May 05, 2011

Terima kasih....

terima kasih pada semua kawan2 yg mendoakan kesihatan afiqah...x kira lah sama ada ucapan kat blog kat fb & yg hantar sms.....sayang korang semua... ^____^

alhamdulillah afiqah dah beransur sihat w'pun blm 100%...doktor kata selsema n batuk dia mmg agak lambat utk sembuh...

klu ikutkan sepatutnya dia cuti sekolah minggu ni...tp pagi td dia b'ia2 nak pegi...bila tgk kakak dah bersiap pakai baju PT (physical trainning) dia pun mula lah menangis nak ke sekolah....

berat hati sebenarnya nak lepaskan dia sbb dia masih mengah bila b'ckp...takut dia lupa bila jumpa kawan2 kat sekolah....sblm ke sekolah td semua ubat dia dah ambik n sempat pam sekali je oksigen (sepatutnya kene pam setiap 4 jam)

~ antara ubat yg dibekalkan.... ~

~ pam oksigen guna alat ni....... ~

banyak perkara baru yg mama & baba perlu belajar....panjang lebar Dr. Ismail Haron ( CONSULTANT PAEDIATRICIAN & NEONATOLOGIST) bagi penerangan ttg penyakit asthma ni...maklumlah kami mmg x der pengalaman lansung ttg sakit ni sbb afiqah dapat asthma bukan dari keturunan tp sbb dia mandi laut n paru2nya kene jangkitan kuman....byk kene buat research sendiri..semalam pun sempat juga google ttg jenis2 ubat yg afiqah dapat as a parent kita kene tau juga apa kandungan n effect ubat tu kan.....doktor kata saluran pernafasan afiqah dah sempit sbb byk lendir kat situ...sbb tu bila dia bernafas akan mengeluarkan bunyi (wizzing) n dia akan mengah....

selepas ni byk sgt pantang larang yg perlu di ambil berat....terutamanya dari segi persekitaran n makanan......

~ ambil oksigen sebelum di benarkan balik....b'asap2 oksigen ni....habis je afiqah kata "mama...sakit gigi lah..." sejuk agaknya ubat tu....mmg b'kepul2 gas tu keluar....~

~ sempat lagi kacau nenek....semput tp aktif ke sana ke mari....masa ni mak pun buat check-up dgn doktor pakar.... syukur alhamdulillah mak sihat..jantung pun ok...~

yang ni pulak aksi budak sihat....sementara menunggu giliran sempat lah ambik gambar 2 beranak ni....spt biasa firas mmg jarang meragam...cool n steady...lps main2 ni x lama dia tido....habis je mama n baba jumpa doktor dia pun bangun.....

~ firas pakai t-shirt auntie dieya bagi......ingatkan raya nnti baru blh pakai...tp x sangka rupanya baru 3 bulan dah muat t'shirt ni....~

semoga anak mama cepat sihat n gembira mcm selalu.....

NUREEN DAMYA AFIQAH


18 cerita dari hati:

JaJa'Z said... Reply To This Comment

alhamdulillah...harap2 fiqa cepat2 la sembuh...budak2 ni kadang2 dia bukan tau pun yang di asakit..sebab tengah proses membesar...diaorang tau nak main2 je la..nak2 plak mcm fiqa jenis aktif ke sana sini...

anak sedara jaja yg kat johor tu pun asma jugak kak..dan rasanya lagi kronik dr fiqa..siap ada tong gas tu kat umah..dan alat penyedut gas tu pun lagi besar dr fiqa...time dia tido mesti berbunyi2 nafas dia..kesian tgk..sebabnya bebudak kecik lagi...

harap2 semuanya akan bertambah baik ye kak...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

bnyk nye ubt..awe tgk pun takot kak..

zaidah said... Reply To This Comment

semoga fiqa cepat sembuh...bleh gie skolah....

Siti Indrawati said... Reply To This Comment

Assalam kak..alhamdulilah Fiqa semakin baik,harap2 mama n baba sentiasa menjaga pemakanan n aktiviti Fiqa yer..anak saya Balqis pun ada asma tp x teruklah..memang dah stnby nebulizer kat rumah sebb dia punya pantang oren sunquick,kalau minum batuk teruk pastu asma..1 lagi kalau dia berlari @lasak sikit mulalah..

wifenavy said... Reply To This Comment

Lega anak dah ok kan?!!
Lepas ni.. jgn la selalu sgt berendam ye Fiqa!!!

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kesiannya kecik-kecik dah kena guna healer tu. Insya-Allah boleh kembali pulih sebab ia terkena jangkitan....

Firas tu mengelisat je... Geramlah auntie tengok awak dah semakin cerdik...

Lelord said... Reply To This Comment

nanti aku balik aku bwk hati unta

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

alhamdulillah..semoga fiqah semakin sihat..Tina pun lom sihat lg is..anak2 yg ada alahan ni..kalau selsema & batuk memang lmbt la nak baik..risau aku..

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja...

terima kasih jaja....tu lah,fiqa ni mmg jenis aktif sana sini...x blh nak di larang..puas lah nasihat suruh dia duduk diam..x der maunya....makin mengamuk ada lah....

doktor kata kdg2 asthma ni blh baik sendiri...ada juga kes sakit sampai dewasa....harap2nya fiqah ni x la smpi ke tahap yg kronik...

tp kat umah ni mmg dah standby nebulizer n aerochamber tu..in case dia kene mengejut dah blh bagi oksigen dr umah sblm ke hospital/klinik...

Mamamya said... Reply To This Comment

awe...

nasib baik afiqah jenis yg senang makan ubat.....bagi lah 20 jenis pun dia selamber jerk....;D

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zai...

terima kasig kak....ni blm sihat pun dah nak ke sekolah...

Mamamya said... Reply To This Comment

mak et...

w'salam....mmg kene lebih b'hati2 lah sekarang ni t'utamanya bab makan ni lah...kdg2 anak2 ni x blh nak di larang...mana yg x blh makan itulah yg dia suka..anak2 akak ni kalah dgn vitagen....klu minum sikit je pun kompom mesti batuk2....

akak pun da standby nebulizer skrg ni..senang klu baba dia x der atau emergency case kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

wn...

alhamdulillah....dah kurang sikit asthmanya...

afiqah ni hyperaktif...x blh dok diam..mesti nak b'lari2 ke sana ke mari....sihat sikit lupa yg dia ada asthma....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

insya'allah kak...mudah2an sakitnya ni x b'larutan smpi dia besar....

firas makin lasak skrg kak...dan yg paling lia suka...dia suka senyum...bgn tido pun kdg2 terus ke senyum...:D

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

tq sohabat....budimu ku kenang....:D

Mamamya said... Reply To This Comment

along...

terima kasih long....mmg nak kene sabar bila anak2 sakit ni kan...mcm2 pantang larangnya...nak x nak kene lah ikut.....

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

kak lieya
ayu minta maaf sangat2. sbb tak tahu pun si kak ngah kurang sihat..
harap2 sembuh lah cepat ya


alahai.. kesiannya angah kena makan ubat banyak2 dan pakai oksigen healer tu..

harap2 sementara sahaja...moga normal semula amin

dieya said... Reply To This Comment

get well soon fiqa!

firas sgt encem pakai t-shirt buenos aires!