May 27, 2011

Pancake Durian

lambat bersiaran hari ni...agak kelam kalibut sikit arini...klu ari jumaat ni rasa singkat je masa,,.

arini juga bermulanya cuti sekolah anak2...kemain suka la kakak n adik...h/work pun blh tahan byk jugak tuh....tp aku suka sbb adalah keje n aktiviti utk dia org kan...klu idak main je la anak2 ni....

cuti sekolah ni anak2 kene pi ngaji kat umah teacher dia...nasib lah umah dia dekat je...kira selang dua baris lah dgn umah aku.....ari rabu aritu dah test pi nganto....nampak dekat tp mengah juga lah bila pi jalan kaki sambil dukung firas....exercise utk mama...^_________^

ok lah b'balik pd tajuk n3 ni kan..."pancake durian"....

pancake ni aku dah try buat 2-3 minggu lps (huhuuuu...aku dah lupa bila... ) klu ikutkan resepi ni aku dah simpan sejak dari tahun lps lagik..( giler lama kan....dok peram jer dalam folder) dan kebetulan masa aku buat ni ada 2 pack durian yg en.suami beli kat kipmart....durian tu x der sapa sudi makan sbb isinya mengkal....ntah mcmana en.suami pilih masa tu...t'kene plak durian isi mengkal...

nak dibuat bubur n serawa rasa mcm dah biasa pulak kan....tetiba terus aku t'ingat kat resepi ni...dan kebetulan bahan2 nak m'buatnya pun ada...so apa lagi....? kita mulakan lah projek kan.....

~ rasa pancake mmg serius sedappppppp!!! lemak berkrim.....nak membuatnya pun x leceh mana....sonang jer...lbh kurang mcm buat lempeng pastu letak lah inti....~

resepi ni aku dapat dari MyResepi....tp actually aku tau blog tuan punya resepi nih...korang blh lihat di SINI....terima kasih yer jiya...resepi nih mmg mantopsss.....aku share kat sini yer....

PANCAKE DURIAN

Sumber: jiya

Bahan-bahan :

Kulit Pancake
  • 250 gm tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 500ml santan
  • ½ sdt garam
  • pewarna hijau
Bahan Inti
  • whipping cream + gula (manis ikut citarasa memasing)
  • isi durian

Cara membuat :

Kulit
  1. Blend semua bahan.
  2. Buat dadar nipis²
Inti
  1. Pukul whipping Cream dan gula sehingga menjadi cream/kental
  2. Isi durian dilumat kasar
Pancake Durian
  1. Ambil sehelai kulit pancake, letakkan whipcream.
  2. Kemudian letakkan isi durian diatasnya.
  3. Lipat dan simpan dalam peti sejuk 1-2 jam.

~ kat negara jiran (indonesia) pancake ni di panggil bantal durian.....rasanya kuih ni mmg berasal dari sana lah agaknya~


p.s: arini aku buat lagi pancake ni utk di bawa pulang ke kampung halaman....biasala kan musim cuti sekolah=musim org kawin....ada 2 jemputan kawin yg perlu dihadiri minggu ni...1 umah jiran mak aku & 1 lagi umah kawan sekolah en.suami...kali ni dia org buat re-union sekali...fuhhhhh...kompom meriah kan...nak jumpa kawan2 yg 17 tahun x pernah bersua.....aku tumpang seronok jer.... ^____^


SELAMAT BERHUJUNG MINGGU....





7 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

Alamak mamamya.ngences dah tengk pancake ni...tgk bhn mcm sedap..nak trylah nnti...

bobhandburry said... Reply To This Comment

Korset PB RM1299 Baru dan Original. Warranty seumur hidup. Cepat sementara stok masih ada.

http://www.zuwairiaiman.com

wahida said... Reply To This Comment

ko mmg handal la liya...aku tau beli jer....ekekekek...

mamalieyna said... Reply To This Comment

Ya Allah tergodanya tengok..cepat poskan ke KL ni..huu~ heee~

rajin betul lieya ni, eina kurang rajin bab2 buat kuih ni..hee~

dieya said... Reply To This Comment

memang sedap! unik pulak kulit dia kaler ijau. biasa tengok kulit kuning jek.

ieja amieja said... Reply To This Comment

mmg sesuai bebeno kalau digelar kue bantal..bentuknyer sbjk bantal..hehhehe

mesti sedapkan..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

wah.... mula2 lihat gambar atas pelik.. lama2 terus denyum sorang2.. hahahhah...


kak, moga renionmu meriah sekali.. yahoo