May 17, 2011

Roti Jala Serampang 3 Mata

wawawahhhhh...tajuk kemain lagik..siap serampang2 bagai...^____^ sebenarnya daku ni dah lama mengidam nak buat roti jala mcm yg dia atas tu slps tgk kat SINI dan SINI comel kan....selalu kita guna acuan yg bulat n lubang2 tu tp kali ni guna botol lak....

lama aku menanti nak dapatkan botol serampang 3 mata nih...dah cari alamat kedai Daiso kat Bukit Indah nun...tp cari punya cari x jumpa2....ingat kan kat kedai2 biasa rupanya kat dalam Jusco Bukit Indah....apa daaaa....dah b'kali2 aku singgah kat JJ tu tp x penah lak nampak....terima kasih pada sis lin sbb b'tau lokasi sebenar kedai Daiso nie....klu umah sis dekat blh gak lia hulur 3-4kpg roti tue....^___^ sebagai tanda terima kasih....

~ ginilah rupa botol tue....sgt mudah menggunakan acuan ni utk buat roti jala...harga pun x mahal RM5/botol ~

~ ginilah aku buat roti jala tue...amatur lagik nie...x pandai nak buat mcm kak nor punya tue...~

~ roti jala with kari daging.....yummy!! ~

~ semangat anak2 makan..sbb roti jala warna warni.....~

resepi kali ni skodeng dapur kak nor & kak hana.....dua guna resepi yg sama....

ROTI JALA

sumber : kak hana & kak nor

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.



18 cerita dari hati:

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

bila tgk warna hijau dah macam kuih gulung dah kak..tpi bagus akak buat warna-warni kan..sesuai utk minat kanak2 :)

ilahjy said... Reply To This Comment

cantiknya halus jer urat2 dia..kemas gitu. kak ilah dah pernah buat cuma guna corong biasa tu tapi kak tutup lubang tinggal 3..kak buat kala ijau dan merah bawa balik melaka dikertawakan adik ipar.. sbb depa pelik tak pernah lihat katanya..tpi budak2 kecik suka lasbb wana wani..

cik dah ganu kiter said... Reply To This Comment

wah cantiknyer....
aritu ada tgk kat blog sape ntah dia wat camtu jgk..comey n kemas kan..
biasa pakai yg kaler kuning tu jer...

kat trg xde nmpk lg botol cenggitu

Lelord said... Reply To This Comment

huhuhu kaler merah tu aku lak ngeri is...

fRaMe+LenSeS said... Reply To This Comment

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

azila said... Reply To This Comment

lawanya k.lia...pasni nak try gakla buat.cam mudah kan bila zla tgk mak mertua buat dulu..:)

Kakzakie said... Reply To This Comment

Eh... baguslah lia. Kakak baru 2 hari lepas buat roti jala tapi sistem dulu-dululah tak guna botol macam ini. Fantastic betul....

wildorchid said... Reply To This Comment

kalau colourful cam nie...bersih anak2 buah saya kerjakan...

wifenavy said... Reply To This Comment

waa... kreatifnya.. maklum la nak pancing anak2 soh diorg makan kan..

Mamamya said... Reply To This Comment

awe...

a'ar kan...org panggil kuih lempeng gulung or ketayap...dalamnya ada inti kelapa kan..kan..kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak ilah...

alah..amatur lagi ni kak...x secantik yg k.nor buat....huhuuu..dia org ketawa sbb x penah tgk kot kak...biasa roti jala kan kaler kuning...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

cik dah...

terima kasih...1st time ni guna botol tu...kat t'ganu lia x pasti lah ada jual ke x botol ni...biasanya ada jual kat Kedai DAISO jer.....

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

kikikiki...sesaja try n error....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

nadh..

terima kasih nadh...insya'allah nnti sya ziarah blog nadh yer....

Mamamya said... Reply To This Comment

zla..

try lah..pada akak lebih mudah,kemas n ringkas gunakan botol ni...kat KL ada kot kedai DAISO...kedai jual brg2 dari jepun ni...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

tu la kak..comel kan...(he3..perasan ni...) masa 1st time nampak kat blog kak nor..b'ia lia cari botol ni...stlh sekian lama baru jumpa..sedangkan selama ni setiap kali pi umah adik kat gelang patah mmg lia selalu singgah jj bukit indah ni...tp x perasan kedai tu ada kat situ....

Mamamya said... Reply To This Comment

wildorchid...

budak2 mmg sula klu kalerful cenggini...nampak ceria jer kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

WN..

a'ar...sesaja ni try kaler2....lain kali nak buat kaler kuning yg mcm biasa tu lah....