May 27, 2010

hari ni mak keluar wad.....

~ HOSPITAL SULTANAH AMNIANAH JOHOR BAHRU~

selamat pagi..... alhamdulillah...tenang jer cuaca pagi ni....

aku baru lps telefon mak...katanya arini mak dah blh blk..tp ari isnin kene ke hospital semula...doktor bagi peluang mak berehat kat umah sbb esok hari cuti umum...sempena hari wesak...

ari selasa (25/5) t'hari mak di pindahkan dari Hospital Kota Tinggi...sbb kes mak urgent & kritikal... doktor Pakar nak mak dirawat segera.....buat masa sekarang mak di tempatkan di Wad Perubatan Perempuan Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru....

masa mak di rawat kat Hospital Kota Tinggi,doktor beritahu paru2 mak b'air...tp sbnrnya dua2 buah pinggang mak dah x blh berfungsi....dah rosak teruk... itu yang menyebabkan air dalam badan mak penuh & menyebabkan paru2nya berair dan mengakibatkan mak jadi sesak nafas....

aku sbnrnya rasa agak terkilan sbb hampir setiap tahun mak masuk wad...tp kenapa x der doktor yg beritahu mak ada masalah buah pinggang??? bila keadaan dah teruk n buah pinggangnya gagal berfungsi baru lah kami di beritahu.....selama ni bila mak di masukkan ke wad hanya krn masalah diabetis..sedangkan setiap kali masuk wad b'botol2 picagari darah mak di ambil.....x kan doktor x blh kesan ttg kerosakkan buah pinggang mak.....

w'pun aku akui rasa terkilan tu tp aku x blh utk terus menyalahkan ketentuan dariNya...pada aku semua ini adalah takdir utk kami sekeluarga....dan yang penting sekarang membantu mak utk kembali sihat...bagi mak kata2 semangat supaya dia jangan sentiasa meratapi nasib dirinya....

smlm aku dah buatkan appoinment utk mak buat plate kat tgn...sbb slps ni mak akan menjalani rawatan hemodalisis 3 kali seminggu...insya'allah klu x der apa2 masalah 3hb jun ni mak akan dapat buat plate kat tangannya....

doktor bagi 2 pilihan...samada nak buat plate kat tangan dgn kos RM800 atau nak buat 1 tebukan di bahagian perut tp x perlu apa2 bayaran.... klu mak buat plate kat tangan dia cuma perlu buat hemodalisis 3 kali seminggu dgn kos setiap kali rawatan RM200,bermakna seminggu RM600 manakala 1 lagi choice...tebuk di bahagian perut,tiada apa2 bayaran sbb mak blh cuci sendiri kt umah 4 kali sehari... pagi...t'hari..ptg & malam.. setiap hari & x blh tinggal w'pun apa pun keadaannya... x kira lah raya ker...atau klu di murahkan rezeki mak menunaikan fardu haji ker....kene cuci sentiasa....

so,setelah meminta nasihat dr doktor...kami semua sepakat buat plate kat tangan mak...rasanya lbh selamat dah memudahkan pergerakan mak....soalan pertama yg keluar dari mulut mak masa doktor terangkan ttg kebaikkan dah keburukan buat plate or tebuk di bahagian perut....

"mak x nak sshkan anak2 utk keluarkan modal...tp klu mak tebuk kat perut mcmana mak dukung & jaga cucu2 mak..nak jaga anak2 & menantu mak?" sedih sgt bila mak ckp mcm tu....tp aku x nak airmata ni tumpah kat depan mak....

klu la mak tahu...aku sanggup bagi buah pinggang ni utk mak klu smlm doktor kata blh buat pemindahan buah pinggang....masalahnya skrg doktor x suggest utk buat semua tu.....org kata duit blh di cari....tp mak cuma ada 1 jer kat dunia ni....klu nak di hitung segala susah payah mak membesarkan aku dan 4 lagi adik2 yg lain...pengorbanan yg anak2 mak buat ni baru sebesar kuman rasanya.....

~ anak2 & menantu mak... ~

dari kiri (belakang): lokman (menantu),mohd.ismafazrul akmal,sheikh ali (menantu),norhasma (menantu) dan mohd.ismazuwairi.

dari kiri (depan): norliza (menantu), ismaliana,ismazarith zulaika dan ismasasafiza.



7 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

uwaaaaa sedih....
aku doakan mak ko cepat sembuh Is

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

tq la..doakan aku tabah menghadapi dugaan dariNya...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said... Reply To This Comment

smg tabah & kuat menghadapinya.. be patient &
be strong..take care!!!

dieya said... Reply To This Comment

semoga emak lieya cepat sembuh. banyakkan bersabar dan berdoa. be strong for your family. take care dear!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

kak lieya: semoga tabah dlm mengharungi dugaan ni..insyallah, jaja doakan semoga mak kak lieya cepat sembuh..

kaksu said... Reply To This Comment

salam lieya....sabor yer dikkk...mudah2an mak nya cepat sembuh insyaallah..

Mamamya said... Reply To This Comment

terima kasih pada semua yg memberi kata2 semangat & doa....alhamdulillah mak dah beransur sihat skrg...