November 24, 2010

kakak & adik dah nak sekolah......


x sangka rasanya anak2 bakal jadi murid sekolah tahun depan....mcm2 yg ada dalam fikiran nie....

mcmana agaknya kakak n adik bila kene tinggal nnti?? ok ker atau menangis m'raung2...maklum ajer lah dia org ni mana penah kene tinggal dgn sapa2 kecuali dgn family aku atau en.suami.....risau juga bila memikirkan pelbagai andaian.....

sbnrnya klu ikutkan en.suami dia x berapa confident nak masukkan afiqah sekali sbb adik ni muda lg...ikutkan hujung tahun ni ( 11hb dec) dia baru genap 3 tahun.....

tp aku lbh percayakan adik berbanding kakak...sebabbbbb......

1- adik lbh cepat mesra dgn org yg baru dia kenal berbanding kakak yg sgt pemalu n takut2....

2- adik lbh mudah b'dikari n damya sgt lemah lembut....kat umah pun hari2 kene buli jer dgn adik n kakak x penah melawan...

3-damya sensitif sgt...mudah mengalirkan airmata bila dia rasa takut.....

tapi yg paling aku risaukan ttg afiqah...dia very2 aktif n lasak n kasar bila b'gurau.....takut pulak klu2 dia b'gaduh dgn kawan2 bila kat sekolah nnti.....

aku ingat dia org blh dapat 1 kelas...tp teacher Jay kata adik kene masuk nursery sbb dia baru 4 tahun n kakak masuk Kinder- school....

kakak happy sgt bila dgr setiap hari rabu dia akan belajar berenang....tp mama plak yg risau n bimbang.....

yuran utk damya n afiqah ni m'cecah RM1k...yg kat atas tu 1/2 page jer tuh.....mahal kan nak sekolah anak2 zaman sekarang ni...bayangkan lah yg ada anak ramai...p'utkkan k'jaan bagi cuma RM500 jer.....

mak kata kat kampung klu masuk Tadika KEMAS x lah semahal itu...sebulan yuran pun RM15 jer...siap ada makan lagi..dapat kasut n beg sekolah free.....

sekolah anak2 ni x sediakan makanan & minuman...maksudnya aku kene bawakan bekal setiap hari utk anak2...haih...pening juga..sbb afiqah x suka makan...klu kakak mudah sikit lah....dia suka hot dog,roti + nutella,roti canai..(tp klu bawa ke sekolah maunya kejung roti canai nih...), nampaknya lps ni aku kene jadi mama yg kreatif utk create apa makanan yg sesuai utk anak2.....

hari sabtu ni kene pi sekolah lagi utk ambil uniform n ambil gambar.....x sabar rasanya nak tgk kakak n adik menyarung uniform sekolah...harap2 masa tu mama dah selamat b'salin....nak sgt anta dia org sampai sekolah masa hari pertama nnti....

~ Syukur alhamdulillah.....x sangka anak2 mama & baba dah besar....dah nak sekolah...semoga jd anak2 yg bijak & cemerlang...mama & baba doakan semoga cita2 kakak n adik nak jadi doktor akan jadi kenyataan.....aminnnnnnnnn~

7 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

wahhh bestnya...aku pun mmg x sabo nak masukkan najlaa skolah

JaJa'Z said... Reply To This Comment

takpe la kak..biar je la diaorang mula dr awal lagi dengan alam sekolah ni..belajar campur gaul dengan yg lain2..nanti naik sek senang sket...

Siti Ruhayu Ab Rahman said... Reply To This Comment

salam..

kak..tak sangka, anak2 nak sekolah...
bagus tau kak, nanti mereka lebih displin...

semoga kak dapat hantar mereka kesekolah..insyallah

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord..

try arr registerkan najlaa...mana tau blh dapat kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

tu la jaja...klu ikutkan risau juga sbb fiqa muda lg...tp klu dok umah jer x b'campur pulak dgn org...nnti x matured plak....mcm damya tu takut2 dgn org ramai.....at least klu sekolah dia blh blaja mcm2 kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu...

salam...

harap2nya mcm tu lah ayu...umai dulu lg muda dah masuk sekolah kan.....

akak mmh harap sgt dapat hantar dia org ke sekolah masa 1st day tu.....

kaksu said... Reply To This Comment

salam... seronoknya bila anak2 nak mula sekolah ni... tak kisahlah mahal ke murah asal anak2 suka nak ke sekolah...akak dah lalui semua tu...anak sulung pun dah SPM tahun ni...