November 08, 2010

Kek Gula Hangus


kek ni aku buat utk jiran sebelah umah mak last weekend...aku buat 2 biji kak gula hangus,1 biji rich marble choco cake sheila mambo (nama kek ni mmg camni tau...klu x caya pi tgk kat blog2 sifu masak memasak...hampir semua dah penah try kek nie...) tp sygnya kek marble tu aku x sempat pun nak ambik gambonya...dah kelam kalibut nak balik kampung masa tu.....

kek gula hangus ni glamor sejak akhir2 ni...sebab semua org nak try buat...nak tgk 'lobang' kat kek tu menjadi @ tak....dulu aku penah juga buat kek ni..tp kali ni aku try resepi dr kak ayu yg sgt rajin n terror bab masak memasak or baking m'baking nih...

aku dah janji dgn kak ayu akan buat 1 n3 tentang kek gula hangus ni.....

alhamdulillah kek ni menjadi...ramai yg tanya resepi...(bangga sat ehehehe...thanks a million yer kak ayu..)

sapa2 yg nak try aku letakkan resepi nie yg aku ambil sepenuhnya dr blog kak ayu... kak..lia x menderhaka tau...100% ikut tips kak ayu bagi... :D

KEK GULA HANGUS : Sumber Kak Ayu Singapore.

Ingredients for caramel:-
1 cup sugar-(1 cawan gula)
1 cup hot water-(1 cawan air panas)
2 tbsp butter-(2 sudu besar mentega)
On medium heat, fry sugar in a saucepan. When the sugar has almost melt, add in hot water(be careful @ this part cause it will be popping.) Add in butter and stir till melts. Put to cool ans set aside.-(Gula digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas-kena berhati2 sebab nanti dia meletop letop. Tutup api & cepat masukkan air panas tadi dan masukkan mentega kacau sampai mentega cair. Ketepikan)

Ingredients for cake:-
4 eggs-(4 biji telur)
1 cup condensed milk-(1 cawan susu pekat)
1 cup plain flour-(1 cawan tepung gandum)
2 tsp soda bicarbonate-(2 sudu teh soda bicarbonate)
1 tsp vanilla essence-(1 sudu teh vanilla essence)

Method:-
Using a hand mixer beat eggs till creamy and thick. Add in condensed milk mixed well. In a blender pour eggs and milk mixture. PRESS the on button. Then add in plain flour & soda bicarbonate which has been sifted and Vanilla Essence. PRESS the on button again. Lastly add in the syrup. PRESS the on button again. Leave the mixture in the blender for 3-4 jam(covered) to get a beautiful 'sponge'. After 3-4 hours, pour into a 5" greased tray in order to get a 'higher sponge'(I used 7" inch tray) in oven.Without stirring the mixture(This was what I did), pour the ingredients directly into tray in the oven. Bake for 60 minutes or till cook at 160 degrees Celsius (For my oven I used 145C degrees and bake for 90 minutes) using just the below heat(api bawah). The last 20-30 minutes use both heat(api atas and bawah). Take out from oven and let it cool before cutting. -(Pukul telur sampai kembang & pekat. Masukkan susu pekat and mix lagi. Tuangkan adunan kedalam blender dan tekan ON. Masukkan tepung & soda bicarbonate yang telah diayak tadi dan esen vanila. Tekan On lagi. Last baru masukkan gula hangs tadi. Tekan On lagi. Biarkan adunan dalam blender selama 3-4 jam(tertutup) untuk mendapatkan 'span' yang cantik. Selepas diperap, masukkan adunan kedalam loyang yang telah digris dengan butter(Tanpa menggodak adunan tu). Gunakan loyang 5", kalau nak kek yang tinggi( saya gunakan loyang 7" aje)Tuang adunan terus kedalam loyang dalam oven. Bakar dengan suhu 160C selama 60 minit. (Saya bakar suhu 145c selama 90 minit untuk oven saya) dengan menggunakan api bawah sahaja. Balance 20-30 terakhir, pakai api atas dan bawah. Keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum potong.)


~ maaf yer kualiti gambar kurang memuaskan....maklumlah ambik guna hp jer kat umah mak~


13 cerita dari hati:

eqbalzack said... Reply To This Comment

sedapnyerr...
mak abg eq mmg suka buat kuih ni...buat minum petang...

dieya said... Reply To This Comment

wahhh.. sedap betul nampak kek gula hangus ni! my mum panggil kek sarang semut, sama kot?

paling suka makan kek ni dgn aiskrim vanilla, yummy~!!!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

ni la kek pebret jaja..sama la macam dia..jaja panggil kek sarang semut..hehhe kalau dapat kek ni..jaja suka gentel2 dulu baru makan..hehhe apa punya bad habit kan..? :p

Lelord said... Reply To This Comment

wahhh best2...aku nak buat takut x jadi ekekeke bukan gula hangus kang jd gula hangittt

mamalieyna said... Reply To This Comment

wow...menarikssss! bestnye ada resepi..huh..bila la masanya eina nak mencuba ni...asyik2 la bertangguh! ni nmpk lazat je, nak try la weekend ni..Insyaallah...^_^

~ayu.oyie.yuna~ said... Reply To This Comment

salam~
wah,pandainye wat kek gula hangus..kek ni agak susah juga kan?nak tau jadi ke x tgk lubang2 dia..hehe..;)

win@momyShaneQeisha said... Reply To This Comment

sedapnya,terrornya buat.

Mamamya said... Reply To This Comment

abg eQ...

btl2...kuih ni mmg sgt sesuai klu di hidangkan waktu minum ptg + teh 'o' kurang manis.....

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

kek ni mmg ada b'mcm2 nama...ada juga yg panggil kek sarang lebah ler....tp yg penting rasanya mmg sedap bangettt...eheheh....

tp x penah plak akak makan dgn aiskrim vanilla...blh try nih... :)

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

la yer ker? nnti klu jaja dtg umah akak....confirm akak masukkan kek ni dalam list utama utk menu makan2 yer....meh ler dtg jb.... :)

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

senang jer buatnya ni la...try ler..klu cheesecake ko blh buat....kek gula hangus ni pejam mata jer....confirm jadik.... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

iena..

try la...mesti arif suka...senang jer...bahan2nya pun x susah.... ;)

Mamamya said... Reply To This Comment

win..

x la terror sgt.... :)