May 10, 2011

Macaron oh! Macaron

~ pic ehsan en.google ~

sana sini semua org dok pakat2 citer pasal macaron ni kan...dah jadi mcm satu fenomena pulak kan...bila org dah b'kata2...aku pun t'ingin juga nak merasa...nak beli rasanya kat daerah jajahanku ini mmg x penah nampak lagi bayang macaron ada dijual....

so..pinjam kata2 sahabatku nun jauh di qatar...sapa lagi klu bukan lelord " klu nak makan kene lah rajin buat"...aku setuju n suka btl dgn ayat ko nie .... ^______^

tgk kak azlita buat...comel2 n licin je macaron dia...yg versi aku ni cam terlebih naik la pulak...huhuhu...tp still comel2 jugak lah kan....

sebenarnya bukan senang nak buat macaron ni..maklumlah amatur mcm aku ni kan...mmg t'kial2 nak m'buatnya....baca kat resepi tu mcm "arghhhh...kavang je ni...bahan pun x byk..." tp rupa2nya x mudah...meh aku share pengalaman 1st time nak buat macaron nih.....

semangat nak buat macaron mmg b'kobar2 siap publish lagik kat fb...ngeee...kemaruk benau!! pastu tgk kak yus n lelord (w'pun lelod buat x jadik...tp at least dia dah m'cuba....), masa nak buat tu dekat 10 kali lah aku dok ulang2 baca resepi tu..ye lah takut x menjadi kan sbb kak yus kata 1st time dia buat pun x jadik jugak...iskhhh...tambah seram lah kan.....

maka aku dgn gigihnya ikut step by step yg kak azlita tunjuk kat blog tu....tp masalah mula timbul bila aku blend serbuk badam, ikutkan aku dah jemur serbuk badan tu...rasa mcm dah cukup kering jerk tp adehhhhhh....korang nak tgk apa jadik....meh aku tunjuk......

~ haaaaa...tu lah jadiknya....en.suami kata "ingatkan telor tadik..." adehhhh...ada rupa telor ker?? scramble eggs kot...huhuhuhu.... ~

frust lah masa tu sbb bahan2 lain dah standby tetiba serbuk badam lak jadik cenggitu.....dah lah itu jer yg ada...nak x nak projek membuat macaron terpaksa ditangguh....

dan hari sabtu aritu aku dgn gigihnya sekali lagi mencuba...aku jemur serbuk badam tu dari pagi sampai ke pukul 3 ptg!! puas hati aku...dan kebetulan pulak cuaca mmg panas b'denting!! tp di sebabkan aku masih takut2 nak blend serbuk badam tu...aku grill lak kat dalam oven sekejap....nak bg btl2 kering punya pasal la kan.....pastu tetiba aku still x confident nak blend....dgn tekad dihati...aku nekad x yah blend.....dalam hati doa byk2...mudah2an jadik lah hendaknya.....amin.

~ dan ini lah hasilnya......kira menjadik lah kan...walaupun x sekemas n secantik kat kak azlita buat.... ~

dan bila dah merasa macaron ni....komen ikhlas dari lubuk hatiku....^___^ macaron ni sgt2 manis rasanya....aku blh makan 2 ketui jerk...pastu x blh nak pi....klu nak makan pun kene sikit2 lah n stanby segelas air masak kat sebelah....hadoiiiii...mmg manisssss...sah2 mmg cuma guna gula kan.....mmg sure lah manis....

tp utk anak2 mmg dia org suka lah....sbb manis n ada coklat....damya sejak awal2 aku buat lagi dia dah sibuk ronda2 kat tepi aku n tanya "bila kek mama nak siap ni??" kakak ni semua dia kata kek.....

~ semangat dia makan...tp lps habis 3 ketui...dia pun cari air masak...^___^ ~


p.s: aku x letak resepi kat sini....klu ada sesiapa nak mencuba blh tgk kat blog kak azlita..


18 cerita dari hati:

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

awe tak pasti boleh makan macaron atau tak

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said... Reply To This Comment

perh dah glamour macaron ni, kita tak pernah try makan sedapnya kak

dieya said... Reply To This Comment

k lieya~!!!!! kita sama2 makan macaroons laa :-D
dieya baru je beli + makan macaroon semalam. lepas exam terus gi klcc cari macaroon kat harrods, kat situ sedap. tak manis sgt, just nice. macaroons ni sesuai makan ngan black coffee, lawan manis dgn pahit.
rupa macaroons k lieya tu cantik sangat, nampak very professional! boleh order nih!

Kakzakie said... Reply To This Comment

Percaya tak kakak belum pernah makan lagi macaron ni. Buat apa lagi.... resepi dah nampak tapi tak terajin macam lia....:)

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

budak2 suka la kak benda2 manis ni

MISS QASEH SAIFUDIN said... Reply To This Comment

waahhh..suka nye macaroons..
~taw makan je..buat xtaw..hehe~

Mamamya said... Reply To This Comment

awe..

akak makan sikit je dik...huhhh..x tahan manisnya....

Mamamya said... Reply To This Comment

anje...

haa..tu lah..tetiba glamer lak si macaron nih..klu kat KL mesti senang nak dapat....sedap tp manis sgt lah anje...

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

yeayyy...tp daku di sini...engkau di sana...kikikiki..cam lagu la plak...:D

hadoiii...macaron yg akak buat ni manis sungguh lah dieya..x lah nak pi sgt...lain kali klu buat lagik nak kene kurang skit kuantiti gula tu....

cantik ker?? alahai...akak rasa mcm x cukup comel lah....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

dek kerana t'ingin sgt2 nak merasa la ni kak..'terpaksa' merajinkan diri sendiri membuat macaron....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

asfa...

betul lah asfa....akak mmg x brp blh nak pi lah...cuma klu dikurangkan sikit manisnya ok kot.....

Mamamya said... Reply To This Comment

qaseh...

plg senang beli jer...ini disebabkan payah nak jumpa...tu yg kene merajinkan diri buat sendiri...:)

wahida said... Reply To This Comment

aku tak pernah rasa menatang macaron ni weh...tapi sana sini aku tgk blogger duk order online benda alah ni...teringin jugak nak try...

AnneRaini said... Reply To This Comment

wah dah berjaya buat macaroon sendiri...teringin gak nak makan tapi masih boleh bertahan lagi...hehehe

mamalieyna said... Reply To This Comment

waa terrornya...awat eina bab2 ni..kurang rajin haaa...huu~

JaJa'Z said... Reply To This Comment

ohhhh aku tergudaaa..aku terguda..terkeciwaaaaa...kecewa sebab tak dapat merasa...kalau akak kata manis sangat2..memang sebiji je la makannya kak...

akiratoriza said... Reply To This Comment

amboi sedap nampaknya...jelesnye.. saya memang teringin nak rasa macaroon, n kat jb memang takde orang jual.. nak try buat memang tak blh kot coz kat uma takde oven... erm kene pendam dulu hasrat tunggu sampai ada jual kat dlm jb, takpun akak jelah jual kat saya.. hihihi

Lelord said... Reply To This Comment

uwaaaaa aku buat x jadi...tatau bile mood nak mari