May 06, 2011

beginilah akhirnya.....

ini lah gara2 nak ke sekolah w'pun badan tu blm sihat sepenuhnya...mama & baba mmg berat hati nak bagi dia pi sekolah sbb takut dia lasak sgt....

semalam pukul 11 pagi...aku call teacher Jay (pengetua sekolah) tanya mcamana keadaan afiqah...T.jay kata dia aktif main dgn kawan2...x blh nak di larang nnti dia merajuk....sepatutnya pagi semalam mmg dia ada PT (physical trainning)...bila teacher x bagi b'lari dia merajuk...b'sungguh2 dia kata "adik dah sihat...adik dah x sakit...." yang paling x sangka tu...masa teacher buat pertandingan lumba lari...dia yg dapat no.1 haihhhhhh....adik, sabar je lah.....sememangnya dia sgt2 aktif n x blh duduk diam....

tp balik je umah...terus dia baring n minta susu....bagi je susu sebotol terus dia t'lelap....cepat2 aku kejutkan dia n bagi oksigen....lps tu terus aktif balik....cuma sejak sakit dia mmg kerap menangis...x blh di usik sikit...asyik meleleh jer air mata.....jadi sensitif pulak....mungkin sbb badan pun x sihat lagi.....

skrg dia x nak masuk oksigen guna nebulizer...dia nak guna aerochamber jer sbb dia seronok mama mengira nafas dia....setiap kali ubat dr inhaler di pam...mama kene kira nafas dia sebanyak 8-10 kali....bagi dia btl2 rasa selesa utk b'nafas....

mudah2an hari ni afiqah akan bertambah sihat......


14 cerita dari hati:

mamaarifakeemaisy said... Reply To This Comment

alaaa afiqah tak sihat ke?...tp semangat tetap teguh tu...~ syabas.. ^_^

harap cepat baik ye...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

dia aktif baik untuk jantung...tapi takot dia semput je..takpe cube ubat kampung

Kakzakie Purvit said... Reply To This Comment

Dia sebenarnya suka berkawan dan aktif. Tengoklah boleh dapat no. satu lagi masa berlari walau montel...

dieya said... Reply To This Comment

dalam pada tak sihat pun still lari dapat no. 1! terer laa fiqa! kalau sihat sure lagi laju mcm kapal terbang ni.. habis semorg tinggal belakang :-D

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

kesian afiqah, semoga ibu & baba tabah melayani afiqah, smoga afiqah cpat sembuh..

Unknown said... Reply To This Comment

Huh.. Anak askar la kata kan.. Komando lak tu (ye ker?!!)

Unknown said... Reply To This Comment

Huh.. Anak askar la kata kan.. Komando lak tu (ye ker?!!)

Unknown said... Reply To This Comment

iena...

terima kasih iena...budak lasak mmg ginilah jadinya..alhamdulillah asthma dah kurang cuma batuk x baik lg...

Unknown said... Reply To This Comment

awe...

tu lah awe...aktif dia kene di kawal...x blh hyper sgt

Unknown said... Reply To This Comment

kak zakie...

tu la kak...mmg x sangka dia blh lari laju...tp balik2 umah terus 'pengsan' kejap....

Unknown said... Reply To This Comment

dieya...

budak klu aktif cenggitu lah jadinya.....dia mmg suka PT lbh2 lagi lumba lari....mmg habis semua di tinggal kat blkg....

Unknown said... Reply To This Comment

kak yus...

terima kasih kak...mudah2an dia cpt sihat.

Unknown said... Reply To This Comment

WN..

hehehe...betul lah tu....anak kmdo la katakan...

emarieys said... Reply To This Comment

siannya..kepenatan tue,,,