June 02, 2011

Blueberry Cheese cake

1st time buat cheese cake sendirik.....fuhhh...lega bila ramai yg kata sodapppp...^___^ sempena anibeseri yg ke-9 kan...gigih lah m'baking sendiri cheese cake nih...kebetulan stok blueberry filling ada lagi lbh aku buat cheese tart aritu...(rasanya blm penah share citer aku buat cheese tart nih...lupa lak..citer dah basi lah...x yah citer lah ek....)
dan yg lebih menggembirakan hatiku ini en.suami makan byk...w'pun mula2 mcm malu2 kucing jer nak makan...udahnya b'slice2 jugak habis....^___^

cheese yg aku guna ni pun jenis yg murah jer....brand Tantura...klu kat sini harga sebiji RM7 kat tempat lain x tahu lah....aku rasa klu guna brand Philadelphia mesti lagi mantopss kan.....x per lah next time kita try guna yg mahal pulak ea......ini pun projek membaking tanpa dirancang....

~ aku beli yg ni sbb nak buat cheese tart....x der plan nak buat cheese cake pun..~

resepi aku copy dari blogger masakan tersohor...sapa lagik klu bukan dia kan...

masa aku berkunjung ke rumahnya dulu x berkesempatan pun nak merasa air tangan dia buat cheese cake nih...masa tu aku sibuk ngan anak2 + malu2 benonya nak makan2...maklum lah mcm x sangka dapat bersua muka dgn blogger masakan tersohor ni.....udahnya menyesal x sudah.....

xper lah...x dapat makan cheese cake yg di buat oleh tuan punya resepi kita merasa cheese cake dari resepi yg sama juga....cuma yg aku buat ni x lah semolek yg dia buat kan.......tp rasanya mmg sedap...kat esbok tu dah tinggal 2 slice jerk....

~ yummy!!!!...x sesuai utk org yg nak diet2.... ^_____^ ~

BLUBERRY CHEESE CAKE


BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g cream cheese
50 g gula halus
200 g "whipping cream"
5 kuning telur
120 g tepung gandum
1 camca teh esen vanilla
5 putih telur
100 g gula halus
Secubit cream of tartar (boleh ganti dengan 1 camca teh lemon jus)
1/2 cawan "blueberry segar"

BAHAN HIASAN :-)
200 g blueberry filling (pilih yang ada biji2 blueberry dalam dia)
40 ml air panas
1 camca teh gelatin "halal"

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 150C, lenser tin spring form berukuran 9 inci dengan mentega, balut keliling bahagian bawah luar tin dengan aluminium foil (macam dalam gambar). Ketepikan.
  2. Putar cream cheese bersama gula hingg lembut. Masukkan whipping cream dan putar lagi hingga adunan licin dan tidak berbintil2. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati. Perlahankan speed, masukkan tepung gandum dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
  3. Dalam mangkuk yang bersih dan kering. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus (100g) dan cream of tartar atau jus lemon, terus memutar hingga adunan kental, tetapi tidak kejung (seperti dalam gambar..bila ditegakkan, puncak dia bengkok).
  4. Gaul putih telur tadi ke dalam adunan cheese dengan kaedah kaup balik, hingga rata. Masukkan blueberry segar, gaul, tuang dalam tin dan bakar dengan kaedah "water bath" selama 90 minit. Biar kek sejuk dalam oven dengan cara merenggangkan pintu oven.
  5. Simpan kek dalam peti sejuk 4-5 jam sebelum dikeluarkan dari tin. Hias dengan "hiasan" blueberry di atas kek dan selebihnya gunakan kreativiti anda. Simpan dalam peti sejuk.
  6. UNTUK HIASAN :- Satukan gelatin dengan air panas, kacau rata hingga gelatin larut, satukan dengan blueberry filling, kacau rata dan boleh digunakan untuk menghias atas kek keju tadi...




21 cerita dari hati:

atie @ ejay said... Reply To This Comment

kaaaaaaaaak nape tayang kek nih???
ooo sempena enibeseri yea? atie punya enibeseri semalam.. tp takdan nak wat kek duk kampung nih.. nati nak wat jgk...

hepy enibeseri:)

AnneRaini said... Reply To This Comment

sy nak marah kat mamamya ni..kenapa letak gambar yg menggiurkan ni?teruji tau!.. (psst ade lagi tak? nak sikit..hehe)

wahida said... Reply To This Comment

perghhh...mabeles, meletop, terangkat!!

aku dah terliur dah ni, apa kata ko buat utk aku bila kita jumpa satu hari nnt? hehe...

MISS QASEH SAIFUDIN said... Reply To This Comment

erk!..ni yg teringin ni..hadoi!...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

wow!!!! sedapnye kak..dah macam secret recipe dah ni :)

Lelord said... Reply To This Comment

Hehehehehheee kalau aku rajin baru buat

Kakzakie said... Reply To This Comment

Sedapnya Lia.... bilalah kakak nak rajin macam Lia nie....

juliaakmal said... Reply To This Comment

sedapnya....bolehlah orde nanti....heheheh...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

ala..........

singgah sini terus scroll cepat2.. hati parahnya..
memang buatkan ayu terliur.. lagilah b.berry tu meleleq di kelilingnya..

gua pitam....

dan...........apa kata sabtu nie pi umah DIA... ada makan2 lagi..

dan...banyaknya aku nak kata... hahahah

dan......... HAPPY BELATED ANIVESARRY

Mamamya said... Reply To This Comment

atie...

happy anniversaru atie....:)

buat atie jgn x buat...atie mesti lahi terror buat kek kan...:)

Mamamya said... Reply To This Comment

anne...

heheeeee...ada lagi sikit je dalam esbok....meh la tlg habiskan...^____^

Mamamya said... Reply To This Comment

wahida....

aku tunggu ko dtg jb baru aku buatkan special utk ko..... :D klu aku p KL payah nak bawa kek nih...

Mamamya said... Reply To This Comment

qaseh...

alahai...klu dekat blh hulur2 sikit...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

awe....


alahai...jauh panggang dgn SR awe....SR pnya lagik mantap...:D

halila Ibrahim said... Reply To This Comment

oiiii sedapnya ... bila la saya nak pandai buat... buat asyik tak jadi je.....

sedap la nampak.. nak kena try buat lagi ni...

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

aku tunggu ko pnya 'rajin' datang...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

percubaan pertama ni kak....x sangka menjadi..:D

x der lah rajin sgt kak...kebetulannya semua bahan2 nak buat mmg dah ada.....jadi saje lah nak test bakat membaking cheese cake ni...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak juli...

alahai...jgn lah order kak...lia baru 1st time je buat utk makan2 sendiri...

Mamamya said... Reply To This Comment

ayu...

huhuhuhuuuuu.....dulu masa pi umah cik mat x sempat nak merasa...malu lah konon...:D

owhhh...ada gathering lagi ke ari sabtu ni??? x dapat nak join lah ayu...ada aktiviti dgn adik2....insya'allah lain kali kot....

terima kasih ayu...

Mamamya said... Reply To This Comment

fazz...

practice makes perfect fazz.....cuba lagi tau!!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

mujur la jaja bukan penggemar cheese cake..kalau tak, meleleh tak ingat dah air liur ni...