May 20, 2011

Nasi Mandhi

ini kisah ari selasa.......masa cuti wesak day,tetiba rasa t'lbh rajin pulak nak masak menu yg agak heavy....menu yg x penah pun aku cuba sblm nie...kira 1st time lah....

benornya masa jalan2 kat blog kak ummi aritu dah kenan dgn dia punya "ayam panggang ala kenny's roger" nampak sgt menyelerakan gitew....kak ummi masak ayam ni masa kak hana n family dtg b'kunjung ke rumah dia......meriah sungguh dema tu kan.....

dah b'hajat nak makan ayam panggang....jadinya masa pi Kipmart aku dah siap2 beli ayam kecit anggaran 1.5kg gitu lah...maklum lah kan...nak buat ayam panggang ni x blh nak guna ayam yg gemukssss nnti x masak smpi ke dalam pulak ayam tu kan....

dah buat ayam panggang kene lah pulak match kan dgn nasi mandhi ( mcm kak ummi jugak lah...) pagi tu aku gigih pi kedai depan mencari bahan2 yg x cukup lengkap, aku beli beras basmathi 1kg jer (itu pun ada lbh byk lagi....sbb aku masak 3 cup jer...blh la bila2 nnti buat nasi lemak pulak...), beli kiub pati ayam & minyak sapi....masa pi kedai tu afiqah pulak nak ikut...mula lah klu blh semua jajan yg ada kat dalam kedai tu dia nak borong....dalam kalut2 melayan ragam afiqah...smpi p'tengahan jalan baru aku t'ingat..."alamakkkkkkk.....lupa plak nak beli kismis,nenas n timun...haihhhhh....malasnya nak patah balik....arghhh...xper lah......kismis doa anak2 kan ada...'pinjam' lah dulu...karang ganti lah balik" (huhhhh.....jgn di tiru aksi ini yer.....)

smpi je umah en.suami kebetulan nak pi kedai pulak...sepantas kilat aku kirim kat dia beli nenas n timun utk dibuat rojak.....

~ ini lah rojak tu...aku panggil rojak pencuk (org jawa lah katakan.....) tp rasanya ramai yg kata rojak ni "jelatah"..dulu 1st time aku dgr jelatah aku dok fikir minyak jelantah (myk yg kita dah guna utk grg ikan....huhuuuuuu) ~

~ yang ni nasi mandhi....sedap woooo...x tipu...en.suami makan tambah 2-3 kali... (kembang montot i...hihiiiii....) seronok bila kita masak2 org tersayang makan dgn penuh selera...hilang terus penat memasak tadi..... ^__________^ nasi ni bila kita makan terasa manis2 lemak sbb ada kismis ( kismis doa anak2ku....huhuuuu..lbh berkat kan sbb ada doa...) tp AWAS jgn smpi t'gigit buah pelaga pulak sbb bentuk n rupanya seakan sama dgn kismis...klu t'gigit mau t'luah semula nasi yg dalam mulut tu.....baunya pun harum jer masa tgh masak rasa mcm kat umah org buat keje kawin lak....anak2 dah sibuk tanya "mama masak apa ni...??? "~

NASI MANDHI

sumber : kak ummi

Bahan:-
  • 4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan (lia x sempat rendam..terus masak jer)
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
  • 1 biji bawang besar ~ hiris halus
  • 3 ulas bawang putih ~ hiris halus
  • 1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
  • 1/3 cwn kismis
  • Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
  • Sedikit pewarna kuning- guna
  • 1 sk kunyit campur dgn sikit air
  • Garam secukup rasa.
    ***** lia tambah 1/2 cawan susu cair n 3 helai daun pandan

Cara penyediaan:-

  1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu.
  2. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
  3. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
  4. #Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
  5. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
  6. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

(#) Step (4) ni tak buat sbb tak ada arang kat rumah..ada kat kedai, maleh nak membakar setakat nak letak seketuiii..hehee) Orang lain jgn ikut akak eh..rajin2 sikit. (lia pun ngelat..x buat pun sbb x der stok arang)

~ ini lah set yg kami makan t/hari selasa lepas....alhamdulillah semua suka n mama pun senang hati....dah blh letak dalam list menu bulan puasa nnti....~

~ kami makan kat atas pinggan je...x makan atas talam pun....lain kali klu buat lagi kene buat lah dalca sbb mcm kering je kan xder kuah..... ~


p.s: resepi ayam panggang nest n3 lah yer.....



14 cerita dari hati:

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaah nampak sungguh menyelerakan! yummy~ nakkkk....heee~ nnti bleh cuba..tp jelatah tu (eina pnggil jelatah), tak bleh la letak nenas, bahaya! hee~

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

sedapnye kak...best makan ramai2 ni..dan waktu panas2

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said... Reply To This Comment

nampak dah sedap, balqis suka nasi ni tapi kita tak tau plak nama nasi ni mandhi...

Farah Shamsudin said... Reply To This Comment

nampak pun sedapp..:)

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kakak tengok pun tahu sedap, kalau tak en hubby tak bertambah-tambah makan. Teringinlah kakak nak buat. Tapi selalu gitulah Lia, masa tengok macam nak buat tapi bila tak nampak lupa....

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

nnti lain kali klu balik pontian singgah la sini...blh lia masakkan...sian kat bby tue... ;)

ha...btl2 rojak tu x blh la ltk nenes mmg bahaya...kita ganti dgn lobak merah pulak.... ^____^

adarnadzmie said... Reply To This Comment

terliur nengok nasi tu...

Mamamya said... Reply To This Comment

awe...

btl2...nasi mcm ni mmg best makan masa panas2....klu dah sejuk mmg kurang sikit lah keenakkannya tue....

Mamamya said... Reply To This Comment

anje...

hee...ini pun baru 1st time masak n tau nama nasi ni...klu ikutkan mcm lbh kurang je dgn nasi minyak or nasi hujan panas...yg biasa makan kat majlis kawin tue....

Mamamya said... Reply To This Comment

farah..

terima kasih...mmg sedap.. :D

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

baru pertama kali buat menu yg agak berat ni kak...biasa masak simple2 jer...

cubalah masak kak...mesti anak2 kak zakie suka....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

adarnadzmie...

alahai...nak share dah habis pulak...:)

Ummi Alesya Sofea said... Reply To This Comment

sedapnyer..blh try ni,klu mkn dgn aym msk merah pun ok gak kannn...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak.. hantar semangkuk..
ayu belum makan lagi...


mmg menyelerakanlah...
kak ummi mmg terro bab olah resepi...
nanti ayu nak save resepi nie.. mana tau. en zalie sihat.. boleh ayu masak utk suami tersayang