November 24, 2010

tertunailah hajat di hati......


alhamdulillah....setelah sekian lama misi mencari 'dim sum' ni akhirnya selamat sampai ke penghujungnya..... terima kasig x terhingga buat en.suami yg b'susah payah bertanya pada kawan2 n surf kat internet mencari kat mana blh dapat dim sum HALAL kat area Johor Bahru ni....

w'pun x dapat yg fresh...dapat yg frozen pun x per lah kan...at least dapat juga makan....x la kempunan ( ada sapa2 yg x tau makna 'kempunan' ker..???) kata org tue.....

sbnrnya ada citer disebalik misi mencari dim sum ni....citer kelakar+ sedih..uhuhuhu.....

klu ikutkan kami ada plan nak ke melaka 19hb-21hb yg lps.....sbb MIL nak tgk adik ipar yg baru pindah umah...

kebetulan pula cu manis ada b'tau dia penah makan dim sum kat Restoran Sour Garden, Mahkota Parade...masa tu hati mmg dah b'bunga2 lah...akhirnya dapat gak makan dim sum ni.....

last minute wife adik ipar (kira my biras) lah..ada hal yg x dapat di elakkan & adik iapar pun kene keje weekend tu....so,kami semua x jadi nak ke melaka...sedihhhhh...tp buat2 cool je la kan..x kan nak meraung plak.....

balik dr kampung slps b'cuti panjang....sambil basuh baju yg byk tu aku try la pujuk2 en.suami utk pi melaka weekend ni.....

tp jawapan dr en.suami buat aku tetiba jadi emosional..... uhuhuuhhu....biasalah kan....emosi ibu2 mengandung ni sensitif t'lebih.....aku try nak tahan2 air mata...tp errkkkkkk...x blh plak...makin laju n laju n laju....huaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................x blh tahan...sedih giler...x tahu lah kenapa....??? mungkin sbb dah lama sgt dok t'ingin nak makan dim sum tu kot.....aku pun x tahu...

bila tgk aku dah mula nangis2 camtu..en.suami pun apalagi...'gelabah puyuh' lah dia....dok pujuk2 aku....alahai...tambah lah pilu di dada n rasa b'salah pun yer juga.....

aku memahami kesibukkan dia akhir2 ni...memandangkan student2 dia akan habis kursus lagi beberapa minggu nie...so,kerja mmg bagaikan gunung kinabalu tingginya......

tp tu lah...x tahu knp aku jd sedih plak..... (buat malu sungguh.....!!!)

aku tgk en.suami sibuk call kawan2 dia n cuba surf kat internet.....tetiba dia kata "mama cptlah siap...jom kita pi Giant, Pelentong..vincent (kawan en.suami) kata dia penah beli yg frozen kat sana,klu x jumpa kita pi Hotel Blue Wave....."

so,kami anak b'anak ni pun terus b'siap2.....nak baca kisah kat Giant Pelentong ni KLIK sini yer....

at last kami dapat cari kat Tesco Tebrau.....en.suami lah yg paling gembira...dia plak yg xcited....ehehe....alhamdulillah..dapat juga kan akhirnya.....

~ inilah dim sum yg di cari2....aku beli 2 jenis...yg kaler kuning tu RM7.90 n yg kaler merah tu aku lupa plak brp harganya tp lbh murah dr yg kuning tu......en.suami siap ckp "hah...lps ni klu mama t'ingin nak makan lg blh borong byk2 kat cni....." ( hishhh...perli lah tue...) ~

~ inilah rupa dim sum yg kat dalam kotak merah tu...ada 15 biji,setiap 3biji berbeza perisa (udang,ketam,ayam,cendawan n sayur) aku rasa yg ni lbh sedap b'banding yg kat kotak kuning... klu kat restoran dia org steam guna pengukus yg buluh tu....aku x dak.... guna je lah steamer plastik nih....masak juga kan.... :D ~

~ arrr...gini ler rupanya klu dah siap di masak.......sedapppp makan panas2....anak2 pun b'rebut2 makan...nasib baik mmg beli lebih....~

~ yang ni hasil dr kotak kuning tue....isinya lebih kenyal dr yg kotak merah...dim sum yg ni di sertakan sekali dgn chicken soup...tp aku x blh nak hirup lansung supnya...baunya mcm kita rebus kulit ayam s'mata2....erkkkkk....not my taste lah...so,aku makan dim sumnya jer.....lain kali x nak beli yg ni lagik....~

~ hahhhhh...yg ni bukan dim sum yer kawan2....yg ni pun dah lama t'ingin nak makan...tp asyik postpone jer sbb batuk kan.....kali ni batuk dah ok..so,cpt2 la rembat.... :) ~



7 cerita dari hati:

dieya said... Reply To This Comment

wahhh dapat juga k lieya makan dim sum!!! banyak pulak tu, sure puas hati. nasib baik tak bawa 3 tan angkut bawak balik semua dim sum kat tesco tebrau tu ;-D

hahaha sure ur hubby panik habis bila k lieya tiba2 emo ek.. nasib baik jumpa gak dim sum, terubat kesedihan kan. i'm so happy u finally got your wish!

p.s.: eh dim sum tu jenama sri kulai? made in johor laa yek?

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

akhirnya....berakhirnya satu penantian yg panjang...w'pun x dapat makan yg fresh...tp ok lah kan..dapat juga makan dim sum tu....nnti klu lps b'salin ada masa blh pi jln2 kat kl..masa tue blh lah ajak dieya join sekali kan.... :)

p/s: a'ah made johor...tp rasanya kurang memuaskan lah..... :(

wahida said... Reply To This Comment

alhamdulillah, tercapai gak hajat...dah lama x rasa dim sum...

Mamamya said... Reply To This Comment

Wahida....

akhirnya kan....setelah ada 'drama sebabak!!!' he3!!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

alhamdulillah...kompem tak meleleh baby nanti..sebab mamanya dah bedak dimsum sampai 2 kotak..hehhehe..alih2 jaja plak mcm teringin nak rasa dim sum tu..kena selongkar giant ni...

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

alhamdulillah....dapat juga akhirnya...bukan 2 kotak jaja..akak beli 3 kotak!!! uhuhuhuhuh....tamak nih....ekekeke....

akak cari kat giant x jumpa...dapat kat tesco....

Lelord said... Reply To This Comment

huhuhuhu akhirnyaaaa