April 19, 2011

Goolgle Ingin Memadam Pengguna Blogger Yang Tidak Menggunakan Akaun Google

tgh pening2 lalat ni.....gara baca n3 di SINI dan di SINI

meh senang aku terus bagi korang terus baca kat sini.....

Mungkin semua sedia maklum yang mana Blogger merupakan antara perkhidmatan pertama yang dibeli oleh Google, dan sehingga kini ianya masih membolehkan para pengguna log masuk menggunakan akaun Blogger lama. Namun, ianya tidak lama lagi, memandangkan kini Google telah pun mengumumkan penghentian sokongan untuk akaun Blogger lama.

Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma, Blogger, kini Google mengumumkan yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksanakan pada 25 Jun kelak, memberikan para pengguna yang masih belum beralih ke akaun Google sedikit masa untuk beralih.

Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun tersebut. Para pengguna yang belum memindahkan akaun mereka ke akaun Google, boleh melakukannya dengan mudah di halaman pertukaran khas di Blogger.

Nampaknya kini Google memberikan penekanan yang serius untuk mendaftar masuk ke perkhidmatan mereka menggunakan akaun Google. Sebelum ini, YouTube juga telah mengeluarkan amaran yang lebih kurang serupa, meminta para pengguna YouTube untuk menggunakan akaun Google berbanding akaun YouTube seperti sebelumnya.

sumber: http://amanz.my


selama ni mmg aku login blog guna akaun yahoo.com x penah buat pun akaun gmail.com nih....pagi2 dah tgk tutorial kat blog zana pun masih x pandai2 lagi nak tukar....adoihai....x pasal2 blog kene delete nnti...mmg parah nih!!!

sat lg nak try lagi lah...nak uruskan anak2 ke sekolah dulu....


17 cerita dari hati:

mamalieyna said... Reply To This Comment

hoho..itu la eina mlm td kekunun nk berBW sekali dok buat menda ni, terus tak jd berBW..pening jugak...sbb sampai separuh jln jer, aduhai..camno ni.. =P

Sis-Lin said... Reply To This Comment

mama...jgn pening2...sebenarnya jgn tukar dulu acc blog tu...tapi bt dulu acc email gmail...mcm kita bt email yahoo tu...
bila dah ada acc email gmail..pastu terus try log in blog guna gmail dn passwrd gmail tu....:)
pastu bru setting kat blog..

selamat mencuba..

ZanaNordin said... Reply To This Comment

kak, sumer step dah buat ker kak...?

1) create account gmail
2) login blog akak guna email yahoo akak mcm biasa. Then pergi kat dashboard - Settings - permission - then kat situ ada kotak add author kan...so, akak click kotak add author tu...masukkan alamat email gmail akak yg akak dah create tadi pastu tekan kotak invite.

3) Then, logout dari blog. Pergi ke account gmail akak. Check inbox, akan ada email untuk request jadi author. So, akak click link yang dia bagi tu. Bila akak click, dia akan terus ke dashboard blog akak. bila dah sampai step sini, kiranya gmail akak dah di beri permission untuk jadi author. Tp belum boleh update guna account gmail tu.

4) So, logout balik. Sign in guna yahoo account akak. Pergi ke Setting - Permission. Then kat situ akak nampak kan Nick Name and email gmail akak. Sebelah alamat gmail akak tu ada tulisan kecik grant admin previlege kan...so, click ker perkataan grant admin previlege tu. So now, akak dah boleh update blog guna account gmail coz' gmail account tu dah ada permission utk jadi author utk blog akak.

JANGAN LUPA UNTUK REMOVE YAHOO EMAIL AKAK DARI SENARAI AUTHOR TU YERK. TAKUT BLOGGER STILL DAPAT DETECT ACCOUNT YAHOO AKAK TU.

selamat mencuba kak
if tak sure lagi....boleh tanya zana k

ZanaNordin said... Reply To This Comment

fuh...berjela2 comment aku kak.

Ingat, create dulu gmail account tu before buat apa2 k kak

dieya said... Reply To This Comment

k lieya,
i think u r not affected laa.. dieya dah baca the original version in english kata..

"This message only applies to a tiny fraction of users who haven’t logged in to Blogger since 2007. If you’ve logged in to Blogger at least one time since 2007, you won’t be affected and can disregard this message."

"So if you have a Blogger account and haven’t logged in since 2007, you will lose access to the account and associated content permanently unless you update to the Google Account system before June 25th."

maknanya msg tu hanya utk org yg dah lama tak log on to blogger sejak 2007. memandangkan k lieya hari2 pun log on, takde masalah laa. u r not affected :-)
so jgn risau k!

cik dah ganu kiter said... Reply To This Comment

risau jgk kan...kang x psl2 hlg segala2..takkan nak create yg baru

utk zananordin...cik dah nak try buat jgkla...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

huhu..awe pun dok risau gak ni

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

rileks2 kak. buat slow2. huhuu

wifenavy said... Reply To This Comment

la la la.. mmg guna akaun gmail.. tiada persoalan.. jgn jeles;b

mamamya : ooo.. ye ke!! Hubby nye Kumpulan JUGRA ke KAMPAR ke MUAR?

KAYABUDI sekarang dia panggil Wife Enrichment Course sebab melibatkan International CP's Wife

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

hadoii lah...mmg pening juga disebabkan isu ni...tp alhamdulillah dah register acc gmail cuma blm tukar je lagi.....

Mamamya said... Reply To This Comment

sis lin...

hehehehe...terima kasih kak,lia dah buat acc gmail..tp blm tukar je lagi...standby dulu.... ;D

Mamamya said... Reply To This Comment

zana...

aduhai syg zana....!! terima kasih lah dik bg tutorial kat akak yg mmg cetek ilmu IT nih.....alhamdulillah akat dah jumpa 'grant admin privileges' tu stelah beberapa kali log out...log in sana sini...heheheheh

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

btl ke ni dieya...??? klu betul mmg syukur alhamdulillah...x yah lah nak tukar sana sini...tp akak dah create pun acc gmail...in case kene tukar dah get ready dgn acc tu....

Mamamya said... Reply To This Comment

cik dah...

tu la kan...apa2 hal kita prepare lah create acc gmail tu....:)

x kuasa lah nak buat yg baru...syg dgn yg ada skrg nih....

Mamamya said... Reply To This Comment

awe...

awe dah buat ke account gmail?? kita standby je lah dik....

Mamamya said... Reply To This Comment

asfa...

hehehehe...alhamdulillah dah settle dik...cuma blm tukar je lagik...takut tu klu blog kene delete....menangis x berlagu lah jawabnya....

Mamamya said... Reply To This Comment

wifenavy...

huhuhuhu...xper2 masalah dah settle ni....gumbira!!!

owhh...en.suami dulu kumpulan KAMPAR...

wahhh....dah tukar nama yer..mmg best lah minggu kaya budi tu..dapat belajar mcm2 ilmu....dapat kenal ramai kawan...:)cuma yg x bestnya terpaksa tinggal anak lama2...hehehe..maklumlah xpenah pisah lama dgn anak2...:D sedih sikitlah...