May 23, 2011

di suatu pagi yang hening....

hehehehhee...tajuk cam nak mulakan buat puisi je kan....benaunya x der apa pun sesaja nak kongsi rutin harian firas waktu pagi....

firas ni setiap hari (isnin-jumaat) kene bangun awal sbb nak hantar kakak2 pi sekolah....tp dia sgt2 baik sbb w'pun dia baru tido (kdg2 pukul 5.30 @ 6 pg dia dah bgn menyusu pastu mama akan tidokan dia semula) pastu kene kejut semula dia jarang meragam....dok dalam kete pun statik jer...klu masuk td dia senget ke kanan...mcm tu lah posisi dia smpi ke umah.... ^___^

kdg2 kesian juga tgk dia asyik menguap jer kat dalam kete...mcm mamai je kene kejut kan....tp apakan daya.....

balik je hantar kakak b'mulalah rutin harian firas....

makan time......

~ dah 4 bulan ni...firas dah mula makan nestum guna sudu...tp kuantiti nestum still sama...2 scoop nestum sajer...tunggu next month baru tambah lagi....~

~ kekadang bila mood dia x elok...menangis mcm kene dera nak bagi habis makan nestum ni.....huhuuuu...sodih bonar ha dak comot domot nih....... ~

lepas makan kene lah mandi...muka dah comot gitu kan...time ni lah paling dia suka...sengih smpi ke telinga....

~ see....ceria kan muka dia...hilang dah muka sedih tadik.....asyik senyum jer klu masuk kat 'pool' dia nih...besen pun dah x muat..kaki dah mula memanjang...bila mandi kaki b'kocak kemain lagik...habis tumpah2 air.... ~

~ skrg suka sgt buat lidah dia cenngitu....ntah kenapa agaknya.... (alamak..kantoi lak firas mandi atas sinki....batu lesung mama pun ikut interprem jugak...kikikikiki) ~

~ firas mandi guna sabun ni...sbb kulit dia mudah tumbuh ruam...~

~ taraaaararara....sya dah siap mandi....rasa fresh je dia...mata maintain bolat yerk...~

sessi m'hensem kan diri...ngeeeee....

~ lap2 badan bagi kering..... ~

~ kene pakai 'perisai' cpt2..karang x pasal2 ada lak 'paip bocor' uhuhuuuuu....pastu letak myk yuyee cap limau n pakai stoking ~

~ winkkkkk!!! dah mcm kene lumur dgn tepong gamaknya...ngeee...saje mama mmg suka ltk bedak byk bior wangi....... ^_____^ ~

~ haaa...dah hensem n wangi...masa ni mmg best lah nak gomol2 dia...mmg penyek lah pipi kene cium.... ~

~ dah segar...dah wangi...perut pun dah kenyang....mata pun layu.....time to sleep...firas tido mmg b'bedung...kata nak jd kmdo kan...kene la tegak kaki n tangan tu...klu pengkor nnti x lps lak ujian nak jadi perajurit negara kan..kan..kan.... ( huhuuuuu...x der maknanya.....kene bedung tu sbb mmg dia x leh tido klu tangan lps....dah t'biasa agaknya....) ~

masa firas tido ni lah (lbh kurang pukul 9 -9.30 pagi dia mesti tido sampai pukul 11 pagi) mama jadi lipas kudung...b'lari2 buat keje (masak n kemas umah) kdg2 sempat gak curi2 masa on9 huhuuu.... (smbl menyelam minum air...)

~ pukul 11.50 pagi dah keluar umah ambik kakak2 pulak....kakak biasa lah balik jer sekolah terus campak beg n capai botol susu.... ~

begitulah rutin harian firas bila pagi....belah petang pulak pukul 2 mesti dia tido sampai pukul 4-4.30 ptg...time tu pulak mama ambik kesempatan buat makanan utk minum2 petang.....kene pandai adjust masa bila ada anak kecik ni kan...tp alhamdulillah setakat ni damya paling blh di harap utk jaga firas...dia akan jaga dgn penuh kasih sayang n lemah lembut....

klu kakak fiqa agak ganas sikit...huhuuu..mama x berani nak bagi dia jaga....klu s'kejap2 blh lah....klu lama2 mmg x blh caya sbb dah 2-3kali kantoi dgn mama dia suka angkat2 adik....bahaya....apa2 pun bab ambik kan barang2 firas mmg dia lah paling2 rajin cth: buang pampers,ambikkan botol,ambikkan bedak n minyak yuyee....kemaskan stokin2 adik bila mama lipat kain.....

dua2 anak dara mama mmg rajin...sayanggggg sgt kat kakak mya n fiqa..... ^______^ & firas juga....








13 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Heeee.... geramnya auntie lihat kamu Firas. Mata dia betul-betul lah Lia. Puas rasanya dapat baby macam ini....

mamalieyna said... Reply To This Comment

alolo//geram! tmbh2 bila senyum time mandi tu, comel~ berkobar2 dan tak sabar nak timang baby kali ke-2 ni..hee...tp pnjg lg perjalanannye..hee~

firas ni kategori tak meragam sgt la ye, boy kot, kuat~ cam arif dulu, bagus n senang je uruskan dia..hope yg kedua nnti pun sama..hehe..

tapi pengalaman pasti berbeza kan, sbb nnti ada peneman, si abang tu..hee~ tak sabar..tak sabar..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said... Reply To This Comment

bulatnya mata dia, geram auntie tengok tau...rasa nak picit2 cium2 je tomey

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie....

alhamdulillah...mmg senang hati tgk firas ni sbb nak menjaganya pun setakat ni mmg x byk ragam..sama mcm damya dulu.... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

huhuu..dia mmg akan tersenyum time mandi jer...klu x mmg agak payah nak tgk dia gelak2 mcm tu...ntah knp agaknya mahal sungguh senyuman cik abg nih.... ;D

alhamdulillah setakt ni blh masuk kategori mudah menjaga dia...

btl lah iena...pengalaman anak pertama n kedua pasti b'beza...dulu klu sorang tido t'golek2 pun x der yg kacau...bila dah b'dua kene b'hati2 lah pulak sbb dah ada 'member' yg akan dtg kacau2 adiknya...heeeee....

Mamamya said... Reply To This Comment

anje...

ikut mata mama tu...bolat..huhuuuu

adarnadzmie said... Reply To This Comment

gerammnyaaa tgk baby tu... muahh sket..

zaidah said... Reply To This Comment

dah besar dah firas...semakin bulat matanyer....nak jadik komander yer bila besar...amin

akiratoriza said... Reply To This Comment

bila dah makan memang cepat la baby membesar.. kemain semangat lagi tgk si Firas ni... lau jumpa mau sy picit2 pipi dia tu... kui..kui..kui..

neway, akak dok kat ner?

wahida said... Reply To This Comment

si firas ni baru 8 bulan ke nok? punya montel mcm dah 7 bulan kekdahnya...geram aku tgk!!

bagus si firas ni, tdo nak berbedung, kalau anak2 aku seminggu je la gamaknya...

ieja amieja said... Reply To This Comment

salam kenal yer,

first time singgah nie,,
tgk firas geram jer..bulat mata dia,senang nak jaga yer..bebedung pun x meragam, klu ank saya manjang tercabut tgn dia...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

alah2..comotnya dia mamam...sian mama dia..begitu gigih amik gambo hero tengah mandi yek..mujur camera tak terjun dlm air...makin debab si firas ni yek..geram jek nak gomol2...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

budak2 memang suka main air kan kak...heheh...cian nye tang makan tu...habis comot..tang minum susu pun macam lawan2 ngan akak dia pula :)