke Jusco Tebrau City...sajer bawa anak jalan2 sambil tgk2 klu ada apa2 yg berkenan di hati...maklum lah sekarang JJ kan tgh buat sale sempena Deepavali....tp aku tgk suasananya x la s'meriah masa nak sambut hari raya or CNY....lengang jer....mungkin x ramai kaum india kat Johor ni agaknya......

masa jalan2 tu tetiba en.suami kata "pi la tgk brg2 bby....klu ada yg murah n b'kenan blh beli dulu..."

good idea juga kan...memandangkan due pun bulan 12 nnti....blh la start beli sikit2 apa yg patut....

~baru sampai...serabut jer muka kakak fiqa nie.....rambut x nak ikat.... ~

~ ini masalah damya bila b'jalan kat mana2 mall....dia cukup trauma tgk pantulan cahaya yg kat lantai tu....pada hal dia x penah lah jatuh atau t'gelincir kat mana2 mall pun.....t'paksa la peluk adik tue bila mama sibuk pilih barang......~

~ beli sehelai jer baju ni....ada diskaun RM5 jer....murah kan... ~

~ 2 pasang baju lengan n seluar panjang....cukup lah kot...baju kakak mya n fiqa dulu ada byk sgt2....~

~ 2 pasang baju lengan pendek n seluar panjang......tp x jumpa saiz pun saiz new born...yg ada 3-6 month jer ~

~ yg ni pulak towel,botol,sarung tangan n kaki,alas getah...(fiqa punyer dulu dah b'derai),blanket, tisu basah n alat mandi.... ~

setakat ni rasanya utk yg asas dah cukup pun sbb yg lain2 guna jer yg lama...k'bykkan masih elok lagi w'pun dah di guna utk 4 generasi... :) mana yg blh di guna buat apa beli lagi kan.....x elok m'bazir.. ;)


13 cerita dari hati:

~ayu.oyie.yuna~ said... Reply To This Comment

salam~
wah,nak dpt baby baru..seronoknye..
tahniah ye..;)

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu.oyie.yuna....

salam... terima kasih :D

JaJa'Z said... Reply To This Comment

wiwitttt..shoppingggggg..

Ayu said... Reply To This Comment

salam lia,
wah dah siap2 beli baju baby ya..colour biru, tu dah tahu jantina baby ya..congrats!..dapat juga ya..boy..

lia, kalau nak buat kek gula hangus tu, kalau 2 adunan gunakan loyang 10' ya..lepas blend aduanan pertama tuang dalam bekas yang tertutp then adunan ke2 pun tuang lepas tu tutup dan perap biar lebihkan 3-4 jam, kalau lagi lama lagi bagus..bakar gunakan api kecil ..nanti update akak jadi ketidak ya..

Kniedaz said... Reply To This Comment

wah..dah beli barang baby..saya pun nak kena beli dah..sebab doktor kata kemungkinan baby keluar dlm minggu 34-36 ..huhu

wahida said... Reply To This Comment

wah..seronoknya nak sambut orang baru...semoga selamat semuanya..amin..

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja..

shopping sikit2 jer jaja.... :)

Mamamya said... Reply To This Comment

kak ayu...

terima kasih kak...klu ikt scan mmg doktor kata insya'allah boy...tp selagi blm keluar lg bby ni..lia x berani nk menaruh harapan...tp harap2nya boy la kali ni...dah ada 2 heroin....

ok kak ayu...terima kasih tau bagi tips...lia penah buat kek ni dulu tp method x sama dgn akak ayu punyer...tu yg nak try....

apa2 hal nnti lia b'tau yer...harap2 menjadi lah...amin....

Mamamya said... Reply To This Comment

kniedaz...

lia beli yg asas jer...baju kakak2 dia dulu ada byk lagi....

mesti x sabar kan nak sambut twin..bestnya... :)

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida...

terima kasih...mudah2an semuanya selamat...risau juga ni... :)

dieya said... Reply To This Comment

comel2 nyer baju kmdo jr. nih! baju loreng takde? ;-)

ada ofismate pun baru dpt 2nd baby boy (1st baby dia girl).. dia belasah pakaikan baju si kakak yg flower2 gitu, tak pilih2 langsung.. sudahlah hero jadi mat bunga.. hehehe

cian mya, nampak mcm takut sgt, kenapa yek.. nasib baik ada fiqa temankan..

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

baju loreng kene tunggu besar sikit...;)

iskhh...akak x ler nak bg bby boy ni pakai baju kakak2 dia yg kaler pink or flower2....dah pilih jg yg kaler putih,biru,purple n krim jerk....yg pink2 kaler x keluarkan pun dr stok...

x rela anak i jd mat bunga u....ekekekeke
dah ler bapak komando...xkan anak nak lemah gemalai pulak..... :P

. de baloon. said... Reply To This Comment

hahaha mya2. bangunan nak runtuh mama ! adoi xhabis2 trauma dia. klaka la